Zdravím všechny vespolek a jdu si pro radu.
V sobotu ráno jsem se probudila s tím, že mě bolí prso. Brzy se přidala horečka. Vyloženě žádnou zatvrdlinu jsem nenašla, ale žláza byla jedním směrem trochu zvětšená, takže jsem se snažila v tom místě masírovat ve sprše a dávala si obklady z tvarohu. Večer už mi bylo lépe, druhý den už jsem byla prakticky v pořádku. Ale objevila se ta zatvrdlina, byť prakticky nebolestivě. Snažila jsem se mládě (5 týdnů) k tomu prsu přikládat co nejčastěji. V pondělí večer jsem se dočetla, že to je zřejmě ucpaný mlékovod a ne zánět, jak jsem si myslela dříve. Tak jsem se naložila do sprchy a zase masírovala, taky jsem promnula dvorec, kde jsem si myslela, že je to ucpané, bylo tam jedno místo, které reagovalo citlivě na dotek. Včerejšek zase ok, jen bradavka trochu citlivější, myslela jsem si, že jsem si to způsobila nešetrnou masáží večer předem. Stále jsem často přilkládala. A dnes ráno jsem zjistila ale dnes jsem se probudila s tím, že mám šíleně citlivou bradavku, při kojení i každém doteku bolí. Předpokládám, že je to součást té ne úplně rozmasírované zatvrdliny (nedoléčeného zánětu?), takže bych měla zase nasadit pravidelné sprchy a tvaroh.
Ale co ta bradavka? Zatím jen větrám (což nepůjde dohromady s tvarohem). Tvaroh na ní samozřejmě nedávám, ale nevadí jí to mokro (ať už pod plenou, tak ve sprše)? Mám jí mazat? Mám přikládat méně a na delší dobu?
Omlouvám se za sloh, spoustu věcí jsem si při psaní uvědomila sama. Starší dvě děti jsem kojila bez nejmenšího problému přes rok, tak jsem docela zmatená.