• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    POZITRON: takže třetí den? To už se mám čeho chytit. První dny je mlezivo, to je průhledné, cca po třech až pěti dnech je mlíko. Takže zatím kein štres. Ale, evidentně maji holky problém poradit správnou techniku. A teď ti řeknu tajemství - každej má vlastní osvědčenou techniku. Jde o to vybrat si z těch různých rad tu která je ti sympatická a ta pak začne fungovat. Neexistuje jen ty jediná správná. Osobně si myslím, že může mít smysl zjednat si laktační poradkyni. Ideální by bylo na rovinu se zeptat jestli některá ze sester nebo doktorek náhodou není zároveň poradkyně . Bylo by divné kdyby tam aspoň jedna nebyla (místní má tu výhodu, že muze přijít téměř kdykoliv a přizpůsobit se tak času krmení miminka.
    Nebo pozvat si ji rovnou tam, nebo (věčně si tě tam nenechají) domluvit si ji hned jak přijdeš domů.
    Já za sebe zjistila že u obou dětí se mi dost vyplatilo tu bradavku před kojením vytvarovat (odsávačkou nebo zatahanim) , oni mají malou pusinku. A klid. Vybodni se na kojení vleze to je pro ty kteří už sát umi. Smotej si deku tak abys měla miminko dobře podložené a nepadlo ani kdyžho pustíš, sedni si tak abys ho měla v podpaží !jako když neseš jezevčíka a nabizej, ideálně dřív než bude mít hlad. A prso mu připrav, natáhnout si bradavku není sice žádná slast , ale pak ó to přisátí trochu min bolí tak se to vyplatí a při přikládání prso zmackni tak aby jsi ho čtyřmi prsty že spodu podebrala a palcem smeruj k bradavce, uch podobně jako když kdrzis granát, prso dostatek tak trochu tvar tankovací pistole a neboj se zmáčknout, klidně do bolesti (ne moc ale na bolesti není nic špatného a věř že tak jak ty zmáčkneš tak laktační poradkyně by stiskla dvakrát tolik.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Hele ta lp te minimalne podpori i psychicky. Je to na palici ty hormony. :( a co jit domu? Nebylo by vam tam lip?
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Za zavolani te LP nic nedas. Poradi nejlip a pripadne prijde. :) a odsavacku si zkus nechat teda privezt nejakou svoji. Nemas nekoho kdo pujci? Nebo at muz jde koupit.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: tady se stridaj asi dve odsavacky na cely oddeleni, ted jsem tam byla trikrat, nejdriv tam nikdo nebyl, pak me vyhodila, ze neco dela a pak mi jina vynadala, ze tam ted odsavacka neni, ze nevi, kde je a ze ji musime vracet, hm. ted tam pujdu poctvrty behem hodiny, snad uspeju...
    MYJKA: tady maj ty odsavacky imho predrevolucni a nastavec jen jeden typ, kterej nasaje bradavku i s dvorcem a to dost hluboko.
    SOLEI: verit sestrickam v cem? ja bych rada, ale jedna mi rekne, ze je jeste kratce po porodu, ze nemam mliko, ze mam kluka zkouset prilozit, ukaze jednu polohu a cau, druha mi dalsi den rekne, ze uz mam davno mit mliko, pak to zkousi pul hodiny a rekne, ze s klukem to bude tezky, ze neumi sat, treti dalsi den opet ze kluk blbe saje, ze se vzteka, dava ten jazyk na patro a ze to s nim nebude jen tak a pak mi na otazku, kdy pujdeme domu a jaky navrhuje reseni, rekne, ze reseni jako do ted (to je jako co?) a ze ho neumim ani nakrmit. laktacni liga v krci fakt pecka tyjo... :( jako ja uz z toho zacinam bejt docela dost v prdeli, abych rekla pravdu.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    POZITRON: 10 a 10 vůbec nejsou špatná čísla. Odsávání bolí. Ono je na začátku těžké rozlišit jestli je to bolestivé vlivem chybné technik nebo proto že se mlíko spouští a prsa jsou oteklá. Podle toho co píšeš tak má problém se přidat ale ne najíst. Takže by stálo za to zjistit kde je problém. Buď věřit sestrickam nebo zkusit laktační poradkyni. Na uzdičku se klidně zeptej, moje dcerka měla jazyk hodně do srdíčka a taky měla problém se chytit a v porodnici nad tím nikdo nedumal. Stříhání jsem řešila později.
    Pokud aspoň trochu funguje kloboucek,...zkoušeli jste trik s tím, že chytneš bradavku a natahnes ji, tak aby přisátí méně překážel otok prsu?
    Nehazej flintu do žita. Mléko evidentně máš takže pokud budeš chtít tak kojit budeš. Jen možná budeš chvilku řešit krmení odsávačkou. Třeba bude stačit až maličko poporoste pusinka.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Taky varim z vody, ale boleni muze byt nespravnou velikosti nastavce. Mnozstvi asi nevadi, dulezita je ta stimulace. Ale taky vic rekne certifikovana LP.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: jako ja bych ti doporucila zavolat nejakou lp z mamily primo do porodnice. Jsi v Praze? Vyborna je Eva Vranova. Tady jsou kontakty na ceske LP z Mamily. Koukne na to a pripadne doporuci strihnuti, jestli je opravdu kratka. Ja uz takhle fundovane nedokazi poradit. Na tohle jeste nemam znalosti/zkusenosti. Zkusenost ze strihanim uzdicky zde ma AOTEAROA.

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Pak nevim co ti tam radi, ale je potreba i prvidelne odsavat aby se ti dostatecne rozjela laktace. To ti kdyztak ta LP taky poradi co a jak.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    a co se tyce odsavacky, tak me to hodne boli, jenze musim odsavat po kazdym pokusu, navic zatim nedam vic nez 10 a 10 ml.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: kazdej den ho prohlizi nekdo z pediatru stejne jako ostatni deti, tak jsem si rikala, ze by si nekdo vsiml, dneska doktorce rikala i sestra, ze se nechce prisat, protoze ma jazyk na patre a nic, zadna reakce.

jednou jedinkrat se mu to povedo pres kloboucek, jinak bez sance, takze kazdy kojeni probiha tak, ze mne se to nedari, nasleduje rev, prichazi sestra, rve mu kozu do pusy, on se vzteka, nebo usina, jazyk nahore, nesaje, kdyz mu das prst a drzis jazyk dole. sestra se dal snazi a nakonec to vzda.

ted jsem se ptala pred chvilkou sestry, jaky navrhuje reseni a prej ze stejny jako doted, hm, dobry a prej nas zatim nepustej, protoze ho neumim nakrmit. uz tri sestry se ho snazily opakovane donutit sat z prsa a vzdycky to skoncilo odsavackou v kombinaci s nutrilonem.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Kontrolovaly sestricky uzdicku?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Potrebovala bych poradit, kluk se neumi prisat, ma kratkej jazyk a dava ho vzadu v pusince nahoru, takze nesaje, jen cuca. Krmit jde tedy jen odsatym mlikem strikackou s tim, ze mu nacpu malicek hluboko do pusy a drzim mu jazyk dole. Narodil se ve stredu vecer a sestricky si tady s tim nevedi rady, zkousely i kloboucek, ale ani s nim se nepodarilo dat mu ten jazyk dolu.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    ANDREJKA: Spis nepomohlo. Mne se obe holky vratily ke kojeni, i kdyz byly treba nekolik dni pryc a ja uz mezitim ani nemusela odstrikavat.

Tu "jenom zavislost" bych rozporovala. Jako potravu pro telo uz MM nepotrebuje, ale jako potravu pro dusi jo. Je na tobe, jestli mu to doprejes. Moje mala holka si taky nejvic uziva kojeni, kdyz jsme doma samy, chce se me nabazit.
    A jak uz tu zaznelo, nejdulezitejsi je pevny odhodlani. Kdyz si budes jista, ze nedas, bude si jisty i dite a nebude tolik plejtvat energii na zbytecny sceny.
    Ja pri odstavu (nocnim) chovala a chovala a chovala a nedala :-)
    Drzim palce!
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ANDREJKA: To je asi otazka ditete :) u nas to pres den funguje, ale kdyz spim vecer s ni v loznici, je schopna dve hodiny lehat na obliceje a nespat a to prso vyzaduje, kdyz spi s muzem, tak proste spi, protoze me neciti. Ale uz pracujeme na celkovym odstavu /musim pomalu, trpim na retence/, takze ted dostava pred spanim klasicky jidlo /s tim nastesti pres den neni problem/ a kojim jen rano, a az se ustali ten vecerni ritual a zvykne si, odbouram i to ranni. I za cenu, ze bude dostavat lahev, coz se obcas stane, kdyz je s muzem sama o vikend.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    SAAYURI: jasný. asi by ani nepomohlo, kdyby s ním byl muž třeba pár dní doma, jako doma, ne venku, stejně by pak byly scény, až bych se objevila já?
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ANDREJKA: No, potrebuje... asi je na tom zavislej, takze je to asi - bud das a budes cekat na samoodstav, a nebo se kousnes a nedas, coz je to nejtezsi. U manzela to funguje proto, protoze prsa nema, u tebe je jasny, ze vi, ze to jde a ze mu das, kdyz vydrzi delat binec. Prave proto jsem psala, ze je to nejnarocnejsi, se rozhodnout a vydrzet.
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    SAAYURI: jinak UM normálně pije, protože skoro nic nejí. ale na usnutí se mnou prostě potřebuje to prso
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    SAAYURI: večer usíná zatulenej u manžela, to právě přes den nejde :( taky jsme byli dlouho pryč teď na dovolené, bylo to úplně v pohodě, ale prostě jakmile jsme my dva sami doma, tak lup a je to zpátky...
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ANDREJKA: Ja to mela stejne, jednou se to seslo, cely tyden jsme nekde takhle byly /taky bez problemu usinala v kocaru nebo v aute/, takze se uz pres den nekojila, nebo jsem vcas odvedla pozornost. No, a pak uz se "jen" stacilo rozhodnout a pocitat s tim, ze to bude boj. Prvni den doma asi neusla vubec, druhej den uz to trvalo jen dve hodiny, a kazdej den jsem to zkousela a zkousela, ted uz pres den usina stejne, jako vecer. Obcas ji dam UM, pro ten jeji pocit, podle toho asi i vi, ze ted se pujde spat. Chce to ale pevny nervy :)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    ahoj, našemu prckovi už je 14 měsíců, kojím ještě ráno a večer, moc mléka už tam není, ale ještě cítím, že trochu pije. to si v podstatě ještě užívám a líbí se mi to. ale syn prsa vyžaduje na jakékoli usínání přes den, když jsme doma, to tam mléko určitě není, jen si tak žmoulá a já bych to ráda už nějak ukončila. když jsme celý den venku, tak se přes den nekojí, usne v kočárku, když je unavený, doma by snad musel odpadnout uprostřed kroku, ještě nikdy v životě se mi ho nepodařilo uspat bez prsu. nějaké rady, tipy? musím říct, že kdyby to mělo znamenat přestat kojit úplně, tak v tuhle chvíli už bych to preferovala před tím neustálým ožmouláváním - když je unavený, ale zároveň spát jakoby nechce, 'kojím' ho klidně taky hodinu takhle naprázdno, to už prostě nechci. ideálně bych odbourala jen ten den, ale beru jakoukoli radu. díky
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KUATO: Kojici caj neni casto na lepsi tvorbu mleka, ale proti prdum. A nekterym detem holt fenikl pusobi prave opacne a bolesti zpusobuje.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam