• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    NEMESISS: Tohle si musim zapamatovat, nejen ohledne kojeni.
    NEMESISS
    NEMESISS --- ---
    VERONIKAEMA: Muzes zkusit uznat pocity pribuznych. Nejlip mi vzdycky fungovalo "jsem rada, ze Vam tolik zalezi na synovu dobru. Citim z toho, jak mluvite, ze mate obavy. Bohuzel nevim, jak Vam od tech obav pomoct...". Tim uznas jednak pocity (prosla jsem si tim, kojim 3 a ctvrt roku stary dite), jednak das najevo, ze jses rada za to, jak jim zalezi na Tvym diteti, tedy ze jsi rada, ze ho maji radi a zaroven nastavis hranice - v tom zaveru je jasny, ze jejich obavy jsou jejich problem, Ty za ne prece nemuzes nest zodpovednost. Pro rypave jsem dodavala (ano, obcas nekdo nadhodil "tak uz ho proste prestan kojit!"): "kazdy rodic urcite podle sveho nejlepsiho svedomi dela to, co povazuje za nejvhodnejsi". Je to diplomaticke sdeleni toho, ze se Ti nemaji srat do rodicovskych kompeteneci.

Namet jsem pro tohle nasla u Naomi Aldort, da se to pouzit i v mnoha jinych situacich krome kojeni.
    NYA
    NYA --- ---
    VERONIKAEMA: krasnej pribeh.

Malymu je 20m, kojeni ma rad a porad tvori dulezitou soucast jeho vyzivy.
    Na ty otazky je dobry mit pripraveny nejaky vtip (jako ze az se bude ve dvaceti stehovat z domu, tak uz se snad kojit nebude... tenhle se da pouzit vlastne na kdeco kolem malyho ditete). Muzes ale vytahnout i uplne seriozni argument, ze Svetova zdravotnicka organizace doporucuje kojeni do dvou let.
    Nebo proste muzes rict, ze je to pro tebe prakticky. A tecka.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    VERONIKAEMA: Odpovídala bych, že jim do toho nic není. Stejně jako nikomu není nic do toho, když z nějakého důvodu dítě nekojíš nebo kojíš jen krátce.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SRUBKA: U nas zase muzova sestrenice do 4 let. Takze mam taky relativne klid. Resp. odkdy to o ni vim, a nekdo ma reci, pripomenu to a pripomenu jak do ni jeji rodice taky prudili a pak po letech jsou zpetne radi, ze na ne nedala a kojila dlouho.
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    VERONIKAEMA: Mne taky nejlip zabira zcela neutralni a neutocne informovani, ze dnes se doporucuje kojit do dvou a vice, tak to nechavame plynout. Btw moje teta, pediatricka, svou (nyni jiz 20 letou) dceru, kojila do 3 let. Takze od moji rodiny nikdy blby narazky nepadaly. To jen tak pro rozveseleni, ze ne vsichni ze starsich generaci musej bejt nutne mimo. :)
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    TRISSIE: já právě při rýmě používám ten lanolin . Krásně chrání před poškrábáním
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SEVILLE: ani na odřený nos při rýmě?
    na to je bepanthen naprosto geniální...
    SEVILLE
    SEVILLE --- ---
    díky, já vím, že se to tak dá používat, ale já to nepoužívám vůbec, ráda předám dál
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    SEVILLE: purelan i bepanthen vymazes na zadeček. Tyhle věci v tubě jsou prima na cesty.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    VERONIKAEMA: Me ty kecy pekne prudily. Rikam, ze WHO doporucuje kojeni do dvou let (nebo dyl).
    Na odpoved Myjky, ze kojim rada, bych se dozvedela, ze je to incestni a nechutny...
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    VERONIKAEMA: Ze to neni jejich vec s ze kojim rada. :)
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ANDREJKA: Nic, u me to trvalo 2 mesice, nez se opravdu prestalo mleko delat. :)
    ANDREJKA
    ANDREJKA --- ---
    asi před týdnem a půl jsem přestala kojit, kromě pocitu smutku to bylo překvapivě v pohodě, už jsem kojila jen maličko, takže žádné nalévání prsů a malý si taky skoro nevzpomněl. ale i když jsou prsa podle mě bez mléka, stejně je to pořád trochu nepříjemný, když si vezmu malého do náruče, tak mě docela tlačí, a když si je prohmatám, jsou sice malý, prázdný, ale různě v nich hmatám spíš bolestivý bouličky nebo jak to říct. v jenom spíš kolem dvorce, v druhém spíš tam, co prs začíná. je to normální / přejde to / je to něco ke znepokojení / co s tím?

v pátek nebo sobotu, kdy jsem si zrovna říkala, že už to je nepříjemné docela dost, se ráno malý najednou rozpomněl a začal se mi drásat v posteli pod tričko, mihlo mi hlavou, že se mi třeba uleví? no byla jsem pomalá a přisál se. netuším, jestli něco vysál, prso pak chvíli lepší (můžu to mít jenom v hlavě). další dotaz - jak moc je to prohřešek, když jsem mu dala takhle dodatečně zadudat?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    POZITRON: A tu uzdičku kontrolovali na ORL? Pozor na to, Toník jí měl přirostlou do tří let (atypicky tedy) a nevšiml si toho v porodnici, dva pediatrové, ani zubař. Až na logopedii.
    SEVILLE
    SEVILLE --- ---
    Tak tady je krátký report jak se mi po dvou měsících zahojily šílené ragády na obou bradavkách. Asi týden po porodu mi rozpraskaly obě bradavky hluboko a do krve a v kombinaci se zánětem, první v jednom a týden na to v druhém prsu, to byl horor. Levá bradavka byla v takovým stavu, že jednoho dne prostě odpadla její polovina (zůstala mi tam otevřená rána a boleo to jak blázen). Na pohotovosti mi poradili kojit s kloboučkama a dávat bepanthen. Hned po prvním kojení s kloboučkem bylo úplně jasný, že to je na nic, ba snad i horší, tak jsem se na klobouček vykašlala, nechala si od laktační poradkyně spravit techniku přikládání a aspoň kojení přestalo bolet - špatným přikládáním jsem si ty ragády způsobila. Nicméně mi na levém prsu chyběla polovina bradavky a já měla dojem, že už se to nikdy nemůže zacelit, byla to centimetrová otevřená rána, která se neustále namáhla. Po konzultaci s praktickou lékařkou, gynekoložkou, kožní i laktační poradkyní jsem zkoušela všechno možný (genciánovou violeť, bepantehn, purelan a další různý masti, stříbrný náplasti etc). Vůbec nic z toho nepomáhalo a bylo to teda drahý a dost frustrující. Jak jsem z toho byla pořád zoufalá a začla jsem se smiřovat s tím, že už se to nikdy nezahojí (nebo aspoň ne dokud budu kojit), tak jsem se prostě rozhodla, že už mě nebaví se pořád starat jen o prsa a přestala jsem to potírat vším kromě mateřského mléka po kojení, jednou denně jsem si bradavku máčela v řepíku (rada od babičky) a ono se to po pár dnech začlo hojit tak, že mi do dvou týdnů úplně jednoduše dorostla celá ta chybějící část bradavky. Tak pokud někdo řeší něco podobného, potvrzuju, že tělo zcela zázračně zahojí i něco, co se jeví jako nazahojitelné.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ANDREJKA: s UM nemam zkusenost, ale jako uplna kravina mi prijde vytka o lenosti u odsavani, protoze kazdy tri hodiny krom krmeni pak jeste sedet jak blbec 30 minut na gauci a odsavat plus skladovat mliko v lednici, vymejvat a vyvarovat vsechny ty serepeticky a lahvicky, to je na palici a prisernej zrout casu. tady o nejaky lenosti nemuze byt rec a argument s neposkozenejma bradavkama podle me taky, protoze aspon ta medela swing, kterou mam ja, teda dela s bradavkama zajimavy veci. :/ takze jestli me nekdo narkne, ze jsem lina, tak necht si me fakt nepreje. :)
    DISONANCE
    DISONANCE --- ---
    MYJKA: , TRISSIE: Ja teda vecer prikrmuju odsatym MM a tech az 150 ml davam hadickou pres prst. Je to odrb, ale jedeme v tom 4. mesic.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MYJKA: už jsem se nakrmila dost dětí dost lžičkami na to, abych věděla, že pokud na to dítě není zvyklé, rozhodně to není něco, co by se dalo svěřit třeba babičce, která nabídne hlídání, aby si matka mohla třeba něco zařídit, nebo nedejbože třeba jen orazit.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    TRISSIE: A ty?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam