• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    JULIANNE: myslím, že Myjka se ptá správně. Co je tvým cílem? Formuluj jasnou otázku, pak ti může někdo odpovědet. Z tvého popisu to vypadá, že vám fungují všechny kombinace, takže je to asi fakt jen o tom co chceš ty/o tvém pocitu.

Moje dítě to mělo v podobném období jako tvoje: měla jsem pocit, že si z pevné stravy vezme víc než z MM, kojení ji přestalo zajímat, tak jsem to využila a začala postupně kojení vysazovat. Ale já přesně na tento signál čekala, protože jsem chtěla ukončit kojení hlavně kvůli nočnímu spaní. A měla jsem jasno :)
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    Update: Dnes se dcera nasála odpoledne dvakrát, podruhé v pět hodin, a pak opět nejedla - z kaše si před koupáním a ukládáním vzala jen dvě lžičky. Přijde mi to škoda; stejný objem kaše (z mateřského mléka, v tomhle případě smíchané i s trochou rozmixovaného krůtího masa) jí dá výživově víc než jenom kojení a jako lezoucí a stoupající si miminko potřebuje pořádný přísun živin a energie. Možná bych během dne měla nabízet méně, i když dnes si očividně po pár dnech pouhého kousání už prs vezme? (Kousla pořádně dopoledne, kdy nechtěla.)

Nevadilo by mi víc odsávat a dávat jí mléko do příkrmů, jestliže to pro ni bude lepší, a kojit večer a v noci, případně ráno (kdy ale velmi často prs razantně odmítá, pokud sála řekněme od druhé hodiny v noci dál).
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    JULIANNE: MYJKA: Současně bych ale byla ráda, kdyby si malá dokázala v pohodě vzít i odsáté mléko z hrnečku, až bude potřeba - pokud to nepůjde, budu ji muset v srpnu vzít do Irska.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    MYJKA: Určitě chci dál kojit, jen si nejsem jistá, jaký stav je teď žádoucí - když ode mě dítě pije víc než třikrát denně a výrazně méně jí, nebo se nají, ale nakojit se nechá třikrát až čtyřikrát (mezi večerem a ránem, výjimečně jednou ve dne).

Dnes zrovna nastala situace, kdy si malá vzala i ve dne; po probuzení ve tři čtvrtě na jednu se nasála a do téhle chvíle, kdy opět usnula, si pak odmítla vzít cokoli k jídlu (resp. krátce před uspáním si nakonec vzala dvě lžičky masového příkrmu, který jindy pořádá ráda, ale už dost zívala a začala lžičku odstrkovat). Vypadá to tedy, že se mezi spánky buď nají, nebo nakojí, ale ne obojí. Ještě relativně nedávno přitom zvládala obojí, to ode mě pila tak šestkrát denně a pak typicky dávala malé porce jídla (kolem 50 g na jeden zátah, za den přes 200 zvládla).
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    JULIANNE: Asi se nejdrive zeptam - chces nebo nechces kojit/resit kojeni?
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    Doplnění: Podle počtu plenek sice dehydratovaná není, ale ozývá se, kdykoli si jen ucvrnkne, takže to není úplně spolehlivý indikátor. Naducaná bývá jedna až dvě pleny denně, mírně počůraných tak šest až osm k tomu. Moč je bezbarvá, téměř bez zápachu, takže to je asi OK.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    SHERIMOON: LAUDAM: 10 měsíců a začalo se to otáčet úplně opačným směrem. Dítě sní hrubým odhadem mezi 300 a 450 gramy pevné stravy denně, ale téměř vůbec se nechce nechat nakojit. Napije se koncem noci/k ránu a večer před usnutím (ale napřed odmítá a kouše, neusne bez prsu, nakonec prs přijme na milost, pořádně se nasosne a usne u toho) a pak obvykle ještě jednou během noci. Ve dne se odvrací, případně kousne. Jelikož už jí a třemi kojeními denně plus kaší v mateřském mléce do sebe dostatek mléka dostane, nebyl by to asi žádný problém... kdyby malá pila. Jenže za den vypije jen pár loků vody a mám obavu, aby nebyla mírně dehydratovaná. Je nějaký způsob, jak přimět dítě pít?

Zkoušeli jsme několik typů učicích hrnečků (dva hrnečky se savičkou z dm, Nuk, lahev z dm s brčkem, Lovi 360°) a zdá se, že Nuk jí vyhovuje nejvíc s dm hrnečkem v závěsu, a snažíme se jí ho podstrkovat často. Taky bych byla ráda, aby si z hrnečku dokázala vzít i odsáté mléko - jednak by si ho mohla dát i ve dne, kdy jinak jen kouše, jednak bych mohla na pár dní odjet bez obav, že bude mít nedostatek živin a tekutin.

(Nutno ale říci, že možná to zanedlouho bude zase úplně jinak. Počátkem července pro změnu týden a půl nejedla téměř žádnou pevnou stravu a kojila se cca osmkrát denně, když rostl třetí pár zubů. U prvního a druhého předtím naopak víc jedla a odmítala sání... Případný čtvrtý pár ale zatím nevidíme.)
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    MYJKA: GOLDBERRY: SANCHA: diky za vase zkusenosti.
    LAUDAM
    LAUDAM --- ---
    JULIANNE: Náš prcek taky jel pomalu, příkrmy moc nechtěl, tak aby se neřeklo do toho ďobnul, chutnaly mu jen křupky. Začal jíst - tedy několikrát denně a celou porci, až po roce a něco věku - když začal trénovat chůzi a kojení mu nestačilo. Jel hluboko pod 10 percentilem. Je naprosto v pohodě, hubeňour, ale osvalenej a baští dle chuti.
    Za mě stačilo přestat lámat přes koleno a pro můj pocit, že má dost výživy, jsem přidávala do batátových, rýžových a dalších domácích pudinků trochu konopného proteinu, to mu jelo a když nechtěl nic jinýho "pudink" snědl vždycky, zvlášť ten s karobem :)
    SHERIMOON
    SHERIMOON --- ---
    JULIANNE: schválně jsem se koukla do očkováku - naše holčička měla v 8 mesicich 6200 (při narození byla o trochu těžší než tvoje). v osmi měsících jsem z 90% kojila, na požádání, jídlo ještě spíš ochutnávala, třeba jenom jedno denní jídlo, pokud si pamatuju
    teď má 20M a je drobnější a hubenější než ostatní děti, ale zdravá, nic jí nechybí.
    s mužem jsme oba vysocí, hubení
    LAUDAM
    LAUDAM --- ---
    GOLDBERRY: Náš prcek dostal kupovaný až teď prvně - příkrmy začaly asi před rokem :D
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    PETEKKA: Mymu diteti to bylo jedno. Snedlo to i to, kdyz to bylo dobry.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    PISISKVOR: Třeba u nás to bylo tak že děti trochu jedly pevnou stravu okolo pul roka ale pak zase přešly skoro vylučně na kojení až do roka někdy. A i po tom roce pak byly dny kdy nesnědly skoro nic a jen se kojily.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    PETEKKA: u nas syn ty sklenicky jedl jen v nouzi nejvetsi a jasne preferoval domaci - ale nemel vubec problemy s kouskama, ja zas mam zkusenost z okoli, ze domaci odkitaj deti, co chtej mit dokonale hladkou konzistenci.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    Co jsem vypozorovala ze svého okolí, když dítě začali přirkmovat kupovanými obědovými "skleničkami", odmítaly vařené domácí jídlo (rozmixované).. máte podobnou zkušenost nebo je to náhoda?
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    PISISKVOR: Myslim, ze to je doaz spis na id Kaiserin, je pediatra z gastra, pokud se nepletu. Uz se to tu jednou resilo a pamatuju si, ze je dulezite nabizet brzy stravu s kousky, aby se dobre vyvijelo polykani a dalsi veci, co souvisi s prijmem pevne stravy.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PISISKVOR: Jsou pripady i kdy dvoulete neji. Nevim, nedokazu posoudit. Ale pokud dite jinak prospiva, neresila bych. Neznam snad zadne dite, co by nakonec jist nezacalo. :) (vyjma opravdu poruchy prijmu)
    Naopak, kdyz neji, je super, ze ma alespon kojeni. Nekdy zeny prestanou kojit s vidinou, ze dite zacne jist a ono ne.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    MYJKA: a do kdy ma (muze) byt kojeni hlavni zdroj obzivy a kdy uz by dite melo jist a ne jen maximalne olizovat?
    (jsem v tomhle uplne neposkvrnena - starsi od narozeni na UM zacala jist az kratce pred 2. narozeninama, do te doby 90, nekdy az 100% UM only)
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    Díky. Odstavit určitě nechci, mléko v tomhle věku jednoduše potřebuje a z lahvičky si vody maximálně lokne, spíš to okusuje, takže mléko by si z ní asi taky nevzala. Navíc je alergická mimo jiné na kravské mléko, už řadu měsíců se proto stravuji jako masožravý vegan (= maso veškeré OK, žádné mléčné a vaječné výrobky), musela by proto mít hydrolyzát.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    JULIANNE: Jeste pohled z druhe strany: 8m dite uz taky muze mit mleko jen rano a vecer a v noci treba 1x nebo se vubec nevzbudit a zbytek muzou pokryt prikrmy. (Dva exemplare, oba prospivali). Dcera mela nekdy kolem tech 8m obdobi, kdy nechtela jist nic, max obcas to mleko.. myslim, ze si proste zrovna vyvojove neco resila, obema se stridaji obdobi, kdy ji, s obdobim, kdy moc ne, jak uz psala Inushka vedle.
    (Tohle nema byt navod k odstavu, spis uklidneni, ze je vic cest).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam