• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    MYJKA: GOLDBERRY: SANCHA: diky za vase zkusenosti.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    PISISKVOR: Třeba u nás to bylo tak že děti trochu jedly pevnou stravu okolo pul roka ale pak zase přešly skoro vylučně na kojení až do roka někdy. A i po tom roce pak byly dny kdy nesnědly skoro nic a jen se kojily.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    PETEKKA: u nas syn ty sklenicky jedl jen v nouzi nejvetsi a jasne preferoval domaci - ale nemel vubec problemy s kouskama, ja zas mam zkusenost z okoli, ze domaci odkitaj deti, co chtej mit dokonale hladkou konzistenci.
    PETEKKA
    PETEKKA --- ---
    Co jsem vypozorovala ze svého okolí, když dítě začali přirkmovat kupovanými obědovými "skleničkami", odmítaly vařené domácí jídlo (rozmixované).. máte podobnou zkušenost nebo je to náhoda?
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    PISISKVOR: Myslim, ze to je doaz spis na id Kaiserin, je pediatra z gastra, pokud se nepletu. Uz se to tu jednou resilo a pamatuju si, ze je dulezite nabizet brzy stravu s kousky, aby se dobre vyvijelo polykani a dalsi veci, co souvisi s prijmem pevne stravy.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PISISKVOR: Jsou pripady i kdy dvoulete neji. Nevim, nedokazu posoudit. Ale pokud dite jinak prospiva, neresila bych. Neznam snad zadne dite, co by nakonec jist nezacalo. :) (vyjma opravdu poruchy prijmu)
    Naopak, kdyz neji, je super, ze ma alespon kojeni. Nekdy zeny prestanou kojit s vidinou, ze dite zacne jist a ono ne.
    PISISKVOR
    PISISKVOR --- ---
    MYJKA: a do kdy ma (muze) byt kojeni hlavni zdroj obzivy a kdy uz by dite melo jist a ne jen maximalne olizovat?
    (jsem v tomhle uplne neposkvrnena - starsi od narozeni na UM zacala jist az kratce pred 2. narozeninama, do te doby 90, nekdy az 100% UM only)
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    Díky. Odstavit určitě nechci, mléko v tomhle věku jednoduše potřebuje a z lahvičky si vody maximálně lokne, spíš to okusuje, takže mléko by si z ní asi taky nevzala. Navíc je alergická mimo jiné na kravské mléko, už řadu měsíců se proto stravuji jako masožravý vegan (= maso veškeré OK, žádné mléčné a vaječné výrobky), musela by proto mít hydrolyzát.
    GOLDBERRY
    GOLDBERRY --- ---
    JULIANNE: Jeste pohled z druhe strany: 8m dite uz taky muze mit mleko jen rano a vecer a v noci treba 1x nebo se vubec nevzbudit a zbytek muzou pokryt prikrmy. (Dva exemplare, oba prospivali). Dcera mela nekdy kolem tech 8m obdobi, kdy nechtela jist nic, max obcas to mleko.. myslim, ze si proste zrovna vyvojove neco resila, obema se stridaji obdobi, kdy ji, s obdobim, kdy moc ne, jak uz psala Inushka vedle.
    (Tohle nema byt navod k odstavu, spis uklidneni, ze je vic cest).
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    JULIANNE: Uff, tak to nevim, co byly za “LP”, ale s takovymi radami, by si LP rikat nemely. To me mrzi.
    V tomto veku se dite samo vedome neodstavi. Muzu doporucit LP ze sdruzeni mamila. Tam je alespon nejaka zaruka kvality. Maji v tuto chvili asi nejpodrobnejsi kurzy.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    MYJKA: Díky. Bojkot je snad z větší části překonaný (prso si vezme ráda - ale ve dne bohužel jen krátce po vyspání, i když nabízím i jindy). Dvě laktační poradkyně, které jsem kontaktovala počátkem května při bojkotu (jeden den malá úplně odmítla vzít prs do úst, brečela při každém pokusu o přiložení) mi obě nezávisle na sobě tvrdily, že může jít o přirozené odstavení, snažit se dávat víc příkrmu a vody, když se nenasaje, nabízet prs, ale ne každou chvíli (nejvýš jednou za hodinu), v klidu ji nechat, ať si vezme nebo ne. Hýbat se víc začala - hodně aktivně se plazí, pokouší se začít lézt a sedat si.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    A nedalo mi to a koukla jsem starsi do prukazky a v 8m mela 7890g a 71,5cm (porodni vaha 3830g) a nikdo mi nikdy nerekl, ze by pribirala malo. :)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    A obecne to moc resis a prepocitavas na to co by mela/nemela. Kazde dite je individual. A pediatricku neposlouchej. Poslouchej sve dite. Zadne nocne kojeni se v tomto veku nemusi omezovat. Naopak, kojeni je porad pro dite hlavni zdroj prijmu a kojeni se nenahrazuje prikrmy ale se ke kojeni pridava. Mam osmimesicni dite, ktere se nektere dny jen koji a nic mu nechybi. Jidlo dostava do ruky. Nic nevazim, nic nemerim, noc nepocitam. Neodsavam. Prso ma k dispozici kdy chce. (Kojim uz 2 a pul let, aktualne 2 a pul letou i osmimesicni.)
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Jo, mozna jsem cely elaborat mela precist hned. Ona nejspis nepribrala malo kvuli prikrmum, ale kvuli bojkotu kojeni, ktery pravdepodobne mate. Takze bych hledala pricinu bojkotu, snazila se navysit kojeni, klidne kontaktovala laktacni poradkyni. Prikrmy bych neresila. Kojeni nabizela pred prikrmem i po prikrmu.
    Mozne priciny bojkotu - flaska, dudlik, velke mnozstvi prikrmu.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    JULIANNE: Necetla jsem cely elaborat. Ale v tomto veku ma byt pro dite hlavni zdroj prijmu porad kojeni a jidlo staci nabizet na ochutnani. Takze za sebe bych casto nabizela kojeni. Vaha mi neprijde vubec spatna. Ani to, kolik pribrala. Nezacala se nahodou vic hybat?
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    TL;DR: Osmiměsíční miminko jí málo příkrmů a velmi pomalu přibírá. Co s tím?

Detaily: Dceři je právě osm měsíců, měří 73 cm a váží jen 7800 g (porodní délka 50 cm, hmotnost 3200 g). Za poslední tři týdny přibrala jen dvě stě gramů a vzhledem k délce je pod 10. percentilem - to je hodně nízká hodnota, průměrně by měla vážit kolem devíti kil. Příkrmy sice dostává od 4,5 měsíců, ale moc jim nedá. V posledním týdnu se denní dávka, kterou snědla, pohybovala od necelých 150 do 350 gramů. Moc nemusí jídla s kousky, i když se snažím ji na ně postupně navyknout, a z větších kusů trochu ohryže nebo ožužlá špaldový suchar nebo rýžovou oplatku, ale třeba plátek banánu úplně odmítá. Obvykle sní dost málo kaše, z ovoce někdy celkem dost (z kupovaných příkrmů miluje banán-ananas-kokos od Ella's Kitchen a obecně směsi s kokosem), z masozeleninových a zeleninových někdy téměř nic, někdy nadšeně přes 100 g podle toho, co to je. Ráda má například tresku se špenátem. Domácích jídel sní obvykle méně než kupovaných, i když bych ji taky ráda postupně zvykla na domácí stravu.

Nevím, jestli jí nedělám medvědí službu tím, že je obvykle šestkrát, alespoň pětkrát denně kojená (3-4x ve dne, 1-2x v noci). Bojím se ale kojení omezovat ve chvíli, kdy jí takhle málo, obzvlášť když při nedávné stávce, kdy v denním režimu nemohla pár dní prs ani vidět, téměř nezvýšila množství snězené pevné stravy. Ráda bych jí napřed nabídla příkrm a potom kojení, pokud toho sní málo, ale to bohužel nejde; už skoro měsíc se nenechá nakojit jinak než po probuzení. Obvykle to vypadá tak, že cca mezi druhou a pátou ráno ji vzbudí plná plenka, napije se (někdy i z obou prsů), po ranním probuzení je ochotná se nechat nakojit jen někdy (typicky ne, pokud pila po páté ráno), dostane příkrm, krátce spí, obvykle se pak nakojí (někdy odmítne - ale zpravidla jen tehdy, pokud po ranním probuzení pila), dostane příkrm, vyspí se, nakojí se, příkrm, vyspí se, nakojí se a podle času jí nabídnu jeden nebo dva příkrmy před večerním uložením, kdy se napije (na rozdíl ode dne obvykle z obou prsů). Většinou se před půlnocí jednou probudí a napije. Mezi kojením má obvykle 3 - 4 hodiny, v podvečer méně. Příkrm dostává podle situace od cca 40 minut nejvýše do necelých dvou hodin po kojení. Delší pauza by šla těžko, pak už potřebuje spát.

Spí sice třikrát denně, ale obvykle po 30 - 45 minutách, takže na ideální délku denního spánku se zpravidla nedostane. Uspávat musím v nosítku nebo kočárku, což nějaký čas zabere, ale pokud to neudělám, je nervní a plačtivá a víc jídla si stejně nevezme... A pokud se probudí v rušnějším prostředí, obvykle se nakojit nenechá a příkrmem to nedožene - nesní o mnoho více než po kojení.

Doktorka radila nabízet kaloričtější stravu, a tak jsem udělala domácího lososa s rýží, dávám kapku panenského řepkového oleje i do kaše s mateřským mlékem... Snažila jsem se teď dávat víc kaše a masa (a malinko víc oleje ve všem krom ovoce) a méně ovoce, kterého je ovšem ochotná sníst nejvíc. Bohužel nevím, kolik vypije při kojení, ale podle odsávání bych velmi hrubě odhadla, že třeba stovku při denním kojení a víc při nočním. Doporučených minimálně 500 ml mléka tedy má téměř určitě, odhadla bych to spíš tak na 700 ml nebo i více. I při tři čtvrtě litru mléka by ovšem měla sníst alespoň těch 300 gramů pevné stravy.

Zatím to vidím tak, že budu dál nabízet jídlo často a vybírat kaloričtější stravu a některý den, kdy budeme víc doma, zkusím vysadit jedno kojení, odsát a místo kojení rovnou nabídnout příkrm. Úterý a středa, kdy má být horší počasí, se zdají ideální. Pokud začne jíst víc, zkusím to dělat častěji. Pokud ne, tak už moc nevím, co víc dělat. Pediatrička radila i v tomhle věku už omezovat noční kojení, ale opět se trochu bojím to dělat ve chvíli, kdy malá tak málo jí. Hýbe se přitom dost - pořád se plazí, pokouší se začít lézt a sedat si... Budu vděčná za nějaké rady zkušenějších matek.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    celá ne, ale bradička, trochu se občas třepala, u obou dětí jsem to pozorovala
    DZEJLA
    DZEJLA --- ---
    Nestalo se vám, že by se miminku třásla hlavička při kojení, když usíná? Je to vždy pár vteřin, nevypadá to tak drasticky, ale trošku mě to přeci jen děsí.
    LAUDAM
    LAUDAM --- ---
    YELI: Pokud nezabírá tvaroh, lichořeřišnice, chlazení apod. Mazala jsem na gynekologii, tam mě prohlídl doktor, zjistil, zda jde o ucpaný mlékovod nebo bakteriální zánět a dal ATB slučitelná s kojením, jen doporučil dávat prckovi laktobacílky kvůli trávení. Obvoďák toto asi pořádně nepořeší, šla bych na gynekologii.
    YELI
    YELI --- ---
    MYJKA: Super, to mi stačí! Díky moc!
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    YELI: Nejsem lekar, ale penicilinova atb jsou v poradku. At se lekarka podiva do databaze lactmed.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam