MYJKA: Díky, budu zvědavá. Zatím mi přijde, že v tomhle věku se doporučení i reálné jídelníčky hrozně liší - od dětí téměř plně kojených po takové, které mají mléko třeba jen jednou denně.
Mateřské mléko má energetickou hodnotu kolem 290 kJ/100 ml. Bílkovin obsahuje jen kolem 1 g na toto množství.
Oproti tomu třeba krůtí prsa (v základu, nijak neupravená) mají kolem 440 kJ, 24 g bílkovin (ale zase méně tuku a výrazně méně sacharidů).
Losos 872 kJ, dost tuků i bílkovin.
Banán kolem 350 kJ, hodně sacharidů.
Navíc různá masa, obiloviny, ovoce i zelenina obsahují víc vitaminů a minerálů, které dítě také potřebuje.
Co tím chci říci - čistě laicky mi přijde, že bych měla mířit směrem k nějaké vyvážené stravě obsahující jak dost mateřského mléka, z nějž malá dostane i protilátky a mikrofloru, tak rozumné množství pevné stravy různého druhu. Do ručičky kousky ovoce a zeleniny, případně plátky dobře se kousajícího drůbežího masa, občas obilnou nebo luštěninovou křupku, ze lžičky nebo kapsičky stravu, která by se zatím z ručičky jedla špatně.
Dám tomu čas a uvidím, jestli zájem o jídlo a nezájem o prs ve dne přetrvá, nebo se to zase otočí k téměř plnému kojení jako počátkem měsíce. Nechám to na dítěti, ale současný stav mi za předpokladu, že bude pít dost tekutin, nakonec vyhovuje - mléka má malá přes půl litru denně určitě vzhledem k tomu, kolik odsaju, jí relativně rozmanitou stravu, a pokud se učení na samostatné pití podaří, budeme moci zkusit večerní ukládání beze mě a nebudu ji muset stresovat několikadenní cestou do Irska, kam opravdu potřebuji jet, není to dovolená. Budu doufat, že po návratu bude stále ochotná alespoň večer a v noci pít přímo z prsu, ale je mi zřejmé riziko, že už chtít nebude - v takovém případě bych odsávala a dávala jí své mléko z hrnečku. Chci jí dál poskytovat mateřské mléko, ale netrvám na tom, aby to bylo přímo z prsu, i když to je samozřejmě pohodlnější, má ho čerstvé a přitulí se u toho.