RANDOM_NIGHT: Hlavně nezoufej a věř sobě a svému tělu, že ten "program" funguje - určitě najdete, co vyhovuje vám (nemyslím to jako útěchu, ale jako fakt), nám to trvalo opravdu nejmíň měsíc, a to pak ještě další, než jsme to vypilovaly - a až tak po těch 8mi týdnech už to jakž takž šlo - ale stejně jsem kojila v součtu tak 8-9h denně, s některými dětmi to tak prostě je, potřebují to prokládat odpočinkem. Neřešila jsem téměř nic jiného, v těch 2 hodinách mezi kojeními jsem se snažila stihnout procházky, vaření, úklid, v noci spánek atd. Bylo to na palici :-)
Když mi vnutili v porodnici příkrm, taky to malá vždy zhltla na ex, ale podle toho to určitě nesmíš posuzovat - při pití z prsu je to úplně jiná "technika", na kterou si dítě musí teprve vypracovat svalstvo, moje Markétka se vždycky šíleně zpotila, funěla, usínala únavou... Teprve až po těch 2-3 měsících posílila, pila rychleji bez přestávek. Kolik vypije, to mi naše pediatrička "zakázala" řešit, stejně tak kloboučky - jsem jí za to vděčná. Zkušenost má osobní, sama prý kojila 3 roky...
A s těmi "odborníky" to taky není jednoznačné - někteří tvrdí, jak píšeš, někteří zase to, co ti říká tvoje matka - a obojí jsou odborníci. Největší odborník na tvoje dítě jsi ale ty - můžeš vycítit, jestli zvládnete dva, tři dny bez příkrmů, je možné, že je opravdu přecpaná a navíc zmatená, co vlastně má pít - dítě přijme to, co mu nabídneme... po porodu je nastavené na sání mléka z prsu, ale když jednou dostane z prsu, pak z kloboučku, pak ze stříkačky, pak příkrm, jak se v tom má zorientovat? A kdo jiný než ty mu v tom může udělat jasno - který způsob získání potravy je ten "žádoucí" (i když možná ze začátku ne nejsnadnější a nejpohodlnější).
Taky jsem hodně hledala na internetu, ale ne všechny rady byly dobré, když to vidím s odstupem - nejvíc cenné pro mě byly asi tyhle stránky
https://www.mamila.sk/ Ale taky s rezervou - třeba naše kojení nikdy nebylo tak "ukázkové" podle těch videí, ale hlavní bylo, že se dostatečně napila... Tak na vás myslím a přeju ať se daří.