• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    RANDOM_NIGHT: Doporucuji pozvat poradkyni se sdruzeni mamila. Jak jsem psala nize, nauci dokrmovat cevkou po prsu a pomuze ti abys do budoucna mohla kojit plne.
    Priste asi budu radsi tu mamilu psat rovnou. Chtela jsem byt fer, ale necekala jsem, ze ti LP doporuci kloboucky. :(
    KATIA
    KATIA --- ---
    RANDOM_NIGHT: strašně moc věcí se změní s věkem, jsou rychle víc schopni vše ovládat atp atp. jela bych pokus kojit, potom dokrm, odstříkat a zkusila vydržet aspoň 3-4 měsíce a pak uvidíš... držím palce ;-)
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    GUDRUN: Ano, tu nesnáší a snaží se přetočit na bok.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    RANDOM_NIGHT: přesně tohle dělal A. - musela jsem mu nacpat bradavku do krku a i tak byla pravděpodobnost přisátí 5-10%. Trvalo to třeba čtvrt hodiny boje. Pomohla nám savčí poloha. ale to si asi zkoušel, ne? břicho na břicho
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    KATUSA: Pořád válčíme. Někdy se nepřisaje vůbec, někdy se přisaje jen s kloboučkem (laktační poradkyně mi ho doporučila, takže ho občas používám), když už se přisaje, pořád jí pití trvá hrozně dlouho. Není to věc malé pusinky a malého bříška, ze stříkačky vypije 70 ml za zlomek času, co 10 ml z prsu.
    Snažím se co nejvíc pít, momentálně jsem tak na 3 l denně, což je pro mě strašně těžké, před těhotenstvím jsem vypila kdoví jestli 0,5 l/den. A není to ani tím, že bych mléka měla málo, odsávám třeba 120 ml.
    Žádné "nechte ho, ať si prs najde samo, dejte tomu volný průběh" u nás nefunguje, opravdu jí musím pevně chytit hlavu a přitisknout, když otvírá pusu, a když mám štěstí, přisaje se správně. Většinou mi ale jenom párkrát žvýkne do bradavky a vyplivne ji. Poloh jsem vykoušela x, co je pohodlné pro mě, v tom se mi kroutí jako had, co je pohodlné pro ni, v tom usne. Nefunguje krmit častěji, nefunguje nechat ji vyhladovět. Ještě jsem nezkoušela nedokrmovat. Matka mi tvrdí, že když ji budu dokrmovat, nebude mít motivaci pít ode mě, ale odborníci říkají, že dokrmovat musím. Obecně jsem ze všech těch protichůdných informací zmatená, předpokládám, že tedy na každé dítě funguje něco jiného, ale už bych opravdu chtěla najít to, co bude fungovat nám.
    Jediné, co možná funguje, je kojení v autě. Dvakrát jsme čekaly v autě na manžela, zdržel se a Via dostala hlad, tak jsem ji vzala a nakojila, ona při tom zase usnula, ale netuším, kolik mohla vypít. Asi mi teda nezbývá než si domů pořídit sedačku z auta, anebo prostě odsávat a dávat jí to z lahve.
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    RANDOM_NIGHT: Ahoj, jak to jde s maličkou? Mě třeba v porodnici zblbli dokonale (kolik musím nakojit, jak dlouho kojit, že mám špatné bradavky, že musím mít kloboučky, příkrmy a bla bla...) a tak měsíc mi trvalo, než jsem si s malou našla tu "naši" pohodu.
    Taky mi malá brečela, i odmítala prso, protože se jí nedařilo pořádně přisát a přitom tak toužila po mlíku... Pomohla mi až pediatrička týden po porodu - ať se vykašlu na vážení a hlídání, kolik nakojím, že ze začátku dítě nemusí závratně přibírat, a hlavně vysvětlila, jak chytit prso (prý "pizza není hamburger", tj. mimčo potřebuje prso zplácnout, aby se mu dobře vcuclo - podařilo se to hned a pak už to šlo, i když jsem měla od předchozích pokusů popraskané bradavky - potíráním mlíkem se to do 2 dnů zahojilo). V porodnici mi každá sestra radila jinak, taky mě ošahávaly všelijak úplně k ničemu, jen mě vydeptaly.
    Taky mi pomohlo psychologicky, když jsem ochutnala mateřské mléko v porovnání s umělým - sladkost vs. moučnatý blivajz, hodně mě to motivovalo nevzdat to, aby moje dítě nepřišlo o tu dobrotu...
    Taky mi pomohlo najít si pohodlnou polohu, na boku vleže kojím dosud a malé už bude rok - a rozhodně to není poloha podle "manuálu" laktační ligy :-) trochu dost se to s těmi návody přehání a člověk úplně přestane spoléhat na mateřský instinkt...
    A taky jsem tak do 3.měsíce kojila třeba hodinu (a za chvíli zase) - ono jak mají malá bříška a pusinky, tak jsou některé děti brzo unavené, potřebují si dát při kojení "šlofíčka" a za chvíli zas pokračovat, holt... ale pak už se to zkrátilo třeba na 20min. a teď je napitá skoro hned... :-)
    Držím palce!!! To dáte.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MARKYSHA: taky jsem byla s oběma najednou, malou většinou v šátku nebo v nosítku u sebe nebo později jsem si se starším hrála a malou nechala vedle mrcasit na koberci nebo dece...je fakt, že domácí práce docela utrpěly, ale já tak nějak do domácnosti stejně nejsem.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    LAUDAM: hodně, hodně mazlit a já jsem dělala to, že když jsem kojila malou, tak on byl přitulený na druhým boku a četli jsme si nebo povídali a zpívali, popř. spolu koukali na nějakou pohádku (protože moje děti nechtějí koukat na pohádku samy, ony chtějí koukat se mnou a konverzovat o ní).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MYSKAZBRISKA: nedostala jsem jí po celou dobu kojení. A teď, co beru antipsychotika, která zvyšují hladinu prolaktinu a i mi teče mlíko z prsou (už nekojím dávno), tak tu menstruaci nemám.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    RANDOM_NIGHT: myslím, že je skvělé, že ses obrátila na lp. ony jsou to obvykle nesmírně laskavé a moudré ženy, tak ti to třeba nebude nepříjemné.....
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    RANDOM_NIGHT: u nás na nepřisavani nejvíc pomohlo: že jsem znala správnou techniku, savčí poloha a společný spaní. a taky, že jsem si přestala dělat starosti, no, ale to je zacarovanej kruh. jinak někdy trvalo třeba 10-15min, než se přisal, celý kojení 45-60minut, do jeho cca 2,5m, postupně se to zlepšovalo, přisaval se třeba už během 1-2min, ale celkově kojení pod půl h nešlo hodně dlouho. od jeho týdne jsem nedokrmovala, měl normální porodní váhu a přestal pak hubnout, takže jsem UM utnula, aby se naučil brát si moje, měla jsem dost. bohudiky to vyšlo. teď je mu 14m a po prsu přímo skáče. můžete mít ten příběh jinej, ale chci říct, že to chce trpělivost a poddá se to.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    RANDOM_NIGHT: Drzim palce. :) Poradkyne by te mela naucit jak poznas, ze se dite koji, ze opravdu pije mleko na prsu. Zkontrolovat prisati a uzdicky. Ukazat ti pripadne dokrm tou cevkou na prsu (po prstu ani strikackou neni vhodne dokrmovat kvuli prisati). Pripadne by ti mela pomoct ukazat jak dite na prs nalakat (to se muze delat pomoci prstu a cevky ale jen par vrerin a pak se zkousi prilozit k prsu). Jinak mimo prsa pak jak dokrmovat kaliskem, ale to jen v pripade, ze se neprisava vubec.
    Je dobre, ze kloboucky nepouzivas.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    MYJKA: Cévku už mám, tak to začnu zkoušet.
    MYSKAZBRISKA: Kloboučky mi dali v porodnici asi při druhém pokusu o kojení – a byl to jediný případ, kdy mi poranila bradavky, takže jsem je rychle zavrhla. Mně se tam ty dudlíky při vztyčení nedělají, takže musím prsty vytvořit kožní řasu
    LAUDAM: Po prstu jsme přikrmovali doteď, tak teď uvidím, jestli se mi to bude dařit s tou cévkou.

Za těch pár dnů se to výrazně zlepšilo. Vypadá to, že to jde, pokud je tu manžel, asi protože jsem klidnější. A nesmím se zabývat žádnými věcmi navíc, jako třeba kojicím polštářem, protože mě stresuje, že mi nejde dát tak, aby nám výsledná poloha byla oběma pohodlná. Takže si ji prostě jen držím na břiše, a pokud nemám ze stresu stažená ramena a nedržím ji tím jinak, celkem dobře se přisaje. Dneska po 20 g z každého prsu. Jenže to sání fláká, usíná u toho, těch 20 g trvalo vždycky asi 20 minut… Abych do ní dostala dost mléka jen kojením, to abych kojila skoro nonstop.

No a tohle jsem zapomněla odeslat a o den později je to zase naruby, zaboha se nepřisaje, odstrkuje mě a řve, takže zítra dorazí laktační poradkyně. Už po telefonu mi řekla, že dostává moc jídla – sestřičky v porodnici říkaly, že mám dávku zvyšovat o 10 ml denně a pak se ustálí asi na 100 ml, takže dneska dostávala 90 ml, ale podle poradkyně jí prý na její hmotnost stačí 50, může dostat až 70. Po první 50ml dávce už sice není tak spavá, ale teď se stejně znovu nepřisála… Tak uvidím zítra. :(
    LAUDAM
    LAUDAM --- ---
    RANDOM_NIGHT: Zkus telefonickou konzultaci s laktační poradkyní, u obou dětí dobře fungovala poloha na samopřisátí - na netu je fůra informací. Hlavně přikrmovat jen po prstu a nedávat dudlík ani kloboučky.
    MYSKAZBRISKA
    MYSKAZBRISKA --- ---
    RANDOM_NIGHT: syn se mi v porodnici taky nechtel prisat a musely mi ho vzdycky "nasadit" sestry. Odchazela jsem s kojicimi kloboucky, se kterymi to jedine slo samo. Doma mi pediatra rekla, ze si mam pred kazdym kojenim zatocit bradavkou, aby se vztycila a vytvoril se na ni takovy ten dudlik, na ktery se dite prisaje. Zkusila jsem to a od te doby nebyly potreba ani kojici kloboucky. Tohle mi zadna ze sester v porodnici nerekla. Po cca mesici uz nebylo potreba ani kroutit bradavkama a zacaly reagovat pred kojenim samy spravne.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    RANDOM_NIGHT: Najdi si na webu mamila dokrm cevkou po prsu. Pokud se prisava, je to nejvhodnejsi forma dokrmu. Dite pije dokrm a zaroven stimuluje prso. Tim, ze mu to tece je i ochotnejsi byt na prsu dele.

Poradkyne se te nemusi dotykat. Kdyz ji predem upozornis, co si neprejes, prispusobi se tvym potrebam. Vse muze ukazat na panence.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    HOJ_TY_STEDRY: MYJKA:
    Mám PAS a problém s cizími lidmi (ostatně v porodnici, kde na mě sahaly a mluvily sestry, se neobjevila ani kapka mléka až do rána před propuštěním, a po návratu domů 120 ml během 12 hodin), takže bych se laktační poradkyni zatím raději vyhnula, protože i když bude sebelepší, bude mě stresovat. UM dávám přes prst ze stříkačky. Tudíž když je hladová, prso odstrkuje a rve si do pusy prsty… Dokrmování kalíškem jsem si našla a zkusím. Díky.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    RANDOM_NIGHT: Ahoj, asi bych necekala a pozvala si zkusenou laktacni poradkyni. Odkud jsi? Kdyztak doporucim konkretni.
    Jak ji to um aktualne davas?

Nez prijde poradkyne, doporucuji byt hodne v kontaktu kuze na kuzi, aby melo dite volny pristup k prsu. Nabizet, ale nenutit. Kdyz by se prisalo, zkus stlacovat prs.

Poradkyne ti pomuze s prisatim, ukaze jak nalakat detatko na prs. Ukaze dokrm kaliskem, pokud se zatim nebude chtit prisavat na prs.

Urcite, pokud se neprisava, zatim odsavej pravidelne a 3 hodiny kazdy prs cca 20min abys udrzela laktaci.

Kdybys mela vic otazek, rada zodpovim.
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    RANDOM_NIGHT: mela jsem to podobné s oběma dětmi (až na problém s uzdičkou). Můžu poradit jen vytrvat, nedávat dudlik, případně si zavolat laktační poradkyni, ať pomůže s technikou přikládání (mám kdyžtak tip na dobrou, rychle reaguje a má takový normální, věcný přístup). Ono si to nakonec sedne, ale je to stres.
    RANDOM_NIGHT
    RANDOM_NIGHT --- ---
    Ahoj. Včera jsme přišly 4. den po císaři domů, s UM, protože v porodnici se dcera nechtěla přisávat a mně se povedlo odsát za celou dobu jen 15 ml. Včera jsem postupně odsála asi 120 ml, takže mléko by bylo, ale pořád se nechce přisávat, i když jí včera střihli uzdičku, kvůli které jí to moc nešlo. Hodně při tom pláče, odstrkuje mě, ale pak je zase jedno kojení ze čtyř, kdy se snaží sát 10 min z každého prsu. Jenže pak stejně vypije 50 ml mléka ze stříkačky. Nějak nevím, co s tím…
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam