• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    POZITRON: Mně taky obě děti při kojení usinaly (ono je to pro ně moc uspokojující a uklidňující, není divu že vytuhnou :)) a po probuzení ihned zas hledaly prso, tak jsem jim dala zas . Ty první dny pijou opravdu často, měla jsem pocit že buď pily nebo spaly.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    diky za rady vsem. taky jsem rada, ze nedelam neco blbe, kdyz mi pokazdy u kojeni vytuhne.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    A mozna jeste pripisu, ze mekka prsa jsou dobra prsa. Idealne se vubec nemusi nalevat. Pokud se dite dobre koji, vubec nemusi prijit to poporodni naliti a je to naprosto v poradku.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    POZITRON: asi prvni krok by byl vypustit to pocitani mililitru. 3 denni dite ma zaludek jako cajovou lzicku :) a teprv si te rozkojuje...fakt to chce čas...přikládej vždycky když pláče, resp. už když začne hledat (když pláče, je už dost pozdě), uvidíš, že a se opravdu spustí mlíko, bude ho dost..třetí den jsem ještě neměla plnou palbu, děti jen tahaly pocitově z prázdných prsou (ale vždycky, když jsem na zkoušku zmáčkla, teklo to :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MYJKA: Tohle potvrzuju z vlastni zkusenosti – doma vypil Max evidentne dost, kdyz jsem mu na to nechala neomezene casu. I s tou zloutenkou a spavosti. V porodnici s tim jejich rezimem a vecnym vyrusovanim to neslo, tim spis, ze ho taky furt strkali do fototerapie...
    KATIA
    KATIA --- ---
    MYJKA: to opakovaný spouštění potvrzuju u našeho druhého, ten se fakt nechtěl odpojit ani za nic a když ti prsa zvládala, tak se ukázalo, že to fakt spustí několikrát.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    MYJKA: On se dle vahy - kde muzou byt ruzne odchylky, dite se hybe atp - napil 50, ale nikde neni receno, ze by si za pul hodky nevytahl dalsich 120, kdybys ho nechala a nedavala mu mleko strikackou. To je prave to.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Tvorba mleka zavisi na poptavce. Kdyz place, nabidni prs, pak druhej, pak zase prvni a tak dokola dokud neni spokojeny. Usinani u prsa je funkce kojeni. Dite usne, dudla, nech ho dudlat, neodpojuj. Za par minut si vsimnes, ze mleko zase tece a dite pije - sleduj tzv pauzu v brade. Podle ni poznas, ze opravdu pije. Pak zase dudla a zase pije a tak dokola.
    Strikacka je to same, jak flaska. Dite jinak saje, otviva mensi pusinku.
    Dulezite je dbat na dobre prisati aby to dobre teklo. Jestli se citis nejista, doporucuji si poradkyni MAMILA pozvat primo domu. Skontroluje prisati, da prakticke rady, poresite konkretni obavy. Nauci te poznat tu pauzu v brade a ty i bez vazeni uvidis a poznas, ze maly pije. Podle me to je ta nejlepsi investice na zacatek. Ja ti moc rada poradim kdykoliv, ale nedokazu pres net udelat ty prakticke veci, co je potreba pri osobni navsteve. Ale kdyz te bude cokoliv zajimat, napis.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    taky se bojim, ze kdyz bude hladovej, tak bude ubyvat sila k sani.
    napr. dneska mu rano byly 3 dny, takze by mel za dnesek vypit 100-120ml a to ja jeste nemam. sam si vytahl zatim cca 50. zbytek dostal/dostane strikackou po prstu odsate a UM.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: diky.
    to delam prs stlacuju, nabizim vzdy oba.
    strikackou proc ne? ja ale zatim neutahnu tu poptavku sama. jak bys to tedy resila? preci ho nenecham plakat hlady.
    odsavat tedy nemam? to jsem myslela, ze urychli tvorbu mlika.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Simonu muzu doporucit. Urcite ti rada poradi. Nedoporucuji ten dokrm mm strikackou a ani odstrikavani po kojeni. Prs nabizej aktivne, nejsou zadne minimalni rozestupy. Klidne koj po peti minutach, kdyz chce. U kojeni muzes drzet prs stlaceny, lepe to potece. Klidne vzdy nabidni i druhy. :)
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GUDRUN: tak jo, seru na ne a v patek vezmu satek.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    POZITRON: osobně bych šla, pokud bych mohla dítě celou dobu mít v šátku, max vyndat na chvíli. tak to bych se asi odvážila
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    POZITRON: jj, jsou úplně neprovazany, což je trapný. mě poslali za nima do sklepa, kde sídlí, taky mi nic nedokázali říct. Laktační liga - jejich LP mi schválila kloboučky, kojící polštář, různý mazání a nefungovalo to. Pomohla mi LP Mamily, co mi řekla, ať to zahodím. Takže jsem zaujatá.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GUDRUN: ta pani Moravcova z te akce, co bude pristi patek, je prave z mamily, proto bych to chtela zkusit, i kdyz nevim, jestli je to pro takhle male deti.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GUDRUN: jak to myslis doplnky? ja zas debil myslela, ze laktacni liga pusobi v Krci automaticky, dokonce ze treba i na oddeleni a ta pediatricka z novorozeneckyho mi rekla, ze s nima nemaj nic spolecnyho a ze ani nevi, jak to tam chodi. pritom jsou ve stejnym baraku a porodnice se tim na webu chlubi. :-o
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    POZITRON: nedoporucuju LP Laktační ligy, který řádí kojení s různými instrumenty a doplňky, doporučuju LP Mamila, které podporují přirozené kojení
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KEMENTARI: ja si prave verim, ted jsem hodinu a pul spala a za tu dobu kozy jednou takovy. u 1. syna, kterej se neprisal, jsem mela mlika hromady a ted byl jediny "problem", ze zatim neni mliko, tenhle druhy syn se prisava i k nocni kosili. jeste se pristi tyden chci objednat do laktacni ligy na konzultaci, jenom aby se na nas nekdo podival a v patek je nejaka poradni akce o kojeni s laktacni poradkyni v materskym centru nedaleko, tak bych se tam chtela jit podivat.
    tahle pani https://jemnezrozeni.cz/lektorka/simona-moravcova/
    je blby brat chlapecka, v tu dobu mu bude 11 dnu, na takovou akci?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    PROMETHEA: supr, diky. budu vazit jen do pondelka, to jdem teprve na pediatrii, pak uvidime. v Krci me chteli drzet do zitra, ale ja si rekla, ze chci domu dneska, tam prave je clovek z toho vazeni neustalyho a pocitani ve stresu, furt ti nekdo leze na pokoj, furt te nekdo rusi, furt se nekdo na neco pta. a ta pediatricka "tady se v klidu rozkojite", jakoze do zitra, tak urcite, nazdar. snazila jsem se ji vysvetlit, ze je to naopak, ale asi to nechapala. :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    POZITRON: Vazila jsem jenom v porodnici, a tam jsem byla schopna nakojit jen cca 10 gramu z kazdeho prsa. Mlika jsem mela dost, ale moc jsem nepochopila, jak mam vlastne kojit, Max byl navic hodne spavej, protoze byl jen hranicne donosenej a mel zloutenku. Kvuli zloutence a ubytku vahy jsme v porodnici zustali o den dyl. Z toho posledni dva dny jsem uz mela mlika zjevne dost, takze jsem pilne odsavala u sester na novorozeneckem a po nakojeni tech svych 10 gramu jsem do Maxe zbytek naladovala strikackou pres prst, aby co nejvic pribiral, zpracoval tu zloutenku a mohli jsme jit domu.

Doma jsem nevazila, druhy den po nasem prichodu z porodnice prisla LP, vysvetlila mi, co a jak, a pak uz mi ke klidu stacilo jen videt, ze Max roste a produkuje spoustu pocuranych plinek. Po vazeni jsem ani nevzdechla. Musela jsem kojit pres kloboucek, protoze jsem to nality prso do Maxovy minipusinky proste nedokazala nacpat, ale jinak moje hlavni nepochopeni v porodnici spocivalo v tom, ze mi nikdo nerekl, ze kojeni novorozenete muze trvat klidne 40–60 minut, ze u toho bude stridave spat, pak se zase probudi a bude pokracovat. Prvnich par tydnu jsem ho teda mela na prsu furt, ale je to asi normalni. :) Chudak taky asi musel dohnat ty tri tydny, co mel byt jeste v deloze.

Nejsem odbornik, takze radim jen podle sveho pocitu: na tvem miste bych se na vazeni i UM vybodla, kojila tak casto a tak dlouho, jak bude potreba, a sledovala ty pouzity plinky a spokojenost prcka (jestli nebreci hlady). Cim vic budes prikladat, tim vic se ti bude tvorit mliko...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam