• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    LUUCA: no my kvuli tomu zavadime pokusy o BLW, aby měla šanci si to prozoumat a oblíbit sama. Znáš? Já mám totiž hrozně pozitivní vztah k jidlu :D a když jsem viděla, jak malá naříká a cpe se jí násilím do pusy jídlo, tak mi to rvalo srdce a řekla jsem si, že takhle teda ne.

Je to krušný, páč o jídlo nejeví zájem a většinou si to rozpatlá, kde může a do pusy to neputuje, ještě nesedí, aby se jí dalo posadit a tak. Ale rozhodla jsem se vytrvat a zrovna ted pred půl hodinou, když jsem jí dala kousky rozvařený mrkve do mísy a ona si s mísou mohla hrát, tak po chvíli začla zkoušet tu mrkev futrovat do pusy sama. Jen je ta motorika zatím dost zoufalá, takže do pusy doputoval jen jeden malinkej kousek, ale věřím, že v tom 7. měsíci to taková trága není. Jen pediatra do mě furt hučí, že už by měla mít pomalu tříchodové menu. A budu muset dostudovat jak jí dávat maso, ale nejdřív do toho prostě musí mít chuť, rvát jí to tam násilím přes pláč prostě nedávám :)
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    MAJKA: momentalne me trapi, ze syn 7m taky nechce ochutnavat.. Ze zacatku byl nadsen, tahal mi lzicku z ruky, olizoval ji... Ted po mesici, kdyz me vidi pripravovat jidlo, zvazni, prestane se hybat, ruce podel tela a pusinku na zamek. Nerve, ale on obecne moc nebreci. Je teda v 7 mesicich normalni, ze nechce jist, kdyz je kojenej? Kdy to normalni byt prestane? Dneska jsem koupila v DM nejaky sklenicky, ze treba budou mit trosku jinou chut a konzistenci nez doma naparena a rozmixovana zelenina... Ale nevim ani jak ho prinutit to ochutnat :D
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    MAJKA: jestli pravidelně cura, tak bych řekla, že tekutin má dost. Moje obě děti sice jedly i pily dřív, ale cajickovymu nátlaku jsme se nevyhnuli, už tak od třetího měsíce neustálý poznámky o tom, jak je trapim žízní... starší generace to holt tak dělaly a mají pocit, že je to potřeba. Já jsem prostě hlídala to curani a jiný známky dehydratace.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MAJKA: nemám teoretické info, ale syn dostával napít, až když část kojení nahradil jídlem. Dokud nejedl, tak nepil. Ani nevím, kdy jsme začali nabízet, asi když udržel ten hrneček se silikonovym pitkem (ne klasickou lavičku, tu nikdy nemel). Pac je srpnový, tak myslím, že až s příchodem druhého léta, v těch cca 10m, ale bylo to spíš kvůli motorice a navyku, pil hodně málo i tak, protože jedl symbolicky jen. Jo a na cestách jsme mu dávali napít z klasické malé petky bez pitka. Pokud neji, jen se koji a to ji staci, tak víš jak... jo a cajicek nám přišel jako zbytečná starost, on měl tendenci v lahvicce zatuchnout, takže prostě jsme nabízeli vodu... líný rodiče. Z lahvicky se můžeš vykroutil tak, že kazí kojení, a ten ucici hrnek je dobrej i na motoriku...
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    MAJKA: 7k = 7mesicu
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Muzu se poradit? Obe tchyne do me furt tepou pri kazdem fnuknuti male, ze ma urcite silenou zizen a ze ji mam zalejvat cajickem, jak ji trapim. Holka je spokojena, ma v 7k 8,5 kila a je plne kojena. Prikrmy i jakekoliv pokusy o nakrmeni odmita a breci, kdyz ji to cpu. Tak jsem se rozhodla ji nic necpat. Googlim a nikde nenachazim, proc maj tchyne utkvelou predtavu ze dite umre zizni kdyz nedostava cajicky z flasticky. Resily jste neco takoveho?
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    Rada bych dala do pozornosti nový kurz - Jak vychovávat (nejen) kojené děti.
    Nový online kurz: Ako vychovávať (nielen) dojčené deti? | MAMILA, o. z.
    https://www.mamila.sk/post/novy-online-kurz-ako-vychovavat-nielen-dojcene-deti-9070/
    Prinášame vám nový kurz online, ktorý vám prinesie množstvo "aha" momentov o výchove. Prevedie vás situáciami, ktoré každodenne zažívate so svojimi deťmi. Tento kurz vám dá viac než len stratégie na ich zvládanie. Prestanete mať strach, že robíte pri výchove chyby a začnete sa zo svojich detí tešiť.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    KATUSA: Mláďata v přírodě obvykle nesežerou nic jedovatého, protože matka jim ukáže co jíst a nejíst. Ale neznámých jedovatých rostlin se zvířata nažerou s chutí, viz. třeba řepka. Ono taky přiotrávený mládě většinou sežere liška, nebo jinej dravec dávno předtím, než uhyne. To, že nepotkáváme mrtvý nafouklý králíčky neznamená, že se občas nevyskytnou.
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    KATUSA: Alespoň doma ten pocit mám – s výjimkou oběda mám v záloze obvykle více variant a moje dítě si v podstatě vybírá podle toho, co zrovna potřebuje pro zažívání (což pozoruju i na vylučování...). A i když něco má hodně ráda, tak někdy to vůbec nechce... A to, jak to prokládá mlékem, mi přijde, že si tím to zažívání harmonizuje – nakonec, obsahuje přirozeně probiotika. Nemůžu si pomoct, ale ten 3.-4. rok na mě vždy někde „vybafne“ jako určitý přelom – ať ve vývojové psychologii (konec batolecího období či „období vzdoru“), nebo u zakončení růstu mléčných zubů (což vnímám jako znamení připravenosti přejít úplně na „pevnou“ stravu), a nebo právě tady, že střevní mikrobiom dítěte v této době dozrává do podoby jako mají dospělí. Nezdá se mi být náhoda, že podle zkušeností dlouho kojících matek se dítě samo odstaví nejčastěji právě mezi 3.-4.rokem. Ta příroda prostě fakt není blbá.
    Nechci tím říct, že je povinností ženy kojit tak dlouho, to záleží na mnoha věcech. A i plno dětí se odstaví samo už dřív – je to úplně individuální proces. I nekojené dítě má s milující maminkou hezký život, o tom nepochybuju. Prostě by jen bylo hezké, kdyby společnost přestala vnímat jako něco divného, když se kojí i starší dítě... protože to zkrátka je v pohodě. A kdyby byla pořádná podpora kojení hned po porodu (osvěta, správná technika...), aby ženy, které kojit můžou a chtějí, což podle statistik je asi 90 procent žen opouštějících porodnici, nemusely předčasně kvůli potížím přestat (v 6 týdnech kojí už jen 80 a ve třech měsících jen 60 procent, a to ne výlučně, tam je to ještě míň – 26 a 13 procent a zbytek tedy umělá výživa, což je dost bída, řekla bych). Mě osobně tyhle poznatky hodně motivují, abych kojila, dokud to půjde... :-)))
    (a už mlčím)
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    KATIA: Omlouvám se za prodlevu, ale to mi nedá - ja tě napadlo, že mládě v přírodě sežere něco jedovatého? Pokud vím, tak jedovaté rostliny právě zvířatům páchnou, vylučují nějaké odpudivé látky... možná u domestikovaného zvířete by se to mohlo stát, člověk potlačil jejich instinkty... Jinak rozumím, co jsi chtěla říct.

Ještě jsem se dočetla něčeho zajímavého, co souvisí s tím, co jsem psala, i s tím, co se tu řešilo (kolik papá-nepapá...):

"První tři roky života jsou klíčové pro rozvoj chuťových preferencí dítěte. (...) Zhruba kolem dvacátého měsíce mentálního věku dítěte dochází k nárůstu odmítání nového jídla nebo jídla, které se, byť jen drobně, podobou odlišuje od jídla, na jaké bylo dítě zvyklé. ("This stage is described as starting at around 20 months and continuing until around 6 years").
    (!) Odmítání jídla, které přesně nekoresponduje s vytvořenou představou známého a „bezpečného“ jídla, je přitom považováno za evoluční mechanismus chránící batolata před konzumací jedovatých či jinak nebezpečných potravin a věcí. (!)
    Skutečnost, že je odmítání nového jídla v batolecím věku poměrně běžné, však není mezi rodiči dostatečně známá."

To chápu jako potvrzení toho, že dítě v sobě má ten zdravý "regulátor", pokud ho nějak nepřehlušíme, aby poznalo: ano, toto je pro mě dobré, ne, toto pro mě není dobré (nedokážu to strávit, je to pro mě toxické apod.)... A toho, že opravdu musím pozorovat a vycházet z dítěte, ne z tabulek...
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    GUDRUN: Jo, taky mě to zaujalo, přesně co popisuješ. Původně jsem narazila na tabulku v němčině, tam se to snažili udělat jinak, u toho UM, možná právě kvůli té výtce, že to není srovnatelně vypsané (původně jsem chtěla použít tohle, ale protože jsem přepisovala překlad mamily, který vycházel z aj, nechala jsem to tak):
    https://www.hebammenverband.de/...&file=/fileadmin/user_upload/pdf/Hebammenforum/muttermilch_web.pdf
    Oddělení molybdenu od ostatních prvků taky nerozumím, já bych to dala všechno pod "minerály a stopové prvky", třeba?
    Podle toho, jak jsem hledala, možná ten obsah u UM odpovídá nějakému obecnému složení z příbalového letáku.
    No, asi by bylo vhodné tabulku oživit, ve spolupráci s nějaým odborníkem - například v tom nevidím zmínku o kmenových buňkách nebo o stovkách bakterií, co jsou v MM. A možná toho bude víc...
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MYJKA: já nezpochybňuju obsah. Jen mě to trklo. Jsem dost aktivní v enviro hnutí a jakákoliv chyba / nepřesnost/ neúmyslně zavádějící informace se nám omlátí o hlavu a rozvážně se, jak jsme nekompetentní a vlastně ani nevíme, co děláme... blablabla. Takže pokud něco obhajuju, mám tendenci koukat na to, jestli se za to fakt můžu postavit a neobrátí se to proti mně. Takže jsem chtěla varovat před slabou stránkou, než s tím někdo vytáhne do boje.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    GUDRUN: Neporovnavala jsem to ale tady obdobna tabulka na webu mamily.

Dojčenie (kojenie): Zloženie materského mlieka | MAMILA, o. z.
    https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/zlozenie-mm/
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    KATUSA: Já bych k tomu měla připomínky teda, ale ty jsou k originálu... proč je molybden uveden jako kov a měd, nikl a další jako minerály? proč jsou u UM vypsané minerály v podobě solí a u MM není chemická podoba specifikována? taky to budou soli nebo nějaký cheláty, čistá podoba atomární tam nebude ;-) jako já jsem úplně prokojo, ale za tohle bych ruku do ohně nedala.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    Na webu Medely by ted mel fungovat kod RIA20 na 20% slevu. :) Mne ta jejich odsavacka pri nadprodukci zachranovala pricetnost.
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    Koho by ještě zajímalo povídání Dr. Katie Hinde o mateřském mléce coby "výživě, léku a přenašeči signálů" v jednom, tak snad jsem to tady ještě nedávala:
    Katie Hinde at 90-Minute Nieman: 'Why Mammals Suck'
    https://www.youtube.com/watch?v=fzuw-IVC7dY

V poslední době jsem si toho hodně studovala k MM a moc podporuju, aby ženy kojily, samozřejmě je-li to možné, alespoň do té doby, kdy je zažívání dítěte natolik zdatné, aby zvládalo běžnou stravu, takže alespoň ten rok (aby se vyhnulo umělé výživě). Lépe ty doporučované dva roky. Ale, sice v trochu jiné souvislosti, mluví se i o prvních "1000 dnech", což jsou tak ty tři roky. To k té "posvátnosti kojení", co tady proběhlo - řekla bych, že kojení ve společnosti aktuálně vůbec jako "posvátné" bráno zdaleka není, takže jeho význam ještě více snižovat mi přijde dost hrubé, zvláště od ženy. Vzhledem k tomu, že podle statistik - nejen u nás, ale celosvětově - v 6.měsíci dítěte kojí už jen cca 40 procent žen (včetně příkrmů a včetně např. Afriky) a v jednom roce už jen kolem 15 procent, bych řekla, že každá, která to zvládla alespoň ten rok, může mít klidné svědomí (tím se nechci dotknout těch, co nemůžou kojit déle či vůbec, prosím!).
    A trochu si zase zafilosofuju - nepřijde mi to jako "oběť", vždyť to je přirozená součást mateřství. Dřív to bylo prosté venkovské ženě jasné. Kojilo se dva roky, i tři, čtyři, na poli i v kostele, veřejně, když si děcko přišlo, dostalo napít a šlo si zase hrát. Až jednou už nepřišlo a hotovo. Neřešilo se, jestli dítě nemá nežádoucí (co to vůbec jako je???) emocionální vazby na matku kvůli kojení atd. Jakmile se do toho začali montovat páni doktoři a profesoři se svojí vědou a psychologizováním, úplně se pomotaly hodnoty... A ty hodnoty my "moderní" ženy chtě nechtě přejímáme, takže kolikrát v tom máme fakt velký zmatek. Zpřetrhala se vazba na generace žen před námi, jejichž mateřství bylo zapředeno do každodenního chodu společnosti, a musíme si vše znovu vydobít vědomě. Možná si neuvědomujeme dostatečně (a není to nějaká naše "vina"), že dítě přichází, aby vše v našem životě změnilo. A snažíme se ho napasovat do svého dosavadního "systému", namísto, abychom přijaly systém nový... :-) Tolik moje úvahy, ke kterým mě dovedlo vlastní kojení a dítě, které mění můj "systém" úplně totálně...
    KATUSA
    KATUSA --- ---
    ...Aj...

KATUSA
    KATUSA --- ---
    Pokud by se vám to někomu hodilo, nebo jen pro zajímavost, pokusila jsem se co nejlépe přepsat tabulku "Co obsahuje mateřské mléko a co umělé" do Čj. Přikládám i původní tabulku v Aj. Můžu poslat i v lepší kvalitě v pdf.
    Za sebe musím říct, že TOHLE mě definitivně přesvědčilo, abych ještě s kojením pokračovala alespoň ty klíčové první tři roky - i když mě to už někdy fakt nebaví... Jsem vděčná, že kojit můžu, že to moje tělo zvládá a okolnosti mi to dovolí. Takovou "medicínu", jako od matičky přírody, prostě dítěti nenamixuje ani ten největší Drrr. :-)))

KATUSA
    KATUSA --- ---
    GUDRUN: Ženy, u nás to bylo taky tak. V roce a půl ještě skoro nic "pořádně" nejedla a teď, po 2.roce, s výjimkou růstu zubů, baští 5x denně s chutí. Ač zdaleka nejí vše, paleta se rozšiřuje a neustále uždibuje všechno nové, co vidí na našem talíři... A do toho stále kojím.
    Taky jsem to, jestli jí "dost", částečně posuzovala podle toho, jak často vylučuje (čůrání několikrát denně a stolice 1-2x, což mi přišlo, že kdyby hladověla, tak by nebylo co...)...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    SANIAINEN: Pokud vím, např. Synlab dělá testy pro samoplátce i bez objednání.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam