Koho by ještě zajímalo povídání Dr. Katie Hinde o mateřském mléce coby "výživě, léku a přenašeči signálů" v jednom, tak snad jsem to tady ještě nedávala:
Katie Hinde at 90-Minute Nieman: 'Why Mammals Suck'
https://www.youtube.com/watch?v=fzuw-IVC7dY
V poslední době jsem si toho hodně studovala k MM a moc podporuju, aby ženy kojily, samozřejmě je-li to možné, alespoň do té doby, kdy je zažívání dítěte natolik zdatné, aby zvládalo běžnou stravu, takže alespoň ten rok (aby se vyhnulo umělé výživě). Lépe ty doporučované dva roky. Ale, sice v trochu jiné souvislosti, mluví se i o prvních "1000 dnech", což jsou tak ty tři roky. To k té "posvátnosti kojení", co tady proběhlo - řekla bych, že kojení ve společnosti aktuálně vůbec jako "posvátné" bráno zdaleka není, takže jeho význam ještě více snižovat mi přijde dost hrubé, zvláště od ženy. Vzhledem k tomu, že podle statistik - nejen u nás, ale celosvětově - v 6.měsíci dítěte kojí už jen cca 40 procent žen (včetně příkrmů a včetně např. Afriky) a v jednom roce už jen kolem 15 procent, bych řekla, že každá, která to zvládla alespoň ten rok, může mít klidné svědomí (tím se nechci dotknout těch, co nemůžou kojit déle či vůbec, prosím!).
A trochu si zase zafilosofuju - nepřijde mi to jako "oběť", vždyť to je přirozená součást mateřství. Dřív to bylo prosté venkovské ženě jasné. Kojilo se dva roky, i tři, čtyři, na poli i v kostele, veřejně, když si děcko přišlo, dostalo napít a šlo si zase hrát. Až jednou už nepřišlo a hotovo. Neřešilo se, jestli dítě nemá nežádoucí (co to vůbec jako je???) emocionální vazby na matku kvůli kojení atd. Jakmile se do toho začali montovat páni doktoři a profesoři se svojí vědou a psychologizováním, úplně se pomotaly hodnoty... A ty hodnoty my "moderní" ženy chtě nechtě přejímáme, takže kolikrát v tom máme fakt velký zmatek. Zpřetrhala se vazba na generace žen před námi, jejichž mateřství bylo zapředeno do každodenního chodu společnosti, a musíme si vše znovu vydobít vědomě. Možná si neuvědomujeme dostatečně (a není to nějaká naše "vina"), že dítě přichází, aby vše v našem životě změnilo. A snažíme se ho napasovat do svého dosavadního "systému", namísto, abychom přijaly systém nový... :-) Tolik moje úvahy, ke kterým mě dovedlo vlastní kojení a dítě, které mění můj "systém" úplně totálně...