• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    MYSKAZBRISKA
    MYSKAZBRISKA --- ---
    SANIAINEN: ahoj, já to taky řešila. A musím říct, že konečně po dvou letech a deseti měsících po porodu mi ta menstruace znovu naskočila. Tři měsíce předtím jsem začala brát vitamíny Nosifol forte duo, nevím jestli na to měli vliv nebo prostě jen dozrál čas. A teda stále ještě kojím.
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    MYJKA: Popravdě řečeno jsem aktuálně nejvíc odpočatá a vyspaná (ač přerušovaně) a taky nejvíc psychicky v pohodě, co jsem kdy byla, takže v tomto to asi nebude. Akorát ještě nemám dopsanou diplomku, kterou bych ráda odevzdala před druhým otěhotněním a pořád s tím nemůžu nějak pohnout (právě proto, že jdu radši spát nebo blbnout s dítětem, než abych psala :) ), tak jestli by toto mohlo brzdit tu menstruaci, že jsem si vytvořila takový blok v hlavě, že před diplomkou neotěhotnět...?
    Každopádně že by se nejčastěji vracel cyklus kolem 18 měsíců, to se mi taky zdá divné, ale jsem ráda, že úplně ojedinělé to není. :)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MYJKA: to je fakt hustý..... nebyla ta statistika třeba počítaná z těch, co kojí hodně moc? protože to by jako třeba smysl dávalo....
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KLAIR: Tak jsou to informace ze studii, ktere jsem se jako LP ucila. Taky presnejsi clanek, kde uvadime 14-17m po porodu. Ja to ted nedohledavala a z hlavy jsem dala tech 18m, pamatovala jsem si, ze je to kolem roku a pul. Tak opravuji teda - 14-17m a pridavam odkaz na clanek. :)

Dojčenie (kojenie): Menštruácia | MAMILA, o. z.
    https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/menstruacia/
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MYJKA: já neříkám, že neexistujou.... já jen považuju prohlášení "nejčastěji kolem 18m" je poněkud odvážné
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KLAIR: Znam zeny, co nemeli ms i pres dva roky, i ke trem.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MYJKA: 18m??? neznám skoro nikoho, kdo by měl návrat ms později nez ja, 17 m po porodu prvního.

zatím nic, 8m. po druhém porodu. a fakt mi to nechybí
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SANIAINEN: Ahoj, je to normani nemit cyklus tak dlouho. Muzes zkusit zacit uzivat sarapis plus na podporu, magnezium. A pak pomuze venovat dostatek casu odpocinku, relaxu, spanku (spat v temne mistnosti, dostatecne dlouho). Telo pozna, kdy je energie na dalsi dite a takto dlouho po porodu to nebrzdi kojeni, ale celkovy stav. Zkus nejake povinnosti delegovat abys mela vic prostoru se sobe venovat a odpocivat.
    Statisticky se zenam nejcasteji vraci cyklus kolem 18m po porodu. Muzes se zkusit sledovat dle symptotermalni metody a trefit se do prvni ovulace, kdyz ji vypozorujes. :)
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    Dceři je rok a tři čtvrtě a stále hodně kojím jak v noci, tak přes den. Přes den se to snažím trochu omezovat, někdy se daří, někdy moc ne, dcera by nejradši pila pořád jen mlíko a nejedla nic jinýho, kdyby bylo po jejím. Co ale teď začínám řešit, je další otěhotnění, jelikož stále nemenstruuju a pravděpodobně tedy ani neovuluju. Vím, že se to tady už někdy řešilo, ale nepovedlo se mi to najít. Jsou nějaké metody, jak je možné napomoct dalšímu otěhotnění i při tomto častém kojení a pokud ještě nenaskočila menstruace? (Je to vůbec normální rok a třičtvrtě po porodu?) Nebo je zaručená metoda jen skoncovat (hodně omezit) s tím kojením? Díky za rady!
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    PISISKVOR: Mně kojení přijde jako taková trochu ekl záležitost, nemám ho ráda. Syn jeděsně zvědavej a když nekojím doma, furt se odpojuje a všude to stříká... bleh. Ale mám to tak jen u sebe, u ostatních je mi to jedno, jak dlouho, jak často a kde kojí. A podle mě by to mělo bejt jedno každýmu, koho zrovna nějaká zoufalá matka nepostříkala mlíkem:-)
    Jinak moje máti má podobnej přístup, jako tvá tchyně. Mám z ní dojem, že není úplně srovnaná s tím, že v její době se kojilo max pár měsíců. A že tohle je taková obrana, že to nedělala špatně.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    100POURCENTPU: Kdyby se ti neco nezdalo a chtela si se na cokoliv zeptat, klidne napis do zpravy.
    100POURCENTPU
    100POURCENTPU --- ---
    Doufám, že to je vždycky jen únavou nebo bolestí břicha, ale děkuju za poznatky, o bojkotu kojení slyším poprvé. Jinak zatím jenom kojím, dudlík nedávám, spí v postýlce přiražené k naší se sundanými mřížemi a prso dávám taky na požádání. Tak uvidíme. Děkuju!
    GERTRUDA
    GERTRUDA --- ---
    100POURCENTPU: U nás teda takhle začínal bojkot kojení prvního syna. Byly mu asi 3 měsícíe. Neměl dudlík, lahev, byl kojen na požádání, spal s námi, ale prostě to na něj asi teklo moc rychle (odstartovalo to kojení u levého prsa). Ten bojkot trval docela dlouho a myslím, že to bylo hlavně i tím, že jsem při prvních projevech vztekání se stále nabízela. Teď s druhou dcerou se občas takový projev taky objevil (opět u levého prsa, kde to teče proudem), ale okamžitě jsem jí přestala prso nabízet a dala jí později, když už měla opravdu hlad. A zatím dobrý. Ta má na rozdíl od prvorozeného dudlík, takže ji na prsu nemám každou hodinu a půl.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    100POURCENTPU: Muzou to byt projevy pocinajiciho bojkotu kojeni. Hlidala bych to a kdyztak kontaktovala laktacni poradkyni mamila.
    Projevy jsou zlobeni se na prsu, odtrhavani se. Muze i ta bolest briska (proto jsem se ptala na to, jak se to projevuje), resp casto to zlobeni se na prsu zeny pripisuji brisku, ale je to reakce na tok mleka.
    Dite lepe akceptuje kojeni v polospanku nebo v noci.
    Casto muze byt pricina bojkotu - zavinovacka, dudlik, casovani/omezovani kojeni, flaska, oddelene spani, hormonalni antikoncepce, atd.
    100POURCENTPU
    100POURCENTPU --- ---
    Většinou to jde úplně normálně. Někdy ale hledá a když ho začnu přibližovat prsu, tak se rozkřičí. Mám takové dvě svoje teorie:
    a) jak se přibližuje k prsu, tak se zintenzivňuje trávící systém a posouvá tam nepříjemným způsobem vzduch, takže pomáhá zacvičit a pro jistotu vykrkat.
    b) je unavený a nemá sílu sát, takže ho uspím a po probuzení už je to ok.
    Nebo mu třeba moje mlíko nechutná?
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    100POURCENTPU: A jak se obecne chova u kojeni? Jak se ty bolesti briska projevujou?
    100POURCENTPU
    100POURCENTPU --- ---
    Hledala jsem příčinu skokového zhoršení bolestí břicha svého 10ti týdenního syna. Přijde mi, že jím pořád to samé, jen jsem teď měla jednorázově velké množství salátu s majonézou a napadlo mě, že by to mohlo být tím. Nevěděla jsem, že kojící diety jsou mýtus.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    100POURCENTPU: Ahoj, co konkretne s majonezou? Zda ji muzes jist? Pri kojeni muzes jist normalne jak jsi zvykla. Neni potreba se preventivne nicemu vyhybat.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    KEMENTARI: první mě napadlo na prsa na zánět místo tvarohu, ale tvoje interpretace asi bude správná :-D
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    100POURCENTPU: Ja jim uplne vsechno. :) Pokud jsou v tom syrova vejce, zamysli se nad zdrojem a skladovanim, salmonellu samozrejme nechces... Ale jinak nevidim problem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam