• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MAJKA: Sklenička příkrmu je podle mě v tomhle věku OK. Jinak já jsem kaše do roku zadělávala sunarem a dělala jsem je spíš řidší. Dcerka málo pila (a pije dosud) a tohle byl způsob, jak do ní dostávat tekutiny a vápník.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MAJKA: Delas toimho dobre. Zadnej stres. Moje dite tolik prikrmu v tomhle velu vubec nejedlo, zilo hlavne z mlika + zuzlalo blw. A prospivalo v pohode. Pediatra me akorat vzdycky pochvali, ze dlouho kojim, a to je to zena v duchodovem veku.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MAJKA: jinak k tomu “doporučení”...žervé se mi zdá pro 10m mimino slaný, a omáčky obecně wtf :) kaše dělej klidně s vodou, kravské je (dle mého) v 10m taky ještě brzy, pokud dost kojíš.

když jsem se v těch příkrmech vůbec neorientovala a nenašla jsem žádný důvěryhodný doporučení, udělala jsem si pro sebe v hlavě “příkrmové minimum” (to, na čem se většinou shodují všichni): žádná sůl, cukr, mléko do 1 roka. všechno ostatní jsem jela freestyle pocitově. v 1 roce se mi ale dítě zdálo na normální stravu ještě malé, tak jsem to prodloužila (do ca.16-18m), a postupně začínala zařazovat dětské variace na normální jídla. já měla ale dítě, které preferovalo u všeho kašovitou strukturu. u mladší dcery to šlo rychleji, ta s námi jedla ca. od 14m všechno
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MAJKA: máš plus na podporu. nechápu ty pediatry, že mají potřebu někomu cpát svoje názory. pokud dítě prospívá, tak tohle téma by neměla vůbec komentovat. za mě to děláš dobře: podle sebe a dítěte: co vám vyhovuje. je hrozně těžký se zorientovat ve všech studiích, ale to je imho tím, že žádný “jediný správný” postup neexistuje. s příkrmy se začíná, dle kulturního okruhu někdy mezi 6.týdnem a druhým rokem. všechno mezitím je (u zdravých dětí) v pořádku. blw je supr-já ho teda dělala doplňkově, protože se blw děti údajně déle kojí (já potřebovala relativně brzy delší časová okna, a nezávislost na kojení)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MAJKA: ja kojím hodně, stejně jako prvního, a pediatra teda na zvazeni, who doporucuje kojit do 2 let
    MAJKA
    MAJKA --- ---
    Tak jsem zas po nějaké době s dotaze m. Byla jsem na 10m prohlídce u pediatry a ta se úplně zhrozila, že ještě kojím přes den. Prý už mám jako kojit maximálně tak na noc, jen malinko a tak. V praxi teď holka prostě sní za den 1 skleničku příkrmu, když začne protestovat tak jí to samozřejmě necpu. Vždy tak hodinku po příkrmu chce dokojit.

Tak nevím, znejistěla mě. Beru to tak nějak lážo plážo, že malé pořád nabízím příkrmy nebo jí dám nějaké jídlo do packy, ale nějak jí to necpu. Když jsme zkusily kaše, jak mě ponouká pediatra, tak po nic je jí těžko a má tuhej bobek a je ukňučená, přijde mi, že jí to moc dobře nedělá. Teda rozdělávám jí je s vodou, páč prostě nějak nevim, proč bych jí měla dávat kravské mléko, když může dostat moje. Pediatra do mě hučí, ať jí dávám žervé, omáčky z talíře atd. Já nevim, nepřijdu si jako biomatka, ale omáčky a žervé mi přijde pro 10m mimino nějak hardcore.

Snažím se jí dávát masové příkrmy, sní tak 1 skleničku denně cca. Sem tam nějakej ten žloutek ať má železo. Měla bych to dělat nějak jinak?

Máte prosím nějaký důvěryhodný zdroj kde si načtu o tom, jak správně dítě krmit v tomto období? Článků jsem našla spousty, ale strašně si protiřečej všechny. Jednou mléko jo, jinde mléko ne, jednou hlavně cpát vnitřnostma a masem, jinde v žádném případě vnitřnosti. Jsem ztracená :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DLOUHA_POTVORA: Ted je malymu rok a ctyri mesice, porad dost kojim a porad se mi stava, ze me prepadne silenej hlad, ale neni to uz setrvaly stav jako na zacatku.
    DLOUHA_POTVORA
    DLOUHA_POTVORA --- ---
    MAAJAA:
    KEMENTARI: diky, tak jsem v klidu :)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    DLOUHA_POTVORA: Kojeni, ja zrala jak ruskej zajezd. :)
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    DLOUHA_POTVORA: rychlá odpověď: je to normální a je to kojením =)
    DLOUHA_POTVORA
    DLOUHA_POTVORA --- ---
    Ahoj klube, jsem cerstva prvomatka a prekvapila me jedna vec: ze mam casto jeste mnohem vetsi hlad nez behem tehotenstvi. Hlavne mam porad chut na maso a jim burakovy maslo po lzicich :D takze asi prqhnu po bilkovinach. je to normalni? Je to kojenim nebo vseobecnou nevyspalosti?

GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    SANIAINEN: do statistiky, MS se mi vrátila po 15m od porodu, otehotnela jsem znovu po první MS. Kojení jsem omezila, ale málo a tak nějak přirozeně, na cca 4-5x za den s nejdelší pauzou cca 7h v noci. A nasadila jsem ten Sarapis taky. Jo a věřím,že za tím ta diplomka taky může být
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    MYJKA: Díky!!
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SANIAINEN: V radu mesicu je jeste dlouha doba a je velka pravdepodobnost, ze cyklus ti v blizke dobe naskoci. Zkus tu symptotermalku. Muzes diky ni vypozorovat signaly, ze uz se to blizi. Klidne se muzes poptat do zprav.
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    MYSKAZBRISKA: Uf, to je teda doba. Já proti dlouhodobému kojení a samoodstavu nic nemám, naopak by vlastně bylo super, kdyby se to podařilo. Jenže nejdřív jsem trochu plašila kvůli jídlu, které malá skoro nechtěla, bála jsem se, že to je kvůli kojení, to se teď maličko zlepšilo, tak už to tolik neřeším, ale v řádu měsíců bych se ráda začala pokoušet o to další dítě a to je další problém, no...

POZITRON: To asi nebude ono, oproti době před těhotenstvím mám nahoře tak 2-3 kila, ale každopádně díky za nápad, to je zajímavý, co vše na to může mít vliv.
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    KLAIR: poprvé se mi vrátil cyklus po 18m a podruhé po 22m a teď zatím 8m po porodu a zatím nic
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    SANIAINEN: pardon za otazku na telo, ale jak jsi na ton s vahou? nemas treba po diteti vic nez jsi byla zvykla? ja osobne od 70kg/164cm uz nemenstruuju prakticky vubec, teda jo, ale treba jednou za 3 mesice po vyvolavaci injekci, od 65/164 uz jsou cykly dlouhe a ovulace zridka kdy a teprve pri vaze do nejakych 62kg menstruuju pravidelne. tak jestli to nahodou nemuze byt castecne i tim a ne pouze kojenim. ja na tu spojitost treba sama neprisla, az kdyz jsem prave chtela otehotnet a cyklus nikde, tak od lekaru.
    MYSKAZBRISKA
    MYSKAZBRISKA --- ---
    SANIAINEN: ahoj, já to taky řešila. A musím říct, že konečně po dvou letech a deseti měsících po porodu mi ta menstruace znovu naskočila. Tři měsíce předtím jsem začala brát vitamíny Nosifol forte duo, nevím jestli na to měli vliv nebo prostě jen dozrál čas. A teda stále ještě kojím.
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    MYJKA: Popravdě řečeno jsem aktuálně nejvíc odpočatá a vyspaná (ač přerušovaně) a taky nejvíc psychicky v pohodě, co jsem kdy byla, takže v tomto to asi nebude. Akorát ještě nemám dopsanou diplomku, kterou bych ráda odevzdala před druhým otěhotněním a pořád s tím nemůžu nějak pohnout (právě proto, že jdu radši spát nebo blbnout s dítětem, než abych psala :) ), tak jestli by toto mohlo brzdit tu menstruaci, že jsem si vytvořila takový blok v hlavě, že před diplomkou neotěhotnět...?
    Každopádně že by se nejčastěji vracel cyklus kolem 18 měsíců, to se mi taky zdá divné, ale jsem ráda, že úplně ojedinělé to není. :)
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MYJKA: to je fakt hustý..... nebyla ta statistika třeba počítaná z těch, co kojí hodně moc? protože to by jako třeba smysl dávalo....
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KLAIR: Tak jsou to informace ze studii, ktere jsem se jako LP ucila. Taky presnejsi clanek, kde uvadime 14-17m po porodu. Ja to ted nedohledavala a z hlavy jsem dala tech 18m, pamatovala jsem si, ze je to kolem roku a pul. Tak opravuji teda - 14-17m a pridavam odkaz na clanek. :)

Dojčenie (kojenie): Menštruácia | MAMILA, o. z.
    https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/menstruacia/
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MYJKA: já neříkám, že neexistujou.... já jen považuju prohlášení "nejčastěji kolem 18m" je poněkud odvážné
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    KLAIR: Znam zeny, co nemeli ms i pres dva roky, i ke trem.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MYJKA: 18m??? neznám skoro nikoho, kdo by měl návrat ms později nez ja, 17 m po porodu prvního.

zatím nic, 8m. po druhém porodu. a fakt mi to nechybí
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SANIAINEN: Ahoj, je to normani nemit cyklus tak dlouho. Muzes zkusit zacit uzivat sarapis plus na podporu, magnezium. A pak pomuze venovat dostatek casu odpocinku, relaxu, spanku (spat v temne mistnosti, dostatecne dlouho). Telo pozna, kdy je energie na dalsi dite a takto dlouho po porodu to nebrzdi kojeni, ale celkovy stav. Zkus nejake povinnosti delegovat abys mela vic prostoru se sobe venovat a odpocivat.
    Statisticky se zenam nejcasteji vraci cyklus kolem 18m po porodu. Muzes se zkusit sledovat dle symptotermalni metody a trefit se do prvni ovulace, kdyz ji vypozorujes. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam