• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    KOJÍTE? NEKOJÍTE?

CHCETE KOJIT? NECHCETE KOJIT?

BAVÍ VÁS TO? NEMŮŽETE TO VYSTÁT?

NEJDE VÁM TO? MÁTE NĚJAKOU VYCHYTÁVKU?

BOLÍ VÁS TO? JE VÁM TO PŘÍJEMNÉ?

nebo se chcete jen podělit o ten krásnej pohled miminka, když papá...?

rozbalit záhlaví
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    KLAIR: Presne, u nas se cucalo klidne i hodinu, byt teda uznavam, ze to mozna hur teklo kvuli ne uplne dobremu prisati (nez mu smikli uzdicku).
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    LUCI_E: přijde mi to krátká doba na kojení. obě moje děti prostě časem odpadly. ale pod deset minut teda fakt nikdy
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    LUCI_E: Kojeni nijak neomezuj ani nijak necasuj. Nech ji kojit tak casto a tak dlouho jak chce a kojeni aktivne nabizej.
    Doporucuji nepouzivat zavinovacku. Umele prodluzuje spani a deti se pak koji min casto, nez by potrebovali. Doporucuji spolecne spani, byt spolu v kontaktu kuze na kuzi, to zvysuje tvorbu mleka a deti se lepe koji. V tomto veku by mela mit alespon dve pokakne plenky denne.
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    LUCI_E: max 10 minut mi přijde krátký čas. Takhle malý se první syn kojil cca trictvrte hodiny, mladší dcera byla v porovnání s tím rychlík a kojila se cca 20 minut.
    LUCI_E
    LUCI_E --- ---
    Děkuji všem za odpovědi. Kojit z jednoho prsa mi nedává smysl, jak píšete, všude se doporučuje kojit na střídačku. Intenzivní kojení prý max 10 min z každého prsu, čehož se snažíme držet.
    Jsem prvorodička a zprávy typu "měla by přibrat více" apod... mě tak maximálně znervoznily - což samozřejmě nechceme, že ano - spokojená matka, spokojené dítě.
    Dle svého uvážení je dcerka spokojená, klidná, samozřejmě občas i zapláče. Kojím cca každé tři hodiny a dokrmu se vyhýbám - dávala jsem první dny doma z porodnice než se mi laktace pořádně rozjela. Používám klasický granulovaný čaj na podporu.
    Kamarádky syn přibral 120g za 11 dní, my 90 g za dní 7, což mi nepřijde zas tak špatný. Důležité je, že neubývá. Kakání se mi zdá ok, u čůrání si nejsem jistá - denně 3/4 pleny, což mi taky řekla, že je málo.
    Dudlíka jsem zatím nedala a ani to v plánu nemám. Malá spí v zavinovačce.
    Sto lidí - sto názorů, občas jsem z toho tak akorát jelen.
    HOJ_TY_STEDRY
    HOJ_TY_STEDRY --- ---
    LUCI_E: to jedno prso je fakt zvláštní rada, vždycky všude radi opak. Koji se z jednoho prsa jen, když s druhým je problém (zánět apod.)
    K tomu dokrmu - přibírání neposoudim, ale taky bych se zamyslela, jak je dcera ne/spokojená. Kamarádka mela syna, který málo pribíral a celé dny prorval, po třech týdnech dali dokrm a všem se výrazně ulevilo. Kojila pak ještě tak do roka a čtvrt dítěte, s příkrmy přestala i s dokrmem. Rikala mi, že zpětně by dala dokrm dřív, než sebe i syna trápit. Ale jestli máš spokojene miminko, poradila bych se nejdriv o váze ještě s jiným odborníkem a pak případně zvažovala dokrm.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    LUCI_E: Ahoj, urcite nijak neomezuj kojeni, naopak aktivne nabizej a prsa klidne nekolikrat prostridej. Muzes pri kojeni prs i stlacovat, aby to lepe teklo. Klidne mi posli vahy od narozeni do zpravy. Jak se mala u kojeni chova? Jak vypada kakani, jak casto je? Pouzivas dudlik, zavinovacku? Kde mala spinka a jak se pres den/v noci koji?

Pokud by sis byla nejista, doporucuji navstevu poradkyne mamila.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    KEMENTARI: Dalsi vec je to pribirani. Pediatr taky nejsem, ale pro srovnani nabizim udaje sveho ditete, pediatra byla spokojena, byl vyhradne kojeny.

Uz jsem to sem davala driv, muzes si najit starsi prispevek pro kontext.

Mezi ctyrmi a sesti mesici pribral muj syn 950 g, pokud budeme pocitat, ze dva mesice trvaji devet/deset tydnu, tak se na to minimum 100 g/tydne dostane tak tak. A podle doktorky je stale vsechno v poradku a prospiva velmi dobre (to nam vzdycky pise do sesitu). Na pohled je syn stihlej, ale svalnatej a je pomerne dlouhej (v pul roce 72 cm).

narozeni - 3210 g
    propusteni z porodnice - 2940 g
    6 dnu - 2980 g
    11 dnu - 3090 g
    6 tydnu - 4730 g
    3 mesice - 6290 g
    4 mesice - 7130 g
    6 mesicu - 8080 g
    8 mesicu - 8900 g
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    LUCI_E: Koj urcite z obou, to lip podporuje laktaci, a koj hodne casto.
    Nejsem laktacni poradkyne, ale podle toho, co vim, je takovy dokrm risk, ze se vam kojeni pokazi. Radsi bych se zamerila na to, jak se co nejvic rozkojit. Telo na telo, mazleni, ty hodne jez a hlavne pij.
    Fungovaly mi i bylinky - benedikt a piskavice v kapslich.
    LUCI_E
    LUCI_E --- ---
    Dobrý den. Chci se zeptat - mám 12denni dceru- plně kojena. Vcera nám pediatr doporučil dávat jednou denně, nejlépe na večer, dokrm - prý by měla přibrat více (od poslední kontroly před týdnem 90g nárůst). Zároveň mi řekl, že mám kojit už jen z jednoho prsa, že by ji to mělo stačit. Jsem překvapena, přijde mi, že si protiřečí. Poradíte ? :)
    ENDEE
    ENDEE --- ---
    SANIAINEN: Kamaradka v Izraeli byla naockovana jakozto kojici matka i prioritne, dite v te dobe melo 3 mesice. Zadny potize pokud vim po ockovani nemela.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    SANIAINEN: Sice nemam osobni zkusenost, ale na ockovani muzes a ja osobne, az budu mit moznost, se ockovat necham.
    Tady informace - https://www.mamila.sk/post/ockovanie-proti-covid-19-ako-je-to-s-dojciacimi-zenami-9185/
    SANIAINEN
    SANIAINEN --- ---
    Neřešil jste už někdo náhodou kojení versus očkování proti covidu? Dostala jsem teď termín jakožto učitelka, ale až když jsem si rozklikla formuláře, které se mají před očkováním vyplnit a kojení tam bylo zmíněno, došlo mi, že by to mohl být problém. Internet jsem prolezla, ve zkratce je to tak, že studie nejsou, spíše se to nepovažuje za nebezpečné, ale má se to vždy konzultovat s doktorem, názory jsou různé. Takže se spíš ptám na osobní zkušenosti, jestli jste to některá už řešila. Dceři jsou už témeř dva roky, takže kdybych musela přestat, tak to nebude taková tragédie. Nicméně stále kojím docela dost, v noci minimálně třikrát, spíš víc a přes den jak kdy. Ale fakt nevím, jak se k tomu postavit.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    SAAYURI: doma jsem nikdy nedělala, u kupovaných nevím, jak je to se solí
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    PROMETHEA: zerve udelas z vykapanyho jogurtu :))
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    KEMENTARI: Hubert nehleda, ten jde najisto :-D Taky jsem ted byla na screeningu prsou a doktorka rikala, ze kdybych nezminila, ze mam 10mesicni dite, tak by podle stavu mlecnych zlaz myslela spis tak 4mesicni .-)
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    LUUCA: U nas to teda neprobehlo, mlady pan ma rok a 4 mesice a svoje mliko miluje, ale takhle se po nem nerve. Ale on mi teprve nedavno zacal odtahovat obleceni a prso pod nim hledat, treba je jen pozadu :))
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    PROMETHEA: teda teď to asi vyznělo špatně :) naše pediatra nás do ničeho netlačila.
    jen jednou se mi stalo, že mě sestra u pediatry viděla, jak dávám malé dceři (tenkrát ca 9m) křupku (na které bylo mimochodem věkové doporučení 10m). a zeptala se: není na to ještě malá? (díky nyxu jsem zachovala chladnou hlavu) ale jako: dlouhé čekání s hladovým dítětem, které je v čekárně rozptýlené tak, že se vůbec nenakojí...byla jsem ráda, že jsem to zachránila křupkou :)
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MAJKA: tady na nyxu mám z příspěvků pocit, že u pediatrů je kojení často “věc názoru”, a někdy nevyžádaného :) ale kdybych tolik nečetla nyx, asi bych se taky nechala doktorkou nahlodat...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MAJKA: Sklenička příkrmu je podle mě v tomhle věku OK. Jinak já jsem kaše do roku zadělávala sunarem a dělala jsem je spíš řidší. Dcerka málo pila (a pije dosud) a tohle byl způsob, jak do ní dostávat tekutiny a vápník.
    LUUCA
    LUUCA --- ---
    Taky 10 měsíců a převážně kojím, on ji jak kdy, ovocný pyré a kukuřičný pufy ve velkým množství, ale zelenina s masem, to spíš neji - občas má dobrej den, ale jinak mu spíš tak náhodně dam do pusy max pár lžiček. Teď mám v plánu přeci jen zkusit BLW, možná se s tím radši bude patlat a naučí se jíst líp.. Neumím si představit, že bych přestala kojit, z čeho by žil, že sunaru? To je přece blbost ne :)

Ale s tím kojením, že syna se stává kozoagresor! Hlavně po ránu v posteli a pak k veceru se na mě úplně agresivně sape, strhává mi oblečení, přisava se a hned pouští a zas a znova.. Včera byl ve vaně, stal u okraje, capnul me za výstřih a měla jsem fakt problém ho odtrhnout, následovano hysterakem.. Dělají to vaše děti? Je to faze, nebo se to bude jen zhoršovat?

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam