• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SMAGUEkojení ... aneb miminko papá
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    PROMETHEA: Dam to urcite sem do auditka.
    PROMETHEA
    PROMETHEA --- ---
    MYJKA: mohla bys dát ty poznámky ve zkrácené verzi kdyžtak i sem? určitě to zajímá víc kojících...

btw tady v DE zubař neřekl na kojení absolutně nic: kojila jsem tedy “jen” jeden rok, a dokonce (!) mi svolil tenkrát snad ještě UM, které jsem dávala v noci...s tím, že nejdůležitější je nenechat ty děti na té flašce cucat dlouho (to nevím teda, jak se to dá regulovat u kojení), a co nejdříve přejít přes den místo flašky ke kelímku...
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: No, jsme, ac to nerada priznavam, na zuby trosku flakaci. A obcas i vynechaji. Ale jinak normalne vecer pred spanim vykoupat, umyt zoubky a pak jit spat. Mladsi se uspava porad u kojeni a v noci se pak jeste tak 1-3x koji.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: jak jsi prosim cistila zuby? vecer pred spanim a pak jeste nakojila? atb jsem v tehotenstvi mela, jednu tabletu (tyto konkretni se berou pouze jednorazove) na zanet mocaku nekdy v 1. trimestru. pripomenu se.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Mam obe deti kojene. Starsi ma za chvili pet a mladsi tri. Kojene v noci dle potreb. Nemaji ani jeden kaz. To je moje zkusenost. A viz ten clanek. Zkazene zoubky u deti maji jine priciny. Casto treba uzivani atb matkou v tehotenstvi a podobne. Nejsem ted doma, ale uz jsem nasla svuj sesit s poznamkami z prednasky o kojeni a vlivu na zuby, tak ti pak az budu doma muzu poslat vic. I odkazy na studie. Kdyztak se pristi tyden pripomen.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    GERTRUDA: cistila jsi teda nebo ne? pripadne jak casto a jakym zpusobem? syn je to same, koji se porad, v noci nekolikrat a zuby mu narostly strasne brzy oproti jinym detem. cistim kartackem a pastou s fluorem, ale po vycisteni jeste nakojim. nerada bych mu ty zuby posrala. :(
    S_V_E_T_Y_L_K_O: omg, to zni strasne.
    GERTRUDA
    GERTRUDA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O: Já třeba k těm matkám patřím. Byla to kombinace brzkého růstu zubů (synovi se objevily ve 4 mesicich) a častého nočního kojení (kazdou hodinu a pul, snad az v roce dokázal spát aspoň 3 hodiny v kuse). Jinak než u kojení ani neusnul a já fakt nemela morál na to riskovat, že po čištění uz neusne. Cca v roce a půl se mu dva přední zuby rozpadly, dva jsme ještě zachránili docasnym cementem. A taky mel nakazeny stolicky na te straně, kde nejčastěji usinal a kde mu to mlíko zůstávalo. Takze moje evidence-based zkušenost je taková, že ochrannýmu vlivu mlíka na zuby fakt nevěřím.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    MYJKA: aha a jak prosim MM chrání zuby? Proč teda ty ženy co znám a kojí nebo kolily děti do tři a více let, tak většina těch deti má/měla úplně totálně zkažené černé mléčné zuby? Já myslela, ze je to tím kojením i těm matkám to říkají zubaři a pediatři...?
    MEI
    MEI --- ---
    POZITRON: Zajímavý, mě moje OL očkování nedoporučila (stejně jako tetanus, který už mám hodně dlouho "expirovaný"). Z toho co jsem pochytala na nyxu však tuším, že to bude hodně ojedinělý názor.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Byla jsem dnes na druhe davce moderny, kojeni jsem zaskrtla a priznala se, ze jsem ho minule zatloukla, tak snad v pohode, co se tyka zkresleny statistiky. :)

Dale jsem byla minuly tyden na preventivce s mladsim synem a doktorka, na kterou jsem tady minule nakydala hnuj, se na to, ze 1,5 leteho stale kojim, tvarila uplne v pohode. Jen rikala, ze ho nemam kojit moc casto, aby to nemel na zizen, ale na to prdim, kojim na pozadani. K ockovani rikala, ze jsem udelala dobre, ze kojeni vubec nevadi. Takze muj zdejsi hejt patri jen te sestre, doktorce ne. :) Doktorka je na ocko odbornice, casto ji vidam napr. na ct24 hovorit o ockovani a zaroven byla driv i predsedkyne vakcinologicky spolecnosti.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MYJKA: v tohle doufam a tim se utesuju.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ADELHAIDA: kartackem a pastou cistim uz tak od 3/4 roku, Jindrovi narostly zuby strasne brzy a ja nechci, aby je mel zkazeny. starsi syn je v pohode, tomu je 3,5 a cistej i ve skolce, ale malej pan holt vetsinu pasty sezere.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    POZITRON: Ne, mm kazy nezpusobuje. Naopak zuby chrani. Muzes v pohode kojit i po cisteni.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    POZITRON: Fígl? Já jsem si náležitě legračně vyplachovala pusu a prskala vodu všude kolem, což bylo přijato jako výborná inspirace. Ale dcerka (2,5) si zuby čistí vcelku ráda. Nicméně začala jsem s tím až když bezpečně stála, takže v 16 měsících, předtím si víceméně jen požvykovala kartáček právě s bezfluoridovou pastou.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ADELHAIDA: nijak. jedu 3 kola, 1 s pastou v malem mnozstvi a 2 kola s kartackem namocenym ve vode. pastu ma s fluorem (ted zrovna vademecum 0 az 6) a bude mu za chvili rok a pul.
    vubec si neumim predstavit, jak ho donutit, aby si vyplachl pusu, fakt ne. i kdybych ho v bdelem stavu donutila se napit, tak to spolkne. je na to nejakej figl?
    jo a bohuzel ted posledni dobou se mi stava, ze se po cisteni probere a chce jeste nakojit, takze cely cisteni k nicemu. modlim se, aby matersky mliko kazy nezpusobovalo.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    POZITRON: A jak si vyplachuje pusu? Nebo máš ještě bezfluoridovou pastu (zapomněla jsem, jak je starý)?
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KEMENTARI: nevim, jak u vas, ale u nas probiha cisteni zubu jako scena z vymitace dabla. kdyz Jindru nakojim, usne a vycistim mu zuby, tak se sice pere a vzteka, ale po akci normalne zase spi, tak to delam takhle.
    LETUSE
    LETUSE --- ---
    MYJKA: ok super,diky.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    LETUSE: Ahoj, to nebude ockovanim, spis zhoda nahod. Kojeni urcite neprerusuj. Naopak v nemoci ji kojeni pomaha a dostava protilatky v mleku. Kojeni naopak aktivne nabizej.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam