• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    BOHDALKA
    BOHDALKA --- ---
    Co se tyce biopsie.....delali nam ji u 9-lete feny. Na rengenu ji nasli utvar v blizkosti plic, mluvili o nadoru, ja z toho byla cela spatna, nebyla jsem v te dobe moc schopna racionalniho uvazovani. Tak jsem kyvla na biopsii. Zpetne, kdybych se mohla znovu rozhodnout...odmitla bych ji. Presne z duvodu, co tu popisuje TAPINA. Sice nam to potvrdilo nador, co uz ale stejne ten doktor musel skoro s urcitosti vedet i pred biopsii. Nadory plic se u psu malo kdy operuji, je tam skoro nulova pozitivni prognoza. Fenka nam bohuzel do nekolika mesicu odesla do psiho nebe. :-(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Otázka je, jestli ve skutečnosti u desetiletýho psa vůbec někdy POTŘEBUJEŠ tu biopsii udělat. Dobře, tak má podezření na nějaký jaterní problém. Jaterní dietu a hepatoprotektiva už má pravděpodobně nasazené. Biopsie by třeba potvrdila, že je tam co já vím, nádor, cirhóza, steatóza - a co se bude dít? Nic, dožije s tím, jenom si prošel biopsií. Transplantaci jater mu nikdo dělat nebude, operace nádoru se taky spíš nedělají, než dělají, protože to starší pacienti moc nepřežívají (ani na špičkových klinikách, měla jsem pacienta s nádorem jater na státnicové praxi na škole). U zvířat musíš uvažovat i takhle, u lidí se dělá vždycky všechno, co se udělat dá. U zvířat to, co majitel zaplatí a to, co pacienta moc nezatíží, aniž by mu to výrazně pomohlo.
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    CORNELA: ctyrnasobne zvysene jaterni enzymy z neznamych duvodu a biopsie opravdu jen v CA. Zatim zvladame leky a dietou, testy se zlepsuji a nechceme riskovat narkozu. Nenasla jsem veta, ktery by toto nedelala v narkoze...tim nemam na mysli sedaci (rozdilu jsem si vedoma)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CORNELA: zvířata reagují na jakékoliv zákroky v dutině břišní extrémně bolestivě. Opravdu to nemůžeš srovnávat s lidmi, pochop to. Já jsem byla za ty tři roky, co se pohybuju u různých veterinářů, u mnoha operací a zákroků a Tapina ještě u mnohem více. Tak zkus jednou uznat, že tomu prostě nerozumíš, protože nejsi veterinář, stejně jako veterináři zas nerozumí humánní medicíně.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CORNELA: a to by ses divila, jak pes dokáže vyskakovat i v analgosedaci. Třeba zuby psovi v sedaci nevytrháš, natož, aby se mu odebírala biopsie jater.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Když se neprobere a nevyskočí, tak už to je hluboká sedace, která má úplně stejná rizika, jako krátkodobá anestezie. Cestou MRI to zřejmě nejde proto, že ji dělají cca tři pracoviště v republice a cena vyšetření je kolem pěti tisíc, a co myslíš? Psi se na to uspávají.
    Já chápu, že už jsi hotová velká doktorka, ale u zvířat je dost věcí jinak, dost věcí je i u každého druhu zvířete jinak.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CAMELLA: Právě, že to je i složitější. Na chvilku vám ho přispíme a pak zase vzbudíme se dá říkat i celkové anestezii propofolem. A kolikrát se až v průběhu rozhoduje, jestli to bude jen sedace, nebo anestezie.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CORNELA: pro majitele ne. To je většinou nad chápání (obvykle se říká "na chvilku vám ho přispíme a pak zase vzbudíme, odejde po svých")
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: A když napíchneš psovi játra a on se ti zrovna vymrští, protože se rozhodne, že teď ležet nebude, tak se stane asi co? Analgosedace se dělá, ale na tohle rozhodně není vhodná.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CORNELA: tak zaprvé pes není člověk...a hlavně majitelé říkají narkoza i sedaci, že ano.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Už vidím, jak mu vysvětluješ, že se teď fakt ale nesmí pohnout :D
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CORNELA: u psa? Blázníš?
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    Zrovna resime biopsii jater a narkozu u 10ti lete feny krizence NO a doktori nam to nedoporucuji :(
    GIO
    GIO --- ---
    tak obecne vetsi plemena kolem destei let doktori moc do narkozy davat nechteji a ani se jim nedivim,a le samozrejme, uze se to podlozit vysetrenim a riskovat to, my te neriskujeme uz ani lokalni anestezii radsi..bradavice jsme resili bez ni, protoze jsme ja i doktor(ten hlaven zejo, ja vim prd vpodstate) nechteli riskovat ohrozeni zivota anestezii..

    ze to vase princezna zvladla je super,a le rozhodne to neni tak bezne.
    MAIKOR
    MAIKOR --- ---
    věk proti určitě nehraje. My jsme nechali naši fenu kastrovat v desíti letech kvůli hodně silné laktaci při faleškách. Akorát jsme ji nechali před narkózou vyšetřit krev a rtg hrudníku kvůli velikosti srdce. Vše bylo v pořádku i když to srdce na horní hranici. Celou operaci zvládla líp jak já :) Naopak dobře že jsme ji nechali vykastrovat, protože po vytáhnutí dělohy doktor zjistil, že měla náběh na pyometru.
    GIO
    GIO --- ---
    jssne no, epilepsie hraje dost proti a vek taky.. tak holt behani :))
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    jasny, budu tvrda :)
    cecky zatim dobry.
    hracky krom micků nema. zejtra ji vezmu poradne vylitat na chalupu.
    jeee, to jsem ale trubka...mi mohlo byt jasny. .))
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KAMPA: Jasná faleška :o) Zkontroluj jí cecíky, jestli nemá i laktaci, to by pak bylo na léky.
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    KAMPA: Jo, hodne litani, zamestnat ji i hlavu, nelitovat, netulit, jestli jindy spi v pelechu, tak vykopnout i z postele a trosku snizit prijem zradla - nekdo rika omezit bilkoviny zivocisny, nekdo neomezuje.. Vzit hracky nad kteryma by se mohla rozneznovat (takovy ty piskaci, ala stene).
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    no uprimne ani ne - teda chtela jsem driv, ale ted uz se bojim, ze je starsi a taky ma za sebou uz jedno uspani a do toho asi epilepsii...tak mam strach.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam