• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    SUMMER
    SUMMER --- ---
    SIMCIIQ: na otok je dobrá heparinová mast. Po namazǎní zmizel otok do druhého dne. Prodává se normálně v lékárně
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: to mi připomíná, když jsme s vetem zkoušeli dát potkanovi límec, aby si nevyrval stehy :D Sem se když jsme dostali zpátky potkana se zašitým nosem přeptala, jestli by k němu nebyl límec. No a vet povídal že jo, že ho vlastně má, ale nikdy to na hlodavce nezkoušel, tak ať to vyzkouším a poreferuju. No nešlo to, potkan z toho měl takový psotník, že by se snad umlátil, takže jsme nakonec límec vzdali a jenom hlídali a dopovali nějakejma oblbovákama.

    Ale stejně preferuju, když mi vet dá kompletní informace a nechá na mně, abych to zkusila - třeba psovi jsem naraženou tlapu chladila a držel.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    SIMCIIQ: přes hodně vrstev, aby ji to fakt nemrazilo, jde jen o mírný chlazení - a nejlíp přes něco měkkého (šála třeba), aby jí ten tvrdý led na to netlačil, asi to má dost bolestivé.

    Jinak ono na pohmat se dá poznat, jestli je to otok nebo ne, takže asi v klidu. A pokud tam nikde nemá nalezitelnou ránu, tak už vůbec.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SIMCIIQ: No a to je ten důvod, proč to nikdo většinou nedoporučuje :o)
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    jen to ohmatal..
    teda jak to tomu psovi ledovat, ji se to nelibi
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: já právě taky doufám, že udělal, jenom mě trošku zneklidnil ten popis průběhu vyšetření, jinak bych se ani neozývala. Ale zas jestli je to zkušený profík, tak to třeba prohmátl a hned věděl a nebylo čím se zdržovat, no.

    Vidíš, to sem ani nevěděla, že to není převážně krev, když jsme to vypouštěli hafákům, bylo to červený :) A měla jsem pak vždycky psa "s mašličkou" :) Nejvtipnější to měla jednou Ovce, ta měla fakt velkou kapsu na boku, takže drén jí vedl prakticky přes celý bok - vypadalo to fakt úchylně :)
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    jdu ji to teda ledovat, to mi vet ani nerekl, ach jo nejakej debil asi :( jdu to prozkoumat a budu s ni dneska spat
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    TAPINA: Jasny, ja mluvila o kapse. No brrr, snad se cubis brzo uzdravi a nebudou komplikace.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    FIFAJZ: Tak to záleží, jestli to je kapsa, nebo otok. Otoky se neotvírají, není jak a proč.
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    SIMCIIQ: No teda taky cucim, ze kapsu vet neotevrel, několikrat jsem mela u psu neco podobnyho a nebylo co resit, otevrit, dren a vyplachy navic. Jestli se ji to takhle nalilo hned po rvacce, nasadit "jen" antb, fakt ziram.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ona se u psů do těch kapes ani moc nevylívá krev, ale ranný sekret, který se hned infikuje a hnisá, takže se to otevírá vždycky, když to není umístěné tak, aby to vytékalo samovolně. No ale to je první, co se musí udělat, zkontrolovat, jestli tam není díra a když je, tak vysondovat, jak daleko vede. To snad vet udělal.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    ZMYJKA: ono psi maj tu kůži přirostlou mnohem volnějc než lidi, takže tohle se zrovna docela liší, co vím.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CORNELA: tak co jsem viděla na svý čubě vypadalo vizuálně dost podobně. Že je v tom tekutina se na pohmat poznat dalo, to je fakt bylo to měkký a stlačitelný. Jinak u psů se to myslím otvírá celkem běžně bez nějakého moc dumání, už jsem to zažila třikrát a nikdy se nedělalo sono, vždycky rovnou otevřít a drén.

    Jj, já si taky nemyslím, že tohle by byl případ s velkejma cévama, to bylo jen k tomu že v těhle případech je vždycky na místě radši panikařit.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    SIMCIIQ: ještě bych teda skutečně pečlivě prohledala kůži hlavně na horní části té boule a těsně nad, jestli tam není třeba menší ranka od zubu - to by pak hodně svědčilo pro tu krevní kapsu.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    SIMCIIQ: ehm, nechci strašit a teda ledování (opatrné, aby to navíc neomrzlo) tak jako tak neuškodí, ale podobně vypadá, když se "odtrhne" kůže od tkání pod tím (což se psům po rvačce stává snadno) a dělá se tam kapsa která se plní krví a teda klasicky se to léčí tak, že se udělá odtoková dirka a dá se tam drén - ale nevím, možná se to může i nechat vstřebat, tím si nejsem jista - ale prostě jestli tomu vetovi moc nedůvěřuješ a kdyby se to třeba zvětšovalo, tak bych zkusila jiného.

    Vím o psovi, co takhle do podkoží na krku krvácel z dost velké cévy, pit mimochodem, tam se teda ta boule zvětšovala dost rychle, a zachránili ho tak tak.
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    CORNELA: ok zaledujeme, dekuju ti..
    jsem byla docela prekvapena z toho veterinare, nic moc mi nerekl, byla jsem tam pet minut, dal mi atb a sla jsem pryc :( s tim, ze kdyby neco, tak mame zase prijit
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    CORNELA: tak to je jen poskozena tkan, dostala jsem atb a peto v prdeli :) to je hrozny, za pet minut a nic vaznyho.. :)
    no, ale ja mam duse klid, to zas jo :)
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    dik uz pro me jede kamos a jedeme tam, jen jsem nechtela bejt prehnane hystericka, tak proto sem to hodila sem..
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    SIMCIIQ
    SIMCIIQ --- ---
    Prosim Maja se mi ted porvala a natekl ji krk ze strany foto prikladam..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam