• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    DAW
    DAW --- ---
    CORNELA: ty nejsi psychiatrička? ..jsem dycky myslel, že jo..

    CAMELLA: Ok.. on reakce nemá, ale stejně bych ho od toho radši ušetřil :) .. jenže je zvyklej chodit všude na volno a olizovat kdeco, takže to riziko nákazy je u něj asi docela velký..
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DAW: tapina je veterinářka :)
    jinak opravdu pokud pes nemá po očkování nějaké reakce, tak bych se nebála a dál očkovala, snad jen tu vzteklinu klidně nech dávat tu dvou/tříletou.
    DAW
    DAW --- ---
    CORNELA: jo jo.. já tomu rozumim.. ale nevím, jak to je s tím očkováním pro psy a proto jsem se chtěl zeptat nějakého veterináře/veterinářky na nezávislou radu..
    ale překvapuje mě, že ty, jako psychiatrička, se orientuješ v dobách aktivity naočkovaných protilátek u psů :)
    DAW
    DAW --- ---
    CORNELA: ježišmarja.. nehledej v tom zase zbytečný konflikty..
    DAW
    DAW --- ---
    TAPINA: jo.. díky.. ty jsi veterinářka?
    Ono s tím očkováním i u lidí se dělají všelijaký machinace a strategie, který často mají jedinej cíl - vydělat co nejvíc peněz. Takže povinnost očkovat psy každoročně může mít svůj důvod i v něčem jinym, než v tom, že se protilátky neudrží. Proto jsem se na to ptal. Ono člověku se stává i na běžné návštěvě u některých veterinářů, že ti vnucují drahé krmivo nebo drahé léky a snaží se tě přesvědčit o tom, že tvůj pes je nutně potřebuje (jedna veterinářka mi dokonce tvrdila, že když nebudu svýho psa krmit Eukanubou, tak se dožije maximálně dva roky) - Takže se nediv tomu, že pak lidi nevěří všemu, co jim veterináři nebo doktoři řeknou a radši si informace ověřují z jinejch zdrojů...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DAW: Kdyby se množství protilátek s počtem očkování kumulovalo, tak by se neočkovalo každoročně, žejo :o) Ono je to s každou nemocí jinak. Vzteklina se dá dát tříletá (ta je povinná, tu neokecáš ani u starého psa). Parvovirózu dospělý pes zřejmě nechytne, parainfluenza nebývá smrtelná (i když zase čím starší pes, tím horší průběh), psinka se dlouho neobjevila, tam by se dejme tomu dalo spoléhat na to, že jsou očkovaní ostatní psi (jenže oni nejsou, dost lidí na to kašle). Ale taková leptospiróza, tam ta imunita nedrží pořádně ani ten celý rok, v rizikových oblastech se doporučuje očkovat dokonce dvakrát ročně. Takže minimálně kombiance LR je až do smrti nezbytná, pokud je ale pes zdravý a očkování dobře snáší, tak doporučuju nevymejšlet a dávat celou kombinaci.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: díky, to sem potřebovala slyšet :)
    DAW
    DAW --- ---
    Ahoj,
    nezkoumal jste někdo jak je to s potřebou očkování u starýho psa? Mojemu hafovi už je 12 let, což znamená, že už za celej svuj život dostal 12 dávek (klasicky proti asi 5ti hlavním nemocem, nevím přesně kterým). A já mám pocit, že už musí mít v těle protilátek víc než dost, že další očkování by už byla jen zbytečná zátěž. Nevíte jak to je? Můžeme ho nechat beze strachu už dožít těch pár let, aniž bychom do něj prali každej rok další injekce?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Základní mechanismus účinku všech těchhle přípravků je, že blecha, která se nenapije, se nerozmnoží, a blecha, která se napije, se už nerozmnoží. Navíc myslím, že Kiltix je i odpuzující. Blechy na psech nežijou, chodí se na ně jenom napít, takže to, co najdeš, se právě teď přineslo z venku, a rozmnožit by se doma neměly.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    Ehm, tušíte někdo, jak je to přesně s Kiltixem a blechama? Myslím tím jaký je mechanismus fungování. Blecha by měla zdechnout před tím než se ze psa napije (nějakou dobu po té, co po něm začne hopkat? Jakou?), nebo potom? A pokud potom, do jaké doby? A zvládne se ještě množit? Má blecha tendenci na psa s Kiltixem nelézt a když už na něj vleze, pudí ji to slézt?

    Proč se ptám - tady v Izraeli je zablešené snad všechno - jsou tu tuny koček, které nikdo neodblešuje a trousí blechy všude kolem, venkovní hlídací psi bývají taky často zablešení, zkrátka do kontaktu s nějakou tou blechou přicházej moji psi furt. A občas na nich nějakou blechu objevím. Tak jednu, dvě, někdy tři za týden (obzvláště na blonďákovi je to vidět - a tudíž je taky vidět, že víc jich na něm opravdu není) - přijdou mi trochu oblblé - celkem snadno se loví a vraždí, ale nejsem si jista, jestli se nám nějaké neubydlí jinde doma (pelechy pravidelně vyklepávám do vany a luxuju a zatím nic, ale psi mi spí i v posteli).
    DEJAVU
    DEJAVU --- ---
    Asi nejzajímavějšího endoparazita, kt. jsem viděla, byla tasemnice vroubená, když kočka vyzvracela její hlavu, vypadalo to jako mimozemšťan. Chodila lovit na pole myši, kde se pásli i mufloni a prasata, u kt. se to vyskytuje. Kupodivu žádné články neměla ani v trusu, ani později během odčervování nic pozorovatelného okem nevyloučila. To už bylo vícefázové odčervování asi 8 týdnů, kt. musela absolvovat.
    DEJAVU
    DEJAVU --- ---
    CAMELLA: Jednoduše, nevyšlo prostě nic a zvíře bylo dál začervené a zabral až Vitaminthe. Vím, jaký má cyklus škrkavka, neboj. Tohle je zrovna hodně zajímavé téma, které se tu řeší neustále a konzultujeme ho i s parazitoložkou, která sem chodí do útulku. Žádné štěně jsem Vitaminthem nezabila a odčervování děláme individuálně s veterinářem podle stavu zvířete a v návaznosti na případně očkování. Prostě některé škrkavky jsou už proti němu rezistentní, stejně tak, jako k jiným odčervovadlům, která se doporučují právě z těchto důvodů později střídat.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DEJAVU: a jak jsi přišla na to, že banminth nepomohl? škrkavky mají 14 denní cyklus, proto se taky malá štěnata a kotata odčervují co dva týdny a pořád něco vychází. Každopádně banminth coby první odčervení má smysl právě kvůli tomu, co píši níže - když odčervíš silně začervené štěně/kotě vitaminthem, dost možná ho tím zabiješ. Proto se na první odčervení dává mnohem méně účinný banminth a až posléze se dále odčervuje jinými pastami/prášky.
    KATCHIB
    KATCHIB --- ---
    DEJAVU: Ano, toho myslím...tady po kraji se o něm říkávalo, že je krom očí i na kočky dobrej, ale jak říkám. My jezdíme do Přelouče ke Konečnému a jsme s ním maximálně spokojeni....a že už jsme pár veterinářů zažili...
    DEJAVU
    DEJAVU --- ---
    KATCHIB: Pokud myslíme tohohle samého Baránka, ten je spíš proslulý jako veterinární oftalmolog, ne kočkař.
    KATCHIB
    KATCHIB --- ---
    DEJAVU: No ona i ta Tlučhořova klinika, co pod ní útulek spadá, stojí dost za prd...přístup k lidem a zvířatům je tam naprosto otřesnej...
    DEJAVU
    DEJAVU --- ---
    KATCHIB: bohužel, nejsi první, od koho něco takového o nich slyším. :-(
    KATCHIB
    KATCHIB --- ---
    DEJAVU: Jsme z Pardubic a Arthur je ze zdejšího městského útulku. Před dvěma lety jsme si od nich brali pejska co tam byl půl roku a musím říct, že byl v dost příšerném stavu. Zdravotně v pořádku, ale bylo na něm vidět, že se tam těm zvířatům prostě nevěnují. Na veterinu jezdíme do Přelouče k MVDr. Konečnému. Je tu hodně vyhlášený, hodně lidí k němu přešlo od "kočkaře" Beránka.
    DEJAVU
    DEJAVU --- ---
    KATCHIB: tak gratuluju a moc držím palce, aby se dařilo. Z jakého je kotě útulku? A z jakého regionu jsi? Třeba by někdo poradil schopného nejbližšího kočičího veta, kdyby bylo potřeba teď nebo někdy jindy. A ještě oprava, vypadlo mi u pasty Vitaminthe poslední písmeno v přechozím textu.
    KATCHIB
    KATCHIB --- ---
    Tak ještě doplnění informací: Na třetí pokus se mi povedlo dovolat do útulku a zjistila jsem, že malej byl odčervenej pastou, dostal stronghold za krk a očkovanej není, protože to u koček není povinný....tak nevím co si o tom myslet....lezlo to z paní jak z chlupatý deky...
    KATCHIB
    KATCHIB --- ---
    DEJAVU: Nechci to zakřiknout, ale dneska to naopak vypadá na obrat k lepšímu. Už včera večer se šel sám napít, dnes ráno zrovna tak, sezobnul sám od sebe asi tři granulky (paštičku nechce, ale nechtěj jí ani ostatní kočky) a dokonce proběhl i letmý náznak hry. Očkovaný zatím není, zdejší útulek na to dost kašle. Paní ani nevěděla jestli je odčervený. Každopádně už ho máme doma devět dní a vlastně až do předvčerejška to bylo normální "zdravé" hyperaktivní kotě.
    CAMELLA: Co jsem do něj natlačila jídlo tak nezvracel a dášně má krásně růžové, takže dehydratace zažehnána :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam