• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    EWOKK: je naprosto jasné z čeho, právě z toho drbání - jak se drbou, tak si prostě v uchu pohmoždí nějakou cévku a ta se vylije do podkoží..
    ale teda zašla bych radši k někomu, kdo s othematomy má své zkušenosti, protože pochybuju, že se mu to vstřebá a když se to nechá moc dlouho, poškodí to trvale ucho
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    EWOKK: mažu to akorát Heparoidem
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    Tak jsem se zastavila nakonec u veta hned, a říkal že to zatím není nijak kritický. Bude to hematom, akorát není jasné z čeho...prý to vypadá že už je tam delší dobu a měl by se vstřebat. Tak snad to celé proběhne neinvazivně :)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: u nás v práci to léčí i konzervativně, záleží na rozsahu a ne vždy to vyjde...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    EWOKK: Oteklé jako kdyby tam měl polštářek naplněný tekutinou? To tě moc nepotěším, googli "othematom". Řeší se to bohužel jen chirurgicky.
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    Ahoj, můj pes má oteklé jedno ucho..od špičky do půlky. Je trošku horké a všimla jsem si toho až teď. Co to může být? Nijak zvlášť se neškrábe, i když možná si pamatuju že se tak před 3 týdny docela drbal.
    Infekce? Roztoče? Nachlazení?
    Počkám do pátku a pokud se to nezlepší, tak vet...
    Jinak se chová celkem normálně, i když je z víkendu trošku unavený.
    KATCHIB
    KATCHIB --- ---
    Tak tu mám další otázku. Když už se nám Arthur uzdravil a začal zase řádit jako černá ruka, projevilo se to stejné u mladšího kotěte Theodora. Theoušovi je 7 týdnů, do teď normálně baštil, pil a hrál si...včera večer jsem zjistila, že má průjem, dneska jednou zvracel (jenom žaludeční šťávy) a je očividně unavený a nechce jíst. Než onemocněl Arthur, řešili jsme prakticky to stejné se psem...takže otázka zní: Je možné aby nám doma lítala nějaký zvířecí viróza? Případně pokud ano, jak postupovat?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KABIS: Ne kočičí chřipka ale kočičí rýma :o) Ale jinak jo, na veterinu, a z očkování hned tak asi nic nebude.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Ahojte, jak je to s kocici chripkou? Mame ted nove doma kotatko a tece mu hnis z oci, co si pamatuju tak za to mohla kocici chripka.. je to tak? (zitra jede na veterinu i kvuli ockovanim a tak, ptam se hlavne ze "zvedavosti") Jinak je aktivni a papa pekne :)
    DAW
    DAW --- ---
    jinak k těm zubům.. dávám teď hafovi večer olízat trochu čistýho kokosovýho oleje a zdá se mi, že to pomáhá.. nedávno jsem někde čet, že prej je výbornej na zuby i pro lidi - respektive kyselina, na kterou se působením slin rozkládá působí proti zubnímu kazu a všelikejm bakteriím..
    DAW
    DAW --- ---
    XAJA: tak já to vnímám jako dvě rozdílný věci..

    ZMYJKA: aha.. vidiš.. budu o tom přemejšlet.. dík :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    XAJA: No jo, no, já už u Anďáka taky zuby neřeším, i když je má strašný. Uspat si ho vzhledem k dlouhodobým problémům už netroufnu, a na konzervativní řešení to má už moc strašný.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    DAW: být tebou mu tu preventivní krev a srdce nechám udělat - ono některá orgánová selhání můžou způsobit dlouhé a bolestivé umírání a psiska občas moc nedávají najevo, že jim dlouhodobě není dobře (nebo teda dávají, ale u starých psů se to přičte věku a nepřijde se na to, že se pes trápí). Kdyby mu něco začalo selhávat, vždycky to můžeš v rozumnou chvíli ukončit - ale to že budeš vědět jak na tom je ti dá možnost nenechat ho umírat v bolestech.
    XAJA
    XAJA --- ---
    DAW: nejako sa v tom prestávam orientovať: "nemá zmysel mu predlžovať život do aleluja", na druhej strane ho nechceš zaťažovať vakcináciou.

    môj osobný názor (ako som písala - geronti 11 a 14 rokov:) je v tom, že si zaslúžia, aby dožili spokojne a dôstojne. takže si napríklad nelajznem u nás neočkovať proti leptospiróze, takže jedenkrát ročne tak či tak očkujem. no a to už sa mi zvezú aj tie ďalšie vakcíny - pokiaľ sú psi inak zdraví, nevidím dôvod ich nezaočkovať. trochu aj z takej solidarity s inými psami - na tú preočkovanosť populácie celkom "verím".

    a možno som to len zle pochopila, v tom prípade prepáč, ale to napríklad tie zuby, na rozdiel od vakcinácie, neriešiš?
    DAW
    DAW --- ---
    TAPINA: aha.. tak to je škoda, že to zrušili.. hmm.. co naplat..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Ona jeden čas existovala, vakcína Quantum, na té asi je postavené to vakcinační schéma z těch stránek. Taky jsem s tím s velkou slávou začala, že se budou přeočkovávat každoročně jen dvě nemoci, jenže firmu koupila jiná firma a vakcínu zrušili s tím, že mají ještě jednu prakticky stejnou. Nicméně prakticky stejná nebyla úplně stejná, tahle dvojkombinace vypadla bez náhrady.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DAW: No jo, ale jedna věc je délka účinnosti imunity a jedna věc jsou dostupné vakcíny. V současnosti neexistuje vakcína, která by obsahovala jen parainfluenzu a leptospirózu. Existuje samotná leptospiróza, leptospiróza se vzteklinou a nebo všechno dohromady.
    DAW
    DAW --- ---
    CAMELLA: Já vim.. ale mýmu hafovi bylo letos dvanáct - to je o deset víc, než nám předvídala veterinářka, která ho viděla, když jsem ho přivez chudáka podviživenýho ze španělska z ulice - a von už skoro neslyší a přestává vidět, špatně se mu chodí.. zuby se kazej.. takže si myslim, že stejně nemá smysl mu prodlužovat život do aleluja.. jestli se dožije dalších dvou let, tak si myslim, že to pro něj bude tak akorát na to, aby odešel do psího nebe.. a jestli to bude kvůli játrům nebo něčemu jinýmu, to už je jeho osud..
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DAW: problém je, že takto to nefunguje, ta zátěž bude dost podobná :).
    DAW
    DAW --- ---
    XAJA: jo vidiš.. to by taky mohlo bejt, že ta vakcína s delším působením je zase víc zatěžující..
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    DAW: tak se jim normálně říká, stejně jako u lidí...někteří veterináři na to mají i speciální programy, protože spousta problémů se projeví až když zvíře je už polomrtvé a přitom by se to dalo hezky podchytit, kdyby se zvířaty chodilo na pravidelné prohlídky a ne jen když je problém...
    (například moje 17 letá kočka by tu už taky asi nebyla, nebo by na tom byla mnohem hůř, kdyby se náhodou z kontrolních krví nezjistilo, že játra už nefungují jak by měla. Je na dietě a v pohodě)
    DAW
    DAW --- ---
    CORNELA: jo jo.. to já vim, že ty máš všechno načtený.. až mě z toho někdy mrazí.. já to sice myslel jinak s tim vyvozovánim závěrů, ale to je jedno..

    CAMELLA: no oni v tý tabulce uvádějí právě že každoročně je nutné přeočkovat pouze dvě.. a to mi přijde docela o hodně lepší, než každoročně očkovat všechny.. pro ten organismus toho pejska si myslim, že to stojí za to..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam