• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    VAMPY
    VAMPY --- ---
    CORNELA: Nam psa ockovali na boreliozu a ani se neptali.zjistila jsem to az ted kdyz jsem prohlizela samolepky v ockovaku. Vakcina stala kolem 400(a ja si rikala ze platime nejak hodne ). Asi to tedy nebude zas takova vzacnost
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Tak ono se to v praxi dělá tak, že se protilátky před očkováním nezkoumají, protože by to stálo prachy navíc. Kdo chce mít JISTOTU, ten si psa nechá naočkovat, neublíží mu to. Protože je možné, že většina psů protilátky má, ale zase na druhou stranu ne všichni a nebo ne dost, klinická borelióza existuje a tu a tam se objeví.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Počkej, proti borelióze je očkování normálně i tady, výběr z několika vakcín a dávka stojí tak pětistovku.

    Jinak u psů se hlavně zdaleka pokaždé neprojeví nemoc klinicky, ona jich to většina asi někdy prodělala, při tom množství klíšťat, ale jen málokterý má typické příznaky - horečka, apatie, nechutenství, kulhání, bolesti kloubů.
    A myslím si, že tohle je možné i u lidí - mám kamaráda, který má každý rok desítky až stovky klíšťat, jde to na něj úplně nepochopitelným způsobem. Je skoro až statisticky nemožné, aby nepřišel do kontaktu s infekcí, ale nemocný nikdy nebyl. Možná dostal opakovaně podprahovou dávku infekčního agensa vybudoval si protilátky, bylo by zajímavé mu udělat odběry :o)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    SRUBKA: U psů obvykle zarudnutí při borelióze nebývá, naopak vnitřní strana stehna je náchylná na svědění, rozlízání a dermatitidu z tohohle důvodu, takže tam možná klíště i bylo, ale zarudnutí rozhodně neznamená boreliózu. Preventivní přeléčení se nedělá, řeší se to, až když se dají udělat odběry, a na světě je mnohem méně psí boreliózy, než kolik jí bylo kde bez odběrů léčeno.
    Ohledně očkování, ono se zkoušelo i pro lidi, ale bylo moc nežádoucích účinků, tak se nikdy neuvedlo na trh. Tohle je typický příklad, kdy různé druhy různě snášejí stejnou látku.
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: dík. asi je najvyšší čas začať to riešiť, takže skočíme na veterinu. doteraz sa vždy v lete pekne spravil, predsa len má viac pohybu, ale toho roku to nejako nechce ísť dolu. minulý týždeň som odčervovala, takže prebehlo hromadné váženie, no a miláčik od marca schudol pol kila, takže takmer nič:)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    XAJA: Veterinární, ona je poměrně hodně nízkokalorická, takže by zvíře mělo být sledované.
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: tá rc obesity je veterinárna rada, alebo voľne dostupná? on rišo tento rok tiež akosi zimnú váhu nechce stratiť, kurník. takže asi budeme musieť niečo nasadiť.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CORNELA: vetka říkala, že by to nemělo jít přes určitou hranici - a čuba sice nebyla nad, ale zvýšená hodnota už to prej byla.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: tak v přírodě zrovna redukční dietu asi ani nepotřebujou :) šlo mi spíš o ty ledviny. Já si říkala, že asi prostě nejsou původně stavěné na věk, se kterým u domácích koček počítáme. Ono neopečovávané venkovky se ho obvykle nedožijou.

    Jak je to u koček s "prošlechtěností"? Přijde mi, že na rozdíl od psů, kde je většina výsledkem šlechtění (většina kříženců žijících v Evropě jsou potomci křížení čistokrevných psů max pár generací zpátky i se všemi problémy, které to s sebou nese) a jenom v určitých oblastech (Indie třeba) žijí psi kteří jsou produktem přirozeného výběru (jakkoli žijí ve stejné nice jako člověk), je většina koček evropských je spíš produktem přirozeného výběru a jen menší procento je "šlechtěné" a to mnohem míň než psi. Je to tak?

    Jinak co se příjmu tekutin týče, přijde mi, že tohle je asi hlavní úskalí granulí - že jsou suché a zvířata musí všechnu potřebnou tekutinu "dopít" a když nejsou zrovna lemtací, tak jí prostě nevypijou dost, zatímco když ji do sebe dostanou v potravě, to ji do sebe prostě dostanou. Čubě se třeba na barfu ledvinové testy srovnaly (nebylo to nic vážného teda, to zas ne, ale náběh na potíže tam prý byl a ona je právě spíš nepicí pes) a i když při jednom rozboru měla víc bílkovin v krvi, tak ledviny pracovaly v pohodě a po přidání většího podílu zeleniny a ovoce se jí prakticky okamžitě srovnala i ta krev.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: V přírodě redukční dietu rozhodně nedrží :o) A mimo to ano, v přírodě umírají na ledviny. Kočka je původně stepní zvíře z prostředí, kde nebylo k dispozici moc vody. Proto i když vodu k dispozici mají, zpravidla málo pijou, mín, než by bylo potřeba. V přírodě žily někde v podmínkách, které vytvářely predispozici pro nějaký problém, a žily prostě tak dlouho, než vliv toho problému převážil kompenzační schopnosti. Já vždycky říkám, že život je neustálý přísun vlivů, které poškozujou organismus, a proto není nikdo nesmrtelný. Ono to není tak, že co je pro zvíře přirozené, to mu zajistí dlouhověkost a zdraví. Zvířata z extrémních prostředí jsou jim přizpůsobená, ale aby tam přežila, ne aby tam žila ve zdraví do sta let. Stačí, když přežijou do rozmnožovacího věku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZMYJKA: nemaj nadváhu a hynou ve věku, který už ten kocour překročil a problémů s ledvinama se ani nedožijou.

    To není nic proti barfu, jen že volně žijící kočky bych do toho netahala.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: a jak to ty kočky dělaj v přírodě? Kočky jsou přece víc masožravé než psi, tudíž by přirozeně měly mí ve žrádle víc bílkovin - v barfu se jim dává větší podíl masa než psům - a sacharidů asi v přírodě moc nepozřou, kromě natráveniny ze střev, ne? Narozdíl od psů si nepochutnávaj na ovoci a pod. Je to tak, že v přírodě prostě umíraj na ledviny kvůli tomu, že žerou moc bílkovin, nebo se prostě nedožijou věku, kdy by ty ledviny mohly začít být krizový, tudíž to že žerou víc bílkovin nevadí? A sacharidama je musíme krmit protože jim vlastně uměle prodlužujeme dobu dožití? Nebo proč se jim tak často sypou ledviny z toho, co by pro ně vlastně mělo být přirozené?

    Jinak dietní barf se dá udělat právě přidáním zeleniny a ovoce - takže vlastně vlákniny a sacharidů, ale je pravda, že ne každá kočka je taková popelnice jako bílý červ, který sežere všechno, co se před něj strčí (když v tom nejsou echinaceové kapky).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: No to tak úplně ne, protože když stávající sacharidy nahradíš z části tukama a Z ČÁSTI BÍLKOVINAMA, tak je tam víc bílkovin, než teď. Správnější by bylo bílkoviny nechat a nahradit sacharidy tukem. Jenže to zase zvýší kalorickou hodnotu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: počkej, počkej - teď má tuky, bílkoviny a sacharidy. NA barfu bude mít tuky a bílkoviny. Tedy nižší příjem než teď.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: No právěže moc nedá. Jak? Sacharidy nechceš přidávat, tuk potřebuješ ubrat, ale tak, aby se bílkoviny nezvýšily. To není prostě možné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: tak s kalorickými hodnotami barfu se jaksi dá operovat variabilněji než s hotovou směsí, která navíc nebude chutnat... Ještě stejně musím počkat na rozbor krve, pokud z toho vylezou třeba ledviny, tak je to jasné, protože mu stejně dieta nebude chutnat, takže toho sežere málo...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: Ano, jenže barf je normálně kalorickej, a kdybys chtěla na něm postavit redukční dietu, tak není asi jiná možnost, než ubrat množství. A to je výsledkem nasraná hladová kočka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: tak jako barf je postavenej jako málo sacharidovej - zelenina tam je jaksi za vlákninu, ne za živiny.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já se tak trošku obávám, že kdybych vymýšlela krmení, které musí mít stabilní hladinu bílkovin, limitovanou hladinu tuku a snížený obsah sacharidů, tak skončím u toho, že kočka dostane do misky dvě sousta, zhltne je a půjde tajně vyžrat špajz. Sacharidy jsou přece jen tím, jak jsou pro masožravce hůře stravitelné, takové objemné plnidlo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: No jo, ale dokážeš na základě toho nakombinovat potravu, která bude mít odpovídající živinové složení, správnou energetickou hodnotu, bude kočce chutnat a nebude hrozit, že vybere chutnější (tučnější) kousky a zbytek nechá? :o) Zkusit to můžeš.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam