• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    XAJA: Veterinární, ona je poměrně hodně nízkokalorická, takže by zvíře mělo být sledované.
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: tá rc obesity je veterinárna rada, alebo voľne dostupná? on rišo tento rok tiež akosi zimnú váhu nechce stratiť, kurník. takže asi budeme musieť niečo nasadiť.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CORNELA: vetka říkala, že by to nemělo jít přes určitou hranici - a čuba sice nebyla nad, ale zvýšená hodnota už to prej byla.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: tak v přírodě zrovna redukční dietu asi ani nepotřebujou :) šlo mi spíš o ty ledviny. Já si říkala, že asi prostě nejsou původně stavěné na věk, se kterým u domácích koček počítáme. Ono neopečovávané venkovky se ho obvykle nedožijou.

    Jak je to u koček s "prošlechtěností"? Přijde mi, že na rozdíl od psů, kde je většina výsledkem šlechtění (většina kříženců žijících v Evropě jsou potomci křížení čistokrevných psů max pár generací zpátky i se všemi problémy, které to s sebou nese) a jenom v určitých oblastech (Indie třeba) žijí psi kteří jsou produktem přirozeného výběru (jakkoli žijí ve stejné nice jako člověk), je většina koček evropských je spíš produktem přirozeného výběru a jen menší procento je "šlechtěné" a to mnohem míň než psi. Je to tak?

    Jinak co se příjmu tekutin týče, přijde mi, že tohle je asi hlavní úskalí granulí - že jsou suché a zvířata musí všechnu potřebnou tekutinu "dopít" a když nejsou zrovna lemtací, tak jí prostě nevypijou dost, zatímco když ji do sebe dostanou v potravě, to ji do sebe prostě dostanou. Čubě se třeba na barfu ledvinové testy srovnaly (nebylo to nic vážného teda, to zas ne, ale náběh na potíže tam prý byl a ona je právě spíš nepicí pes) a i když při jednom rozboru měla víc bílkovin v krvi, tak ledviny pracovaly v pohodě a po přidání většího podílu zeleniny a ovoce se jí prakticky okamžitě srovnala i ta krev.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: V přírodě redukční dietu rozhodně nedrží :o) A mimo to ano, v přírodě umírají na ledviny. Kočka je původně stepní zvíře z prostředí, kde nebylo k dispozici moc vody. Proto i když vodu k dispozici mají, zpravidla málo pijou, mín, než by bylo potřeba. V přírodě žily někde v podmínkách, které vytvářely predispozici pro nějaký problém, a žily prostě tak dlouho, než vliv toho problému převážil kompenzační schopnosti. Já vždycky říkám, že život je neustálý přísun vlivů, které poškozujou organismus, a proto není nikdo nesmrtelný. Ono to není tak, že co je pro zvíře přirozené, to mu zajistí dlouhověkost a zdraví. Zvířata z extrémních prostředí jsou jim přizpůsobená, ale aby tam přežila, ne aby tam žila ve zdraví do sta let. Stačí, když přežijou do rozmnožovacího věku.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZMYJKA: nemaj nadváhu a hynou ve věku, který už ten kocour překročil a problémů s ledvinama se ani nedožijou.

    To není nic proti barfu, jen že volně žijící kočky bych do toho netahala.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: a jak to ty kočky dělaj v přírodě? Kočky jsou přece víc masožravé než psi, tudíž by přirozeně měly mí ve žrádle víc bílkovin - v barfu se jim dává větší podíl masa než psům - a sacharidů asi v přírodě moc nepozřou, kromě natráveniny ze střev, ne? Narozdíl od psů si nepochutnávaj na ovoci a pod. Je to tak, že v přírodě prostě umíraj na ledviny kvůli tomu, že žerou moc bílkovin, nebo se prostě nedožijou věku, kdy by ty ledviny mohly začít být krizový, tudíž to že žerou víc bílkovin nevadí? A sacharidama je musíme krmit protože jim vlastně uměle prodlužujeme dobu dožití? Nebo proč se jim tak často sypou ledviny z toho, co by pro ně vlastně mělo být přirozené?

    Jinak dietní barf se dá udělat právě přidáním zeleniny a ovoce - takže vlastně vlákniny a sacharidů, ale je pravda, že ne každá kočka je taková popelnice jako bílý červ, který sežere všechno, co se před něj strčí (když v tom nejsou echinaceové kapky).
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: No to tak úplně ne, protože když stávající sacharidy nahradíš z části tukama a Z ČÁSTI BÍLKOVINAMA, tak je tam víc bílkovin, než teď. Správnější by bylo bílkoviny nechat a nahradit sacharidy tukem. Jenže to zase zvýší kalorickou hodnotu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: počkej, počkej - teď má tuky, bílkoviny a sacharidy. NA barfu bude mít tuky a bílkoviny. Tedy nižší příjem než teď.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: No právěže moc nedá. Jak? Sacharidy nechceš přidávat, tuk potřebuješ ubrat, ale tak, aby se bílkoviny nezvýšily. To není prostě možné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: tak s kalorickými hodnotami barfu se jaksi dá operovat variabilněji než s hotovou směsí, která navíc nebude chutnat... Ještě stejně musím počkat na rozbor krve, pokud z toho vylezou třeba ledviny, tak je to jasné, protože mu stejně dieta nebude chutnat, takže toho sežere málo...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: Ano, jenže barf je normálně kalorickej, a kdybys chtěla na něm postavit redukční dietu, tak není asi jiná možnost, než ubrat množství. A to je výsledkem nasraná hladová kočka.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: tak jako barf je postavenej jako málo sacharidovej - zelenina tam je jaksi za vlákninu, ne za živiny.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já se tak trošku obávám, že kdybych vymýšlela krmení, které musí mít stabilní hladinu bílkovin, limitovanou hladinu tuku a snížený obsah sacharidů, tak skončím u toho, že kočka dostane do misky dvě sousta, zhltne je a půjde tajně vyžrat špajz. Sacharidy jsou přece jen tím, jak jsou pro masožravce hůře stravitelné, takové objemné plnidlo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: No jo, ale dokážeš na základě toho nakombinovat potravu, která bude mít odpovídající živinové složení, správnou energetickou hodnotu, bude kočce chutnat a nebude hrozit, že vybere chutnější (tučnější) kousky a zbytek nechá? :o) Zkusit to můžeš.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: tak pokud znám ingredience co do toho dávám, tak energetickou hodnotu + základní živinové věci dopočítá ledacos - třeba http://cronometer.com/ (je to aplikace pro lidi, takže třeba s taurinem bohužel nepočítá, ale třeba fosfor to hlídat umí a nastavit tam kočičí hodnoty je otázka jednoho kliku u každé hodnoty)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZUZKAOU: No ono to tak je, dietní krmiva mají na prvním místě obiloviny, protože když ubereš tuk, potřebuješ se dostat do stavu, kdy se nezvedne hladina proteinů (protože ledviny), takže se musí zvednout hladina toho třetího - sacharidů. Redukce sacharidů by byla teoreticky hezká myšlenka, ale to by hlavní složkou těch granulí byl pomalu tuk a to by asi v podstatě nešlo vyrobit. Podomácku by to asi nějak šlo, ale zrovna obezitu je potřeba řešit dietou s přesně známou kalorickou hodnotou. Mám skvělou zkušenost s Royalem Obesity a individuálně vypočítanou krmnou dávkou (podle toho návodu z článku, já to mám ze semináře).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    zatím nejpodrobnější jsem našla
    Obezita psa a kočky – terapie | Komora veterinárních lékařů České republiky
    http://www.vetkom.cz/content/showArticle/id/376/articleId/obezita-psa-a-kocky-terapie-1812
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    zdravím - jak je to s redukční dietou u koček? REspektive u postaršího, kastrovaného kocoura, který sice chodí ven, ale hrát si doma nebude, neb je to důstojný pán v letech. (ani laser ho nezaujme)
    Obecné materiály co jsem našla píšou o redukci škrobu, dietní krmiva ovšem co tak na ně koukám redukují tuk a obiloviny mají na prvním místě.

    Měl byste prosím někdo někde odkaz na nějakou vhodnou knihu, skripta, stránky kde by byly příčetné informace, ideálně s energetickými hodnotami pro různě velké kočky a tak?

    Veterinář pravil Hills a vlastně ani nějak zatím nestanovil ani cílovou váhu (jdu tam za týden na krev, tak uvidíme co z něj vytáhnu)

    Děkuji
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    KAMPA: ok. Když to vypozoruju nějak častějc nebo víc, tak radši na veterinu půjdu, jinak to řešit nebudu. Dík.
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    Bessaya - hele to ma moje fenka taky....jednou za cas si toho vsimnu a neresím to..myslim, ze kdyby to byl nakej vetsi problem, tak to bude treba mnohem intenzivnejsi. sleduj to...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam