• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Tvoji veterináři předepisujou humánní náplasti? No jejich boj.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: No, on i ten termín "letitý" je u psa něco jiného, než u člověka. Deset a více let bude maximum v případě psa, kterému se to nasadí jako úplně mladému a problémy se dají očekávat ve věku, kdy bude tak jako tak starý. Tedy poměr prospěchu a rizika je tady příznivý - pes prožije přiměřeně aktivní život, možná léčbou poněkud zkrácený, ale ne o mnoho.
    S těmi opiáty - veterinář může na vlastní zodpovědnost předepsat humánní lék, pokud není pro danou indikaci žádný použitelný veterinární. Tady jsou - nesteroidy. Navíc náplasti nejsou pro psy vhodné, nepoužívají se pro ně (ani když by se to za určitých okolností při troše snahy dalo), a každý, kdo předepíše opiovou náplast je automaticky podezřelý, že to nebude až tak úplně pro toho psa. A do toho si přičti nepříliš nepravděpodobnou situaci, kdy pes náplast krátce po nalepení někde v roští ztratí a předepsaný opiát, za který ty máš zodpovědnost, že ho bude mít ten, kdo ho mít má, a nepřijde do ruky nepovolanému, je najednou neznámo kde. Nešla bych do toho ani za zlaté prase a to veterinární injekční opiáty používám (půlka veterinářů se vyhýbá všemu, kvůli čemu se vede evidenční kniha).
    WAMI
    WAMI --- ---
    ZMYJKA: zatím máme tip na mastičku kolem páteře... jinak zatím nevím, dlouhodobě prokrmovat ji tím zatím nechci, ale kdoví, co přijde... :/
    WAMI
    WAMI --- ---
    TAPINA: dík

    zeptám se ještě tebe konkrétně - Ketofen a Norocarp, prosím máš s nimi nějaké zkušenosti? Nebo jsou opravdu naprosto srovnatelné s Rimadylem?

    Jinak pokouším se jí toho dávat co nejmíň (resp. zatím vůbec), neb jak je to magor, utlumení bolesti znamená, že se přestane hlídat a je schopná si s tím zas nějak blbě hnout.
    Má za sebou Dornovku, půjde na druhé baňkování, je v klidovém režimu.

    Po zlepšení stavu a konzultaci jsem ji vzala na kratičký trénink, druhý den byla v pořádku, ale na videu je patrná trochu jiná mechanika pohybu, chtěla jsem jí tedy nechat jen nízké skoky s minimem námahy, ale než jsem se k tomu dostala, tak i přes klidový režim zhruba po týdnu od tréninku ji chytly bolesti do zad znovu - netuším proč, neví ani veterinář, závěry jsou "že si s tím prostě nějak blbě pohla".
    Ale prášky jsem začla řešit s tím ohledem, že se to možná bude stávat častěji, a pakliže ano, nejspíš postupně šáhnu k tomu, že když už nedokážu vyřešit příčinu, aspoň zmírním následky (bolesti)... Jenže je to ani ne 4 roky starý pes, tak hledám něco s minimem nežádoucích účinků vzhledem k tomu, že se dá předpokládat ještě poměrně velká část života... doufám.

    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Nicméně konkrétně u psů konkrétně karprofen je nejmíň zatěžující ze všech NSAIDs. Tady jsou jak jistě víš docela výrazné mezidruhové rozdíly.

    A zdá se, že aplikuješ humánní medicínu někam, kde to fakt nejde. Problematika páteře je u lidí a u psů úplně odlišná vzhledem k odlišné poloze těla, že ano.

    A za poslední, s předpisem humánních opiátů psovi by byl takový oser a takové riziko legislativních proglém- že to nikdo normální neudělá.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    WAMI: ale tu marihuanu možná zkus taky, na dlouhodobé bolestivé stavy se u lidí užívá s docela dobrými výsledky (tam kde to nějaké pako nezakazuje zákony).

    CORNELA: já si právě nejsem jista, jestli u psů jde primárně o ten posun obratlů, ale fakt nevím, takže možná jo. A taky si teda nejsem jista, co by ta fůze udělala s mechanikou pohybu psa, která je přecejen jiná než u člověka. Jinak dekomprese se používá u cauda equina syndromu, takže i v psí chirirgii s tím praxe je, ale tam jde primárně o útlak míchy zužováním míšního kanálu, ať už v důsledku traumatu, nádoru nebo osteofytů - někdy se pokud vím odstraňují úspěšně celé kusy obratlů.
    WAMI
    WAMI --- ---
    CORNELA: OK, necháme to tak, nejsem veterinář, abych tohle s tebou diskutovala nebo rozporovala.

    Na vyholeném to bohužel taky moc nedrží, chlupy rostou rychle... :( ale je pravda, že mám představu klasické náplasti, možná, že tyhle jsou spešl a budou držet mnohem líp... zjistím, jaké jsou možnosti a jestli se to dá sehnat "běžně", díky za tip...

    WAMI
    WAMI --- ---
    WAMI: přičemž bolestivé jsou primárně ty záněty, doprovázející srůstání páteře...)
    WAMI
    WAMI --- ---
    CORNELA: asi fakt mluvíme o koze a o voze, mám pocit, že veterinární a lidská medicína jsou opravdu rozdílné...
    protože u psů jde primárně o ty výrůstky...

    které končí srostlou páteří, psí spondylóza je to, co u lidí Bechtěrev...

    opiové náplasti by byly fajn nápad, ale opět se bavíme o psech, a v tomhle případě to bohužel není naháč, takže se neumím představit, jak bych je aplikovala... :)

    takže zatím vedou ty marjánkové koláčky :D
    WAMI
    WAMI --- ---
    CORNELA: ano, měla propady na páteři, které vytahujeme baňkováním (zdá se, že úspěšně). Přesto nedochází k utlačování míchy (zatím), míšní kanál je plně zachovaný a propady nejsou tak velké - tedy aspoň podle rtg.
    Výrůstky na obratlech ale má a dost velké.

    Jakže se tedy označuje tento stav, pokud to není spondyloza...?

    Mmch poptávala jsem těch veterinářů několik, ale nikdo operaci nedoporučil, ani u mladého psa, právě z toho důvodu, že osteofyty narostou znovu...


    CORNELA: a víš o něčem, co by se dlouhodobě užívat dalo? ty dva, co jsem psala, měly minimum nežádoucích účinků (oproti ostatním), ze mě jí klidně budu péct marjánkové koláčky, jestli to zabere líp :D ale netuším, jestli by to zabralo právě na tohle...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    WAMI: nevim mno, je to opravdu uplně to stejné, co rimadyl, akorát rimadyl je ještě navíc ochucený a psi ho žerou velmi ochotně sami jako pamlsek (což je někdy až nežádoucí, už jsem několikrát viděla, že páníčci ač na to byli upozorněni nechali dostupný sáček s léky a psisko jim to zežralo - to je pak samozřejmě průser).
    WAMI
    WAMI --- ---
    CAMELLA: sorry, blbnul mi mobil... Měl by mít podle vadameca nejméně nežádoucích účinků... Nevím, nejsem vet, ale i kdyby to bylo šetrnější jen o trochu, stálo by to za to, dost možná s tím budu bojovat tak 8-10 let (a nechám si svůj optimismus, na střízlivé odhady je ještě brzy )
    WAMI
    WAMI --- ---
    CORNELA: u ní to je komplikované tím, že je epileptik, takže s operacemi a narkózou se musí dost opatrně, šla bych do toho jen v případě jistého výsledku, ale ten mi nikdo nezaručí, osteofyty prostě dorostou znova... :(


    ZMYJKA: naštěstí to u ní vypadá tak, že osteofyty směrují dolů a není tam rotace obratlu, tak snad mícha bude ještě nějakou dobu v pořádku. Bolestivost teď bývá z toho, jestli jsem to správně pochopila, že se jí výrůstky začínají dotýkat a srůstat... Pak se i z klidu
    blbě pohne a bolí ji to...


    CAMELLA: ano, ale prý má ve Fadějevů
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: s tím, že co vím, tak zátěž na játra je uplně stejná u rimadylu i trocoxilu, jde jen o to, že rimadyl působí jen 24hodin, zatímco trocoxil mesíc, tj. pokud by se něco začalo podělávat, tak trocoxil jak podáš, tak prostě máš smůlu, zatímco rimadyl holt přestaneš dávat a za 24h je pryč.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    WAMI: norocarp je generikum rimadylu.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CORNELA: myslíš že by fůze obratlů na tohle měla smysl? Měla jsem dojem že problém je rozvoj kostních výrůstků které tlačí na míchu (a jejich odstranění je vždycky dočasné, narostou znovu - to je asi důvod proč se moc nedělá dekomprese), problém není nestabilita páteře, ne? Ale nejsem chirurg ani vet, tak nevím.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    WAMI: spíš sem si říkala že by to možná mohlo podpořit ochabující svalstvo až začnou obratle utlačovat nervy, no - dědek trpěl na cauda equina syndrome a kdybych tenkrát měla možnost mu něco takového na zadky pořídit, myslím že by mu to mohlo zlepšit kvalitu života - vyloženě mu mizelo svalstvo na zadních... Ale popravdě nevím, jen mě to napadlo.
    WAMI
    WAMI --- ---
    ZMYJKA: na páteř si to moc představit neumím, musel by to být vyloženě "exoskelet"...

    trocoxil mi právě byl nedoporučen kvůli velké zátěži na játra...

    Mám dva tipy na léky proti bolesti s minimy nežádoucích účinků - Keetofen a Norocarp... pozjišťuju si o nich co nejvíc a uvidím...
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    WAMI: Trocoxil. Ale zátěž na játra to samozřejmě je :(

    Jinak vůbec netuším, jestli je to nějak aplikovatelné pro vás, ale kamarádka má od těhle výrobců:
    Shoulder Stabilization System | DogLeggs Therapeutic and Rehabilitative Products
    http://www.dogleggs.com/shoulder/
    ten "postroj" na lokty - jejímu psovi se tam dělaly kostní výrůstky - v kloubu - a chválí si, jak to trvalé tlakové působení pomáhá (pes to nosí prakticky kdykoliv je v klidu). Nemám nejmenší tušení, jestli je něco podobného aplikovatelné na páteř, ale třeba by nějaké kompresní působení udělané na míru (třeba po konzultaci s maséry - chiropraktiky a pod.) mohlo obecně psici pomoct - co se svalového tonu týče třeba, nebo i ke zmírnění bolestí.
    WAMI
    WAMI --- ---
    Nějaké zkušenosti, nápady na léky tlumící bolest u psů, podávané dlouhodobě? Vím, že tu prošly nějaké varianty Rimadylu, ale nezapsala jsem si to :(
    Ideálně co nejméně likvidacni pro další orgány...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam