• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    XAJA: jo, takhle nějak jsme očkovali jedno bázlivé křížené čeveso, co sem hlídala - košík, pes do postroje, vyjít ven, veterinář se přiblížil s rukama v kapsách (pes reagoval agresí na pohyby rukou), nechal se očichat, já psa drbala a vet se přiblížil zezadu a nenápadně ho bodnul (když neviděl pohyb ruky, tak to prošlo více méně v klidu) :D A vytuhnutí jinak vzteklých koček na veterině jsem taky zažila - musím říct, že mě to překvapilo. Ale jedna v nestřežený okamžik zvládla utéct a zmizet pod skříní a vyšťourat ji ven pak byla fuška :D
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA: ale pravdou je, že keď treba prehliadku či nejaké vyšetrenie a ideme do ambulancie, tam vytuhnú a chovajú sa slušne všetci. to nie je problém. ale zase so starcom je v tom, že cesta autom je pre neho život ohrozujúca. vždy sa bojím, že zinfarktuje, tak sa bojí. tých 20 minút jazdy je hotové peklo.
    XAJA
    XAJA --- ---
    ZMYJKA: u nás nie. z našich 5 mačiek sa zle manipuluje len s jednou, ostatné na sebe nechajú drevo rúbať.

    takže hromadné očkovanie býva veselé. to príde veterinár, rýchlo zaočkujeme a prehliadneme tých normálnejších tvorov, no a potom nasleduje ródeo. nájsť a vyhrabať hysterickú mačku, ktorá zaliezla niekam do tmavého kúta v momente, kedy započula, že prichádza veterinár, jej balenie do uteráka (nie, samotný hmat na hrbe nestačí), priľahnutie, očkovanie, čistenie veterinára počúraného od mačky.

    a posledné kolo, odlov starého psíka, jeho odrbávanie, že sa ide na vychádzku, navlečenie do postroja, vyjdenie z dvora, nacvičený hmat na jeho zodvihnutie a znehybnenie a vynorenie sa veterinára čakajúceho za kríkmi s injekciou, rýchla aplikácia a dvojdňové doprosovanie sa psovi, aby mi odpustil spôsobené príkorie.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    XAJA: tak to máte asi jako s většinou koček :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    ZMYJKA: druhý je v pohode, nechytil. a vlastne už aj prvý je dobrý. ja mám dvoch starcov - 11 a 14. ten starší je už úplne hluchý, a keďže civilizovaný (rozumej prisťahovaný ku nám) bol až vo svojich šiestich rokoch (dovtedy nepoznal vodítko, do vody ho človek nedostal, bol šéfom jednej takej malej osady, pravidelne prichádzal dohryzený z psích bojov o územie), tak je s ním trochu ťažšia manipulácia.

    odkedy nepočuje, stal sa trochu precitlivelým na akúkoľvek manipuláciu s ním, okrem toho trpí panickou hrôzou z nášho veterinára. ja som práve už dokonca uvažovala, že ho ani nebudem viac očkovať. no ale asi to prehodnotím, aj keď to zase bude boj.

    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PONCIK: Kočky po šestém měsíci, ideálně v zimě - listopad, prosinec. Kocouři v době, kdy začnou značkovat. Pokud se tak nestane do jednoho roku, tak už kdykoliv.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Klidně o dva měsíce dřív není problém.
    PONCIK
    PONCIK --- ---
    Dva dotazy: Do kolika měsíců věku jsou šelmy brány za koťata?
    Klasika, v kolika měsících se nechávaj kočky a kočicáci kastrovat ??
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: díky, zkusím jim to pozvolna rozhodit. Dá se Pneumodog bezpečně přeočkovat dřív? A o kolik?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: Tak, aby se neočkoval ve stejné době. V DHPPiL je paranifluenza, která drží rok, ale ke konci už nespolehlivě. V Pneumodogu je parainfluenza a Bordetella, taky to drží rok. Takže když bude mít obojí, ale půl roku od sebe, mělo by být celé období vykryto co možná nejspolehlivěji.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: jako pneumodog 2 x za rok, nebo tak aby se neočkoval ve stejné době jako DHPPiL? Mám to totiž oboje očkované společně a teda psincák občas psiska stejně chytí, i když jindy to kolem kašle a oni nic, tak sem si říkala, že to prostě byl bakteriologickej.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    XAJA: preventivně mi hodně pomáhá cpát psy zvýšenou dávkou vitamínu c, když jeden chytí psincák - už párkrát to prošlo tak, že ho měl jen jeden a druhej ho nechyt.
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: bodaj by, nech už je to čokoľvek. on má síce tuhý korienok, ale po tomto lete sa už o neho bojím, o dedka starého, že mu bude stačiť málo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    XAJA: A tak cenu to má, třeba to ještě nechytil.
    XSIKA
    XSIKA --- ---
    MAGDALENA: na sonu jsme byli, ma i nalez na slezině a do 2mm v děloze .. tak snad se z toho ta naše babka dostane. Už má atb skoro snězeny, nasadili jsme ty Hills granulky a ještě máme flavobion. Přemýšlím, že pořídím i jiné doplňky stravy. Každopádně doufám, že ty atb zaberou a nebude ta infekce virového původu, či kvasinkového. To mi říkala veterinářka, že by nebylo dobré. Děkuji za radu :)
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: dík. no, uvidím zajtra. teda, nezdá sa mi to tak hrozne akútne, aby sme leteli ešte dnes. a má vôbec cenu už dnes oddeliť tých dvoch? pre istotu som boba odviedla spať na prízemie, jemu je to vcelku jedno, ale asi to už moc efekt mať nebude, čo?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    XAJA: Může. Parainfluenza (virová složka psincového kašle) je zrovna z té vakcíny to, co drží maximálně ten rok a ke konci už hůř, navíc se tam účastní i bakterie, na které se očkvovat taky dá, ale samostatnou vakcínou. Proti psincovému kašli spolehlivě chrání jen DHPPiL jednou ročně a třeba za půl roku Pneumodog nebo Nobivac KC. Nicméně může to být i něco jiného.
    XAJA
    XAJA --- ---
    a teda dnes som všetkých doma odčervovala. psov pratelom. ale to by nemalo mať súvis hádam.
    XAJA
    XAJA --- ---
    TAPINA: kurňa, super situácia. bak mi práve predviedol tretí záchvat kašľa v priebehu cca posledných 2-3 hodín. urputný kašeľ, vykašliava hlieny. inak úplne v pohode. dívam sa do pasu, 12.12.2012 biocan lr, dhppi. môže to aj tak byť kotercový kašeľ?

    síce som mala na zajtra iný program na celý deň, ale teda vet to asi istí. ale ide mi o boba. predsa len je to starý dedo. ak je to fakt kotercák, tak to už má aj on, čo? aj keď sa to zatiaľ neprejavuje. čo ma desí, ten mi zinfarktuje už len pri pohľade na veta:/

    naviac sa u susedov hára fenka, druhý deň tancujú okolo plota ako diví, ako ich udržím doma v teple a suchu a bez zbytočného behania, to fakt netuším:/
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAARIIIII: U středních velikostí (což tohle bude) se dá orientačně odhadnout váha v dospělosti jako váha ve 3 měsících x 2. Ovšem - orientačně :o)
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    Podle tlapek to bude max. ten střeďák - moje fenka ve trech mesicech měla místo tlapek takovyty bambule :)) a je fakt velka /30kg/
    HJURVAJS
    HJURVAJS --- ---
    XSIKA: na játra doporučuju ostropestřec mariánský..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam