• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    ELFIN
    ELFIN --- ---
    Potřebovala bych poradit nějaký přípravek pro psa (kastrovaná fenka, 7 kg, kříženec, 3 roky), který trpí usazováním zubního kamene. Problém je, že nerada žvýká, nežere granule, nemá ráda žádné hračky ani "dobrůtky"...koukala jsem na Alavis Plaque Off nebo existuje třeba nějaká enzymatická pasta? Budu ráda za typy. Včera byla na čištění ultrazvukem, tak aby jí ty hezký zoubky nějakou dobu vydržely....
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZMYJKA: tak když nemá kanylu, tak na tlape nepotřebuje žádný obvaz, imho je to jen stažené po vyndani a uz se může sundat...
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    Tak už i přede, blboun, a vylez na škrabadlo, takže asi zůstane v prubanu :)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CAMELLA: kanylu nemá (taky mě to napadlo) a obvaz je právě navolno, ale možná mu ho přemotali před předáním, už to pomalu splaskává. S límcem se nedostane do záchodku, v otevřeném nevím, jestli by se vy (jinak s prubanem už tam byl) a trochu se bojím, že se s ním v tom prostoru zabije definitivně - je tady spousta míst, kterýma by najednou neprošel - ale navrhnu to spolubydle, jestli nechce zkusit variantu límec, že možná bude míň nasranej a srovná se s tím líp - se psem budu celej den pryč, tak by měl soukromčo na testování prostoru. Ale už se celkem oklepal a chodí, jenom kouká jak kakabus, tak to možná nebude potřeba :)

    Já bych teda po zkušenosti kočku s takhle velkým šitím na břiše prostě bez nějakého zajištění nenechala - lížou si to. Jednou sem se nechala přesvědčit, že třeba nebude a skončilo to rozlízaným stehem. Já vím, že kočkouři nemají pruban rádi, ale prostě mě prudí, když mi předají kočku aniž by zmínili, že by ji to chtělo něčím zajistit (i kdybych na něj doma měla navlíct dětskou košilku), o límci ani slovo, natožpak že by se mnou probrali plusy a mínusy obojího a navrhli, co by preferovali oni. Když sem se zeptala, jestli mi něco nedají, vrazili mi pruban, ať si ho na něj nandám a tím to zhaslo. U nás u veta jsme zkoušeli límec i na potkana, když byl šitej - nakonec ho nesnesl, ale prostě probralo se, zkusilo se...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZMYJKA: tak pruban se ani nedivim, že vám nedali, ony ho kočky fakt moc nezvládaj, to už radši límec. To motání stopro bude z něj. A ad oteklá tlapa - kanylu pořád má? Má ji něčím zalepenou? Někdy je moc utažený ten obvaz, co ji kryje, zkuste ji odmotat.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    ZVIRATKO: jo, Mozart sežral ocásky od plyšovejch ikea potkanů. Jako do teď jím všechno v pohodě prolezlo, ale prý to teď bude horší :/ Tak nevím, co s ním, s blbcem.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    TAPINA: aha, tak to sem netušila - on už právě tkaniček sežral spoustu, ale asi je vždycky pokousal, blboun.
    ZVIRATKO
    ZVIRATKO --- ---
    ZMYJKA: feliway jsem zkousel a něco málo to dělá, ocekavat od toho zázraky ale nemůžeš. Odpařovač podle mě nedělal nic, sprej něco málo jo - vic se na tech mistech držel. Šílenec to ale zůstal stejnej a problem to nevyřešilo. Kdyz to nebylo tak nesmyslně drahý tak bych asi byl méně kritickej, takhle spis nedoporučuju.
    Jinak v tvém líčení úplně poznávám našeho kocourka, naposled dostal novou myšičku a po hodine se mu povedlo urvat ocásek a beze zbytku sežrat :-( od ty doby furt čekám kdy to objevím v záchodku nebo to vyblinká a nic... Uz je to týden. Tak bud tráví umělou hmotu, nebo má slušnej bezoár, nebo jsem si toho nevšiml...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ZMYJKA: No ono u tkaniček nezáleží na tloušťce, střevo ucpe klidně i nit (ty jsou nakonec nejhorší, protože ještě i řežou). Střevo se snaží cizí tělese posouvat dál, ale u tkaničkovitého tvaru se tak akorát na něj navléká a krabatí.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CAMELLA: uf, tak máme blbouna doma, opravdu už na veterině jedl trochu konzervy, tak jsme mu pořídili výběr i/d a uvidíme. Akorát teda předání dle očekávání - pomalu mezi dveřma (v čekárně) a o pruban sem si musela říct, no - přitom díru na břiše má slušnou. Ale zítra ho spolubydla veze na kontrolu - to dáme ještě tam, přecejenom ho operovali, a pak uvidíme, jak se bude vyvíjet, když bude ok, tak stehy už dáme u naší vetky.

    Ale vetka z noci nám schovala tu tkaničku, co z něj vyndala :D A teda je to asi 10 cm tkaničky od mikiny s uzlíkem na konci - nic dramaticky tlustého, tenčí než malíček určitě - musím říct, že mě fakt překvapilo, že ho tohle dovedlo ucpat.

    A teda motá se neskutečně, na to, že ho operovali v noci - ale možná je to tím prubanem :D. A tu tlapu, co v ní měl kanylu, má chudák strašně oteklou a pěkně ho to štve - furt s ní třepe.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZMYJKA: jj, vem si třeba od každé značky jednu/dvě kapsy/konzervy. Třeba hills dělá I/D kapsy ve 2 příchutích.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CAMELLA: ok, takže optimálně na víkend vzít třeba víc druhů, aby aspoň něco sežral :) Díky.
    Já u nich s tím "budou schopni říct" mám trochu problém - jako jsou tam skvělí doktoři a jsou tam lidi, u kterých mám pocit, že je člověk každou otázkou obtěžuje (třeba vetka včera byla fajn, sestřička vypadala, že kdyby celý svět chcípnul, potěšilo by ji to :D ) - samozřejmě z nich zkusím vytáhnout co nejvíc instrukcí, ale zrovna v případě vetcentra prostě mám i tendenci to ověřovat, no.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZMYJKA: tak tohle ti snad budou schopni sami říct, prostě asi jakoukoliv intestinální/recovery dietu, konzervy. Každá značka, co dělá veterinární diety, nějakou má :). Pak jen záleží, jak bude váš kocour rozmlsaný :)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    CAMELLA: říkali, že nám ho zkusí už na veterině rozkrmit, takže doma už by měl prý jíst - asi konzervy říkala včera vetka. Tam ho měli na kapačce. Tak nevím, já zrovna k vetcentru úplně důvěru nemám, zachvilku pro něj jedem, dáš mi tip, co pro něj nejlíp chtít s sebou?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZMYJKA: tak jestli mu rezali strevo, tak ani jist nebude, ne? vetsinou dostavaj kapacky, jidlo az po nekolika dnech a spesl intestinalku, az do stehu...
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    Ju a ocenila bych taky tipy, čím toho blbouna v rekonvalescenci krmit nejlíp - asi nějaké dietní konzervy? Co nejlíp a jak dlouho? Může být i rozvařená rejže s kuřecím? Normálně je na barfu.
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    Uf, tak jsme si včera dali výjezd na noční pohotovost a pitomou situaci, že nejbližší veterina s noční pohotovostí je zrovna ta, které moc nevěřím a je předražená :/ Spolubydly kocour, který normálně nenávidí mé psy a mě taky nemiluje, najednou místo hysterického zdrhání a prskání před psem odešel volným krokem a místo aby si vyskočil někam nahoru, zalezl pod stolek u postele. Vypadal dehydrovaně a marodně (rozježený, křečovitý), od předchozího večera čyřikrát blil a nedokázaly jsme určit, jestli pil nebo byl na záchodě (máme další dvě kočky), ale určitě nic nemělo průjem, měl 36,5, což je dost málo, tak jsme ho holt naložily a odvezly. Dost sem se bála akutního selhání ledvin - druhej tip byl, že se ucpal, protože je chronický požírač věcí - za b bylo správně, asi ve čtyři z něj na vetcentru vyoperovali asi 30 cm poměrně široké šňůrky od mikiny (to jsme zjistily posléze při hledání, odkud to mohlo být) i s uzlíkem. Do večera si ho tam nechají a jestli bude všechno ok (střevo naštěstí nebylo poškozené, chytly jsem to včas), tak nám ho předají. Uf.

    Nemáte někdo zkušenosti s takovýmhle chováním u kočky? Prý se oproti psům ucpávají snadno, protože mají užší střeva - problém je, že ten blb žere fakt nepředvídatelně cokoliv, u čeho mu zrovna šibne - tkaničky, igelit (libovolný), kožené boty a tašky, ramínka od podprsenek, plasty... Trochu se bojím, že pokud bysme chtěly zabezpečit, aby nikdy nic nesežral, musely bysme ho držet ve vykachlíkované místnosti :/ Co myslíte, mohl by to být projev úzkosti (je nervák) a mohlo by třeba pomoct feliway? Nebo nějaká homeopatika třeba? Už teď stál 6 tisíc, riziko, že se opakovaně ucpe je prý vyšší - už teď jsme se snažily mu nic sežratelného nenechávat v dosahu, ale zjevně si našel "vhodný" objekt :/
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    TESSS: no ja doufam, ze pozna :) ale jestli se nedrbe, tak je to jina, sry to jsem nechytla.
    TESSS
    TESSS --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: svrab snad veterinar pozna, ne? A psa to nijak nesvedi - nedrbe se, asi je to fakt jen kosmeticka vada.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    TESSS: takhle z popisu mi to evokuje potkani usi zkrabately svrabem..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam