• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ADITU: vicemene to samy, ale hrozne predrazeny.
    ADITU
    ADITU --- ---
    CAMELLA: ty, co se prodávají pro učení štěňat jsou to samý, a nebo horší?
    PIKKMA
    PIKKMA --- ---
    děkuji :)
    REK11
    REK11 --- ---
    PIKKMA: ja pod kocoura davala prebalovaci podlozky pod deti....v kazdem supermarketu, drogerii, zdr. potrebach
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    PIKKMA: jestli myslíš inkontinenční podložky, tak v každé lékárně - doporučuju značku abrisoft superdry.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PIKKMA: Co takové ty savé absorpční? To mají všude v lékárnách i v některých drogeriích (pod mimina).
    PIKKMA
    PIKKMA --- ---
    prosím nemáte tip kde koupit nějaké pooperační podložky pro psa? Mám na mysli něco jako že deka a z druhý strany nějaká nepromokavá vrstva.. je něco takového?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CESKAKOCKA: Když ono u některých nespecifických nemocí není až tak problém, kde nechat testy udělat, jako spíš co nechat otestovat. Když základní hematologie a biochemie problém neukáže, základní kočičí virózy vyšly negativní (pokud se teda dělaly), tak kam dál? Dost dobře nejde zkoušet všechny specifické testy podle abecedy, někde musí přijít nejdřív podezření, že by to mohlo být to a to.
    CESKAKOCKA
    CESKAKOCKA --- ---
    ZMYJKA: Je otázka, kde se krevní testy analyzují - podle toho jsou výsledky přesné. Veterináři využívají buď vlastní mini-laboratoře, humánní laboratoře, specializované veterinární laboratoře v ČR, specializované vet laboratoře v zahraničí (obvykle Německo). Pokud nebyla stanovená jasná diagnóza, pak bych možná zaťala zuby a vrazila ještě pár stovek do opravdu kvalitně udělaných testů. Pak je snazší stanovit diagnóz a tedy i prognózu. Miluju kočky a jsem ochotná pro ně udělat naprosté maximum... ale je nutné rozlišit, jestli kočce stále pomáháme a zlepšujeme/udržujeme její kvalitu života nebo jestli se ji snažíme udržet při životě jen z vlastních (přiznejme si to, sobeckých) pohnutek. Pokud nebyla stanovená jasná diagnóza (což je často velice těžké, neříkám tím, že je vet špatný!), pak antibiotika a infuze jsou jen jakási "šance" pro kočičí tělo, aby se z toho dostalo samo s podporou dostatku tekutin a potlačením (možná sekundární) bakteriální infekce - skutečná příčina se tím možná vlastně ani neléčí. Kdyby to byla moje kočka, chtěla bych nejlepší testy a na základě těch bych se společně s vetem rozhodla jestli má nějaká léčba vyhlídku na úspěch. Pokud ne, snažila bych se kočce minimalizovat utrpení a stres. Je to mladé zvíře, jednala bych co nejrychleji, než se tělo úplně vyčerpá. Držím pěsti. Nevzdávejte to ještě. Kočka za to stojí. ;)
    ZMYJKA
    ZMYJKA --- ---
    Tak já se přidám do sestavy zoufalců: asi před třema týdnama začala moje kočka (3 roky, kastrovaná, na barfu, domácí) blejt - ne nějak systematicky, nějaké jídlo vyblila, další v ní zůstalo, tak sem si řekla, že to budou chlupy a koupila jí malt pastu. Pak ale přestala téměř žrát (ale pila) a začala vypadat špatně (naježená, výrazné třetí víčko, ale nic jí odnikud neteklo, nepčíkala, dýchala normálně, bez teploty), tak sem ji vzala na veterinu - udělali jsme krevní obraz, moč, sono... a jediné, co se povedlo zjistit, byla extrémní leukocytóza (hodnotu si nepamatuju, ale vetka říkala, že už jsou to +- smrtelné hodnoty). Příčinu jsme nenašli a podle nějakých vedlejších markerů v krvi vetka říkala, že na FIP to úplně nevypadá (poměr nějakých dvou věcí, ale zas vyloučit to prej nejde). Kočka byla dva dny na infuzích a dostala dvoje antibiotika a už na veterině se rozežrala a do týdne vypadala, jako by se nic nestalo, i krev v normálu. No a dneska od rána zase intenzivně blije. Blila před krmením několikrát, vyblila jídlo, pak blila ještě naprázdno. Jinak zatím zase nic. Zbylé dvě kočky jsou celou dobu v pohodě.

    Zítra na ráno jsem objednaná k vetovi (do večera jsem v práci) a hodně zvažuju, co s tím - upřímně řečeno zatímco do psů jsem ochotna investovat cokoliv, tak u kočky to tak nemám a úplně se mi do ní nechce lít další peníze s nejistým výsledkem (zatím jsme na 4000). Jakože klidně jí pořídím další antibiotika a dietní konzervu, ale spíš si říkám, jestli někde nemáte nějaký tip, co má smysl chtít vyšetřit - co je pak nějak rozumně léčitelné, nebo kdy prostě říct, že je to nějaký z kočičích divnomorů a i když zjistíme příčinu, kočku to nezachrání a já do ní jenom nacpu spoustu peněz, abych možná zjistila, na co umřela. Držet ji dalších x let na pravidelných infuzích a cpát ji čím dál tím silnějšíma antibiotikama nechci.
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    TAPINA: jj, s tim vzorkem pocitam. Ja uz se sem vlastne chodim predevsim vypisovat... bo uz je to fakt tak trochu k nasrani:(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MATHEA: No, cokoliv z toho plus další věci. Uvidíš. Vem s sebou vzorek moči (ono to lidi většinou na první návštěvu nenapadne).
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Ech, no, jak ja bych to jenom... Takze, Balous od ty veteriny v nedeli nema zadny problemy, ktery predtim byly znatelny. Od pondelniho dopoledne normalne kadi, v utery mel trochu prujem, ale hned se to srovnalo. Je veselej, zravej, litavej, pohodovej... Nepije vic nez normalne. Nicmene fakt vic moci - dneska se mi uz dvakrat pocural doma, ted vecer, kdy nebyl ani po zradle, nekdy kolem 6 jsme prijeli z Chuchle, hodila jsme psiska domu, sla na pivo. Prisla jsem domu, privitala se s nima, sla chystat granule a Balous se mezitim pocural v kuchyni. To jsou 4 hodiny, co nebyl vencenej. Nromalne vydrzi 9-10 uplne bez problemu. Venku taky cura casteji, ve vetsim mnozstvi. Rozhodne ale nepije nejak nadmerne. Vsimla jsem si otho uz o tom vikendu, ale pricitala jsem to tomu rpoblemu co mel. Nicmene se zda, ze se to zhorsuje.. :( Moc ma normalni, bez viditelny primesi krve.

    Samozrejme zajedem na veterinu, jen tak nejak az po vejplate (tzn. ve stredu), pokud to nebude akutni. Nekdo najekej napad, co to muze bejt? O co pripadne poprosit vetku a tak..? Napada me zanet mocaku, kameny, prostata?
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    Dekuju moc za odpoved, tipy a ze jsi me uklidnila, Tapino :-) Nektery z tech ampuli urcite sezenu!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LOVETHIEF: Tak jim dej vždycky nějakou ampuli typu Stronghold nebo Advocate než půjdou na hlídání a neměli by tam nic chytit. Asi to tam bude promořené, jestli ma víc psu a neodčervuje.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LOVETHIEF: Metrozol není jen antibiotikum, to funguje i (spíš možná hlavně) proti prvokům.
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    TAPINA: ano, je to Milbemax, tak to jsi me uklidnila :-)
    Jinak antibiotika jsou Metrazol 250mg 1/2 tablety 2x denne.
    Tak snad bude brzo v cajku. Jenomze na konci zari budou znova na hlidani u chovatelky, no snad tam nic zase nepochyti. Jako ne ze by ta zenska byla prase a na psy kaslala, to vubec ne, pro ni jsou nejdulezitejsi na svete. Akorat je takovej hippie. Vsecko leci homeopatikama, zastava nazor, ze kdyz se barfuje, nemusi se odcervovat, kdyz jsme ji rekli, ze jsme s Darbym na jare byli u veta kvuli kasli, tak nas skoro sprdla... a tak dale, no. Ja odcervovala naposled v dubnu. Mozna, ze zrovna toho Darbyho bych mela radsi odcervovat co tri mesice, co... Nebo je to zbytecny?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LOVETHIEF: No a co to tedy je za tabletku? Takovej Milbemax likviduje i vývojová stadia, takže stačí jednou, ty klasické se dávají víckrát podle druhu červů. Atb na červy běžná nejsou, ale ono se tady jedna spíš o nejasnou diagnózu a můžou to být i bakterie.
    LOVETHIEF
    LOVETHIEF --- ---
    ahoj, resime ted problem s Darbym
    je mu rok a pul a je to takovej chroust, moc nezere... no proste celej Cookie, kdyz byla v jeho veku. Pred mesicem vsichni tri byli tyden na hlidani u chovatelky. Darby si privezl brutalni rymu, takovy nachlazeni jsem u psa v zivote nevidela. Do peti dnu zacaly kejchat jak o zavod i holky, ale do tydne byli vsichni zdravi. Davala jsem jim hodne ovoce a zeleniny, pridavala vitaminy, byli v teple, kratky prochazky.... No, ale Daby tyden po uzdraveni zacal mit pro zmenu travici problemy. Prujmy a zvraceni, skrundani v brise. Opet jsem si rekla, ze proste kopie mlady Cookie. Den a pul problemy, pak den klid, pak zase dva dny srajda, pak dva dny klidek... furt dokola i pres pomerne prisnou dietu. Vcera v noci jsem vyfotila jeho bobek, zdal se mi krajne podezrelej a dneska jsme jeli s Darbym na veterinu.
    Veterinar si podle priznaku i podle fotky byl jistej, ze ma cervy.
    A ted k dotazu. Pichnul mu antibiotika, sest ni bude dostavat antibiotika v tabletach. A vsichni tri dostali odcervovaci tabletku. Holky jsou teda sice bez priznaku, ale prisuzuju to k tomu, ze ty jsou zdravy a dobre ziveny (teda ne ze bych Darbyho nekrmila, ale kdyz se vetsinou v jidle frfna, chapete...), tak maj asi lepsi imunitu, tak se v nich ty svine tolik nerozmnozily. Jestli melu blbosti, tak me prosim opravte.
    Prekvapilo me, ze dostali jenom jednorazovy odcervovadlo, bude to stacit? Ja vim, ze v Holandsku muzou mit jiny leky, ale to uz fakt existujou tabletky, co vsecko zahubi na prvni dobrou? A pak ty antibiotika... to je normalni praxe? Ze se paraziti nici timhle?
    A jeste rikal, ze krmit muzu uplne normalne, jak je zvyklej. Ze prujem neni ze zradla, ale kvuli tem cervum. Cili zadna dieta.
    Co myslite, bude tahle lecba ucinna?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TAPINA: ok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam