• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    SKAFF: jsou psi se dvěma nohama, kteří jsou spokojení, ocas je proti tomu maličkost, než ho nechat trpět, popř. riskovat nějaké složité operace.
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    Do psa (30kg) nabouralo auto, z RTG je videt, ze ma roztristeny prvni nebo druhy ocasni obratel za krizovou kosti, a to celkem dost. Nevrti, ocas je svesenej, hybe s nim fakt malinko, ale cit v nem nejaky ma. Kdyz ho stipnu, tak to citi, ale musim celkem dost pritlacit aby zareagoval. Driv zachytil i pericko na spicce ocasu, ted ho musim fakt stipnout. Nedokaze ocas zvednout, aby se vysral, furt chodi nahrbenej, a kdyz si leha, tak dlouho hleda polohu, kde to neboli.

    Vet rikal, ze kdyz to sroste blbe, muze se zpretrhat i ten zbytek nervu a pak mu ho musi amputovat.

    Co s tim? Operovat ten obratel, je to k necemu? Co to vlastne znamena? Ze mu ten obratel daji do puvodniho tvaru?
    Nebo to nechat a doufat, ze mu to sroste a cit v ocase zustane?

    On ho ma tak dlouhej, ze prijit o ocas, to by asi pro nej bylo jako prijit o pul psa :(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: Tak to jo, ale někdy se ty potřeby projeví až v průběhu. To ale i u lidí, moje tchyně měla jít taky na operaci v epidurálu a nakonec z toho byla celková (ostatně totéž já při porodu).
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    "jen" Propofol asi melo byt,pak by to davalo smysl.
    anestezie na miru urcite, proto tam clovek chodi predem se domluvit a na predoperacni vysetrenii, zejo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: Tak první dotaz "proč byl na účtence propofol" vyzníval jinak, propofol tam bude vždycky. Ale zase dovedu si představit situace, kdy se inhalačka raději nepoužije (ona má svoje výhody, ale i nevýhody a anestezie se vybírá na míru konkrétnímu pacientovi a ne "my to u nás děláme takhle")
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    presne to me napada. my prave hledali pracoviste ktery ji ma a jsem presvedcena, ze to udelali "klasicky" a nerekli to. ale co. pal to cert.zvire je ok. akorat mi to vrta hlavou a tak se omlouovam ze zabiram misto plodnejsi diskusi :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: Tak jasně, úkon by tam měl být. A jinak teda v sedaci, propofolu a analgetiku samozřejmě lze plnohodnotně provést operaci, tak to děláme všichni my, co inhalačku nemáme. Možná se v průběhu rozhodli, že inhalačka nebude vhodná, z nějakého důvodu, ale to by ti teda měli říct.
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    no ale uvedes tam aspon polozku " vykon tenaten + inhalacni anesteze" nebo co javim ne? nebo je to stejne drahy jako nitorzilni?
    mmch cena byla za vsecko sakum pikum 1500, to mi taky nesedi.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: No tak jak chceš rozpočítat spotřebu plynu? Máš to rozpočítané pravděpodobně nějak na dobu trvání anestezie a počítáš to do úkonu, jinak fakt nevím.
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    aha, ja to znam jen u lidi.cili narkostart se kombinuje s propofolem na uvod a jinak se neuctuje jako dalsi nic protoze to je plyn?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: Narkostart je sedace, aby se s ním vůbec něco dalo dělat. Propofol je krátkodobé anestetikum. Takže ho uspali propofolem, pak zaintubovali a pak byl v anestezii isofluranem. Ale isofluran je plyn, nedá se vyčíslit spotřebované množství, takže se neúčtuje extra ale v rámci inhalační anestezie jako celku.
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    TAPINA: pockej, tak ja to nechapu....takze kdyz mel narkostart a propofol a jinak jen nejkae analgetikum na ktere si red nevzpomenu tak to je cele a dobry?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    OPI: Když tam nikdo není, je to něco o dost jiného, než usínat mezi cízíma taky vystresovanýma psama.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: Tak plyn se těžko účtuje v podobě spotřebovaných molekul ;o) Propofol se používá na úvod do anestezie, protože pacienta musíš mít uspaného, abys mu mohla narvat trubku do průdušnice, že ano. Což by člověk řekl, že i laika napadne, natož pak takového, který má ambice něco při operaci "kontrolovat" :o)
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    TAPINA: mno jo, dneska bych mozna taky vic hystercila nez v patnacti:_) to jsem byla bez pochybnosti a spis me to zajimalo
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    TAPINA: nevim, puvodne mluvil o isofluranu
    OPI
    OPI --- ---
    TAPINA: mě taky vet poslal se psem do čekárny (ale nikdo tam nebyl) takže jsem si se psem povídala než prostě usnul (žádné blití se nekonalo)..po 15 minutách od injekce přišel vet, dali jsme ho na nosítka a odnesli dovnitř..pro psa jsem jela za hodinu a půl a doktor říkal že jak mě cítil za dveřma tak začal bouchat ocáskem ale oči měl pořád zavřené (těžko říct jestli to bylo mnou nebo se mu prostě jen něco zdálo ale já budu ráda věřit že to bylo mnou)...pak jsem dostala půlhodinovou přednášku o tom co a jak a mezitím pes otevřel oči tak jsem ho pohladila že je šikula, naložili jsme ho do auta i s nosítkama a odvezli domů kde jsme čekali na plné probuzení se...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    PLAVEVA: Co je na Propofolu při inhalační narkóze divného?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Chce to ale hodně velké sebeovládání, nevyhysterčit ani na okamžik, když se zvíře při probouzení zachová nějak nestandardně (a oni se chovají). A každý sebemenší náznak strachu zvíře samozřejmě vycítí a přebírá.
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    u naseho prvniho psa bylo psu vubec pomalu, tech. se kterymi se chodilo k veterinari jeste mene.
    a veterina jedna na krajske mesto.
    bylo normalni, ze se zvire premedikovalo, zvracelo i kacelo v cekarne za prihlizeni ostatnich psi a majitelu, k operacim jsme chodili i statou normalne, vet byl rad, byl sam a pes velky, pro jednoho prilis obtizne manipulace s tezkym bezvladnym telem.

    asi bych byla i dnes radsi " na sale", nez chodit venku jak tygr v kleci.
    navic bych mela (i kdyz treba iluzorni ) pocit kontroly. kdyz pri uctovani za inhalacni narkozu zapocitaji Propofol....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam