• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: díky za tip, ale já (teda spíš kočka) je mám raději takhle .. občas je dostane jen tak za odměnu a to si moc neumím představit, jak bychom to se sypkou formou udělaly (navíc krmíme jen granulemi a sypký už do toho dostává PlaqueOff, čili by měla uprostřed suchých granulí hroudu prášku .. což se mi moc nelíbí) .. ale věřím, že jestli MAR_TINA krmí mokrým, tak by se jí to mohlo hodit :)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    TEEAK: koukni mozna jeste na Animo - www.centrumkrmiv.cz myslim.. tam meli pivovarske kvasnice sypke a vyslo to lepsi nez ty tabletky (a da se to zamichat do zradla)..
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    jinak v tomto clanku je uvedeno nutricni slozeni napr. mysi a krysy, tedy prirozene koristi kocek (tabulka na konci clanku)
    https://www.nal.usda.gov/awic/zoo/WholePreyFinal02May29.pdf
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MAR_TINA: pro kocky podil sacharidu v potrave max 14-10% (ruzne zdroje). trochu muzes, pokud to zere, ale jinak by mely mit hlavne bilkoviny (40%) a tuk (30%). Ostatni ziviny jsou mineraly a voda a dusikate latky nebilkovinne povahy a tak...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MAR_TINA: jj kupuju v lékárně - jsou to takové pytlíky (kupuji - klasik - čistý bez příměsí) .. kočce dávám cca 1 tabletu na den (dávkování na člověka je 4 tablety ráno-poledne-večer) dávám jí třeba půlku ráno, a půlku večer (nebo rozdrobím do granulí navrch, aby to cítila) .. moje kočka to miluje, takže to pak loví v granulích a sežere aspoň něco, když má svoje "nechutenský" dny :)
    http://www.pangamin.cz/99-thickbox_default/pangamin-klasik.jpg
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANABEL_LEE: toho se bojím, z kapsiček vyžírá omáčku a maso nechá ostatním. :)
    Proto jí vaříme a cca 1/2 - 2/3 potravy má vařené maso s trochou zeleniny. Dneska jsou králičí hlavy, jen je ještě musím obrat.
    Přidání rýže nebo těstovin do žrádla je asi blbost, co?
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MAR_TINA: ja myslela lepsi obsahem masa, prece jen je rozdil kdyz sezere trochu kapsicky kde je 9% masa nez 30%.. jinak chapu, nase stara kocka umrela loni v 18 a poslednich par let to bylo vecne premlouvani k jidlu, a stejne postupne hubla, ale tak mela ve svem veku uz narok .)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: zasrstěná je krásně, má hedvábnou srst a vypěstovali jsme zimní límec (vystrkováním ven na podzim a v zimě :D). Ale jo, zajdem k veterináři, ať jí něco dodá, než začne kočka chřadnout podvýživou.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Pak je ještě injekce Catosal, to se musí čas od času píchnout na veterině, ale kočkaři to celkem vyžadujou jako zázračný lék na cokoliv :o) V zásadě je to směs vitamínů a látek stimulujících metabolismus. A prý to i zlepšuje srst :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: zkusíme.

    dík
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Taky doporučuju pangamin, nebo cokoliv s B-komplexem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TEEAK: ne, to neznám. kde se to kupuje? A oni to normálně sní?

    ANABEL_LEE: nejde o lepší, jde spíš o chutnější. Můžu něco zkusit, ale aby to jedla. Například u granulí čím kvalitnější a dražší, tím spíš to nejí. U těch granulí zabíraly nové druhy, ale na jeden dva dny a pamatuje si to 2 měsíce, takže tudy cesta nevede. Vypadá to, že kočce vypnul nějaký spínač hladu a nezapíná :(((
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    MAR_TINA: zrovna Felix neni nic moc, zkusila jsi nejake lepsi? starouskum uz je treba prilepsovat...
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    MAR_TINA: zkoušeli jste na podpoření chuti pangamin (pivovarský kvasnice)? .. u nás to občas zabere :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Tak nám kočka, co nechtěla žrát granule, zase nežere. Tentokrát kapsičky.
    Měsíc se udržel model: ráno kapsička (felix) - přes den kapsa nebo vařený maso nebo syrový maso - večer vařené maso se zeleninou (40 g porce). Žrala nadšeně, večer si přidávala druhou porci. Poslední týden nadšení opadá, poslední dva dny z kapsiček olizuje šťávu, maso jí neochotně jednu porci na 3x. Dneska odmítla "zelenou" kapsičku (snad králík?), ale snědla půlku červený (hovězí). Jenže tyhle tanečky okolo jídla, střídání chutí, nabízení 15x denně nelze dělat do nekonečna.

    Existuj něco na podpoření chuti k jídlu pro starší kočku? Je jí skoro 13.

    U veterináře byla před cca 10 dny, diagnóza zdravá mrzutá vybíravá kočka. Můžem zítra jít znova, ale má to význam?
    OKENA
    OKENA --- ---
    TAPINA: Díky za reakci, taky doufam ve rariantu jedna, jednu dietu už má kvůli svýmu citlivýmu žaludku a stravu musí mít hlídanou. Další dietku už bych jí nepřála.
    Niméně dneska ráno už čůrala normálně,nijak přehnaně často, vymočila se 2x normálně a pak si už jen sedla a nečůrla si ale pouze vytlačitla maličko krve opět.

    Tak v zítra budem zase o něco moudřejší, už se těšim, jak ráno budu chytat ranní moč :)To byla sranda už včera u Veta.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    OKENA: Tak to by mělo být v pohodě. Ony jsou v zásadě dvě možnosti
    1) zvíře je krmeno dobře, normálně má pH moči kyselé, ale dostane bakteriální zánět nějakou bakterií, která produkuje nitrity, moč se stane zásaditou a začnou se srážet i krystaly
    2) zvíře je krmeno blbě, má zásadité pH moči, začnou se srážet krystaly, které podráždí sliznici a poškozené sliznice se chytnou bakterie, které se tam pomnoží

    U vás to vypadá na variantu jedna, takže by přeléčení antibiotiky mělo problém vyřešit. U pacientů se zásaditým pH dělám vždycky vyšetření tak měsíc po přeléčení, jestli už jsou zpátky na kyselých hodnotách. Pokud ne, tak holt dieta, ale to se stává obvykle když krmí nějakýma supermarketovkama, nebo domácí špatně nakombinovanou stravou.
    OKENA
    OKENA --- ---
    TAPINA: Taky už jsem se dočetla, že to může být způsobený i žrádlem, krmíme Taste of Wild :/
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    OKENA: Čím krmíte?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    OKENA: s fenkou ne, ale měl to můj pes-německý ovčák a zvládl to do deseti dnů a už se mu to nevrátilo a to vypadalo hrozivě, kapal mi krev i doma a měl i horečky.
    OKENA
    OKENA --- ---
    Ta naše vořešice Máša má zase pěknou polízanici :( Včera jsme zpozorovali, že nadměrně čůrá a dneska ráno už byla v moči i krev, tak jsme mastili na Vet. Tam dostala atb a nějaky prášky, co začně od zítra. ATB pry maji zabrat velmi rychle /během dneška/ ale teď byla venku a pořád čůra i krev a čůrá často.
    V pondělí kontrola i s močí, ultrazvuk a uvidíme.
    Tak jí přeju, aby šlo o nějaký zánět z nastydnutí, minulý víkend jsme byli venku a bylo dost sněhu a Mášu jsme měli s sebou, trochu se to na ní nabalilo a byla jak jedna velká sněhová koule....Trochu nás připravili na moč. kameny vzhledem k PH moči. Uvidíme.

    Máte někdo zkušenost s Vaší fenkou a krví v moči ?

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam