• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

    Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

    ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

    Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..



    koukněte sem...

    rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TARGI: Může, nateklá krev do ucha tam může něco vyvolat, ale to by bylo vidět - červené, nějaká špína v tom, škrábání nad míru toho poraněného úseku. Co se týče kapek, na běžnou údržbu je dobré třeba Otifree.
    TARGI
    TARGI --- ---
    TAPINA: a jaké jsou podle tebe nej?
    a jeste jedna otazka, muze skrable ucho, resp vnitřní boltec, má poskrabany ze hry, evidentně ji nateklo trošku krve do ouska, snažila jsem se vše vyčistit , muze z toho mít zánět v uchu? Nějak jsem kapánek hysterka, nejhorsi je, ze kdyz uz se ji to skrabnuti hojí rozdrbne to, pac ji to svedi, nevim,jestli ji sbalit a upalovat na veterinu hned, polovička mi říká ze to hrotim...tak se radši poradím tady.... diky
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SAGEMA: nic, jsme nechutně konzervativní, pořád stejní. Je jí necelých 13 a asi začla takhle stárnout.
    Koček máme 5, s ní v bytě 2. A moc se nemilují, spíš se honí a syčí na sebe (což není úplně špatné, má aspoň nějakou sociální aktivitu). Ona byla vždycky zvláštní kočka, nemazlí se, nenechá se nosit, maximálně se trochu otře o nohy a výjmečně ji smím podrbat na hlavě.
    Olizování funguje na vitamínovou pastu, to jo. Ale celou dávku jídla asi těžko.

    Asi je to fakt špatný. Před hodinou jsem do ní dostala plátek šunky, to normálně nesmí, tak byla ráda. teď tu mňouká, ale šunku očuchá (ten samý balíček, v pokojeové teplotě), olízne, ale už to nesní.
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    MAR_TINA: a nezměnilo se něco v jejím životě? Jiné místo, nový člověk, nebo naopak někdo odešel? Nebo přišla o zvířecího kamaráda? Nevyprovokovala by ji k jídlu jiná kočka?
    A co třeba ještě zkusit to jídlo rozmixovat na kaši a tu na ni napatlat, třeba na packy, aby se musela olízat. Jak by na to reagovala? Já takhle do jedné kočky dostávám pastu na bezoáry. Sama ji dobrovolně nesní, ale z pacek ji slíže bez problémů.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TARGI: Nakapat čistící kapky (u preventivního čištění zdravého ucha kterékoliv), nechat působit, otřít špínu zvenku, nešťourat dovnitř.
    TARGI
    TARGI --- ---
    ahoj, jak nejlíp pejskovi čistit uši? je milon možnosti, přípravků, tak bych chtěla znát vaše zkušenosti, diky
    PLAVEVA
    PLAVEVA --- ---
    u psu jsem slysela ze se zkousi antidepresiva...nebo druhou kocku?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    BALAENA: ne, vývar nepije.
    Venkovní kočka ho dostává teplý místo vody v zimě, to ji naláká a napije se. A jídlo k tomu samozřejmě má taky. Takže nápad dobrý, ale naše to prý zkoušet nebude.

    jo a dělala jsem vývar z králičích hlav a to nechtěl žrát vůbec nikdo.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    já se zeptám asi blbě ale kdyby na pití dostávala vývar, nevezme si z toho tělo aspoň něco? že by měla přece jen lepší výživu, než kdyby pila vodu? a pila by to?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: taky máme ten pocit, že to nedopadne dobře.
    Člověk by řekl, že u zvířete něco jako duševní nemoci není, ale asi je.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: No, řešila jsem něco podobného v práci a moc potěšující zprávy nemám. Zkoušeli jsme kde co včetně toho diazepamu a zrovna moc se to nelepšilo. Diagnóza - mentální anorexie. Ano, u koček existuje. Tak moc si vybírají, až si "odvyknou" jíst. Nevím, jak tak kočka dopadla, po nějaké době přestali chodit na kontroly. Zkusila bych B-komplex (na podporu chuti k jídlu) a nějak ji namotivovat do jídla, aby si neuvědomovala, že to je vlastně jídlo. Zakamuflovat to za hru nebo tak, podobně jako se nenápadně manipulujou kočky do pití hracíma fontánkama.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LANTHAL: krevní testy, rentgen, prohlídka zubů a tlamičky, očištění zubů a kortikoidy a antibiotika spíš pro jistotu. Závěr : zdravá kočka, která nejí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SAGEMA: blbý je, že neznáme příčinu.
    No a věci, co jí chutnaly, moc nepoznává. Ale zkusím lidské jídlo, to milovala a kradla z talíře. Takže koupím tuňáka v konzervě, šunku a klidně to ochutím sojovkou. Bez jídla bude za týden po ní, takže je to jedno.

    Kdyby byla naděje, že se to změní, ale zatím se plíživě horší. První mixy různých chutnějších granulí jsme kupovali v srpnu a od té doby se to jen zmenšuje. Po granulích už nejí ani kapsičky a dnes už ani domácí vařený jídlo.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    MAR_TINA: a krevní testy a třeba sono máte za sebou a nic?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    MAR_TINA: já se s nechutenstvím potýkala u kocoura. Vzhledem k tomu, že má cukrovku to byl docela problém. Zkoušela jsem různé věci, i různé způsoby krmení - z ruky, z misky, ze země, ze stolu, různé místnosti, vše nastřídačku - vždycky to chvilku fungovalo, ale za pár dní zase nejedl. Granule vůbec, vařené maso vůbec, tak pak jedině syrové a pouze vepřové, jiné nechtěl. Rozemleté ani náhodou, pouze nakrájené na kostičky (i když to bylo to samé). Teď už se teda rozjedl a jí hezky. Ale co pomáhalo ho rozjíst bylo, když jsem to maso opatlala něčím, co má rád. Miluje jogurty, sýry. Dávala jsem mu pak i sladké jogurty, už jsem neřešila, jestli je to dobře nebo ne, hlavně, že žral. I trochu natrhané a zamíchané šunky, která mu chutná. Prostě cokoli, co podpořilo chuť k jídlu, plátkový sýr, kysaná smetana. V květnu mu bude 16, už 2,5 roku má cukrovku, vypadá báječně, takže mu sem tam přilepším něčím, co by neměl, ať si užije :)
    Co ještě chvilku fungovalo bylo to, když jsem to nakrájené maso (bylo to teda kuřecí), dala na chviličku do mikrovlnky. Trochu se zatáhlo a pustilo takovou šťávu, ale zůstalo syrové. To teda taky chvilku jedl.
    Tak jedině jestli víš, co jí opravdu chutná, jestli něco takového je, tak to tam zkusit zamíchat....
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    tak jsem tu zase s kočkou, která nejí.
    Klinicky na ní není vidět žádná nemoc. Každý den se snižuje počet potravin, které je ochotná jíst. (V sobotu jedla vařené kuře z misky, dneska už jen dva malé kousky z ruky, např.) Dneska vlastně nejí skoro nic, z misky vůbec.
    Veterinář jí dal diazepam, že prý to někdy u koček nastartuje chuť k jídlu. No, nezdá se. A ještě předepsal Peritol na stejný pokus, jestli náhodou nezačne jíst.

    Setkal jste se s tím někdo? Je nějaká možnost, že to přejde? nebo nám prostě umře hlady? :(
    WAMI
    WAMI --- ---
    potkali jste se někdo se SRMA?
    rady, tipy, jak to zvládnout, prognózy?
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    VERCA_ZABA: no to u nas nastesti "jen" ta tepna, kuze a sval. Psychicky, uvidime. Do ted to byla nejstastneji, nej-bezstarostnejsi fenka jako jsem kdy poznal. Za 4 roky sveho zivota nebyla 1x ve rvacce. Tak snad ji to moc nepoznamena.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    CRS1138: u nas mel arnost potrhanou tepnu, slachu, maso, vse.. jinak cca dva tydny sme jezdili na.prevazy a pak uz se resila jizva.

    jinak psychicky to trvalo nekolik mesicu, ze zacatku utocil na vsechny psy, pak jen na psy.. ale doted (vic jak tri roky) nesnasi velky cerny psy, nema rad sahani na packy a z veterinaru ma fobii:/

    ale drzime palce, at se vam to zahoji co nejdriv a jste v pohode!:)
    CRS1138
    CRS1138 --- ---
    VERCA_ZABA: on ji ten ovcak, chytil za packu pod branou (celokovova bez der s cca 5–10 cm skvirou pod) a vtahl ji tu nohu dovnitr. A pak se ji zakous do stehna a trhal a nechtel pustit, dokud jsem ho nevzal klackem pres cumak. Co jsem rozumel osetrujici veterinarce (zijeme ve Spanelsku a kdyz se normalne domluvim, tak ve stresove situaci mi veterinarne-anatomicke tema cinilo obtize), tak tam byla poskozena i tkan okolo. Psychicky narocne to je. Ted jsme se vratili z kratke prochazky. Vypada to, ze s obvazem na ven se to jakztakz da. Sugar konecne poprve od soboty vykonala svou potrebu.

    Muzu se zeptat, jak dloho ten proces trval?
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    CRS1138: podobne, spis vic mel i muj pes rozmasirovanou nohu. mel vse sesity, ale pak se to znovu otevrelo a dal se dren, ob den na vyplach a mel to zafacovany. jinak mel atb, prasky na bolest, myslim, ze sme to pak po sundani obvazu jeste denne dezinfikovali a mazali.. docela na dlouhou trat to.bylo, hlavne po psychicky strance
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam