• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Mrkni tam, ale většina barfařů vitaminy přidává. Právě proto, že neseženeš mozek, nenameleš tam srst a ostatně i s kostma bývá u koček často problém - poradí si s těma o velikosti hlodavce, takových jatečných zvířat moc není :o)
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    TAPINA: Me slo spis o to domaci vareni. Prijde mi skoda ze se doma s tim budu mlit a pak to zasypu praskovymi vitaminy protoze jsem nesehnala mozek etc, ale koukam ze je tu i BARF diskuze tak kouknu tam, me zajimal nazor i ne BARFaru...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Já složení těch konzerv přesně neznám, zaregistrovala jsem jen odbornou diskuzi na to téma. A ono je to snad čisté maso, takže to chce přidat k tomu něco nemasového. Žádné zvíře nejí jen maso bez možnosti doplnit to něčím jiným, i ta kočka žere ve větší míře hmyz (chitin funguje jako vláknina), občas trávu a různé rostlinstvo.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    TAPINA: Co bys pridavala? Ke konzervam napr syrove maso? Nebo jsi zastance pouze syroveho/BARF? Ja nekde cetla ze pokud varis/mrazis doma, musis pridavat vitaminove doplnky napr olej z lososa, protoze kocka sezere tu mys celou vcetne oci a mozku, ktere se jinak tezko shani a tedy nahrazuji se prave tim olejem...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Jinak tenhle pán by se správně mělo říkat, že je výrobce a prodejce krmiva. Veterinář je člověk, který vykonává léčebnou praxi. Bohužel je to nastaveno tak, že člověk si může ponechat svůj titul před jménem, i když se živí něčím jiným, takže jsem už viděla i MVDr. XY, jak v poradně firmy Waltham radil lidem, že Whiskas je to nejlepší pro jejich kočky. Samozřejmě to nemělo s odbornou informací nic společného, člověk, kterého si zaměstnali, aby jim dělal P.R., měl "shodou okolností" titul veterináře. Přikládat nějakou odbornou váhu lze jen slovům veterináře, který jako veterinář funguje.

Odborná veřejnost je toho názoru, že konzevy dr. Sokola jsou vhodné jako základ jídelníčku, ale ne jako kompletní plnohodnotná strava. Mělo by se k tomu něco přidat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Rozlišuj složení v celku a složení v sušině. Konzervy zpravidla neobsahují závratné množství masa, protože obsahují 80 % vody, a těch zbylých 20 % věru není závratné množství, ani kdyby to bylo jen samé maso ;o) Ve složení se udávají procenta sušiny, takže i když ta voda už v tom mase byla, když ho tam dávali, tak oni tam napíšou 12 procent kuřecího a 5 % rybího, oleje, minerály, prkotiny. Vodítkem ti bude to, že když sečteš udaná procenta, nedojdeš k číslu ani náhodou se blížícímu stovce, a víc ničeho dalšího už tam být nemůže, protože to by pak muselo být uvedené na prvním místě.
    Naopak když bude mít nějaká konzerva udané složení v celku, tak bude mít třeba 30 % hovězího, 20 % kuřecího, ale v tom už je voda obsažená, takže z toho vyplývá, že masa je 50 % a druhá půlka je nějaké to rostlinstvo, co je napsané dál, zatímco první konzerva měla celkem 17 % masa z 20, což je v dnešní době 85 % masa celkem.
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    Poprecteni slozeni kapsicek pro kocku, jsem zjistila ze je vlastne vegetarian. Chtela bych ji vyrazne prilepsit ale i ty nejdrazssi konzervy kolikrat neobsahujou zavratny mnozstvi masa. Rekla jsem si ze budu cice varit, nebo spis mrazit a jit syrovou stravou. Zjistila jsem jak slozity to je a ze se stejne neobejdu bez pridavku nejruznejsich vitaminu. To uz ale zase neni tolik "prirodni" jak bych si predstavovala. V te dobe jsem shledla tohle video a mym laickym okem se mi to moc libilo, pan je veterinar, porad mam rada, veci mi davali smysl, ale nemele do konzerv kosti ani nepridava vitaminy. Co je tedy spravne a co je marketing?

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10009541-konzervy-pro-psy-a-kocky
    MAMBELINA
    MAMBELINA --- ---
    NANNY: :( My na ní byly před měsícem. A má to v obou nohách nebo jen v jedné a o jaký vaz jde? Přední nebo zadní? Teda pokud ti to řekli. U nás původně mělo jít o přední, ale na operačním sále zjistili, že je to naštěstí ten zadní.
    NANNY
    NANNY --- ---
    MAMBELINA: tak to jsou opravdu ty vazy - a v utery jde na operaci..
    TESSS
    TESSS --- ---
    kdyz jsme u tech rodicu a psu, fena 12 let, uz jsem tu psala ma zhoubny nador na mlecnych zlazach, veterinar zatim nedoporucuje kastraci, ale hlidat pripadnou dalsi bulku. Nicmene doporucil, aby pribrala. Jenze ona dela doma ofrky a nezere. Kdyz ji mam na hlidani, tak zere. Ale ja krmim 2x denne, kdezto doma krmi jen jednou. A muj dotaz zni, nemela bych rodicum vysvetlit, ze krmit 2x denne by mohlo pomoct?

HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    TAPINA: děkuju
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HUDOUS_ML: To je extrémně vzácné. Vlnu častějších případů znají hlavně v USA, jde se jeden čas kastrovaly tříměsíční fenky tak, že se jim při rychlém nenáročném zákroku vzala jen děloha. Tak tudy cesta nevede.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    TAPINA: a v případě, že tam nezůstane nic? Údajně trochu hormonů produkují i nadledvinky? Jaká je pravděpodobnost, že se to stane?
    je to teď nejnovější argument proti kastracím :(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HUDOUS_ML: To se stává, když zůstanou vaječníky, nebo jeden či část. Prostě když se dál produkují hormony, tak můžou aktivovat ten zbytek děložní sliznice u krčku nebo u vaječníku (je-li) a může se to úplně normálně zanítit, jako plnohodnotná děloha.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    prosím pěkně, máte někdo zkušenosti s pyometrou pahýlu po kastraci? Jak moc je to obvyklá věc? Dnes jsem o tom slyšela poprvé v životě..
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    WESSNA: dík
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    LAETATIO: Něco podobného se dělo psům v mém okolí, nakonec jsme vypozorovali, že jde o kombinaci cachtání se ve vodě a běhání po rozpáleném asfaltu.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    Setkal se někdo s puchýřema na tlapkách u psa? Byli jsme dneska na delší procházce a po návratu jsem si všimla, že má na jednom polštářku jakoby zdvojenou kůži a ta horní je potrhaná. Ten vršek jsem ostříhala a nic neříkal (a že zrovna on by se ozval, kdyby to bolelo) a ani noze nijak neulehčuje. Minulý víkend jsme šli long, bylo dost teplo, nějaký ten asfalt tam byl. Tak jestli to můžu přisoudit tomu, že se mu tam udělal puchýř a dál to neřešit, nebo jestli mám hledat jinou příčinu.
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    TAPINA: já takhle koukám na psa svojí mamince (a té ještě nebylo ani šedesát - takže bacha i na nebabičky) .. "to víš, ona je ta fena venku a co bych se v ní hrabala, dvakrát denně dostane žrádlo a když vypadá, že jí něco je, tak ti přece volám ne?" .. ehm .. výprask jen na velikonoce očividně nefunguje :)
    XIFF
    XIFF --- ---
    SILVILVA: my ted u nas na vet nedavno jednu leishmaniozu resili, panicci cizinci co neustale cestujou po evrope, co tyden jina zeme v kazdy zemi jinej veterinar a jina diagnoza a lecba..byla to dvouleta mopsice ktera knam prisla v totalne dezolatnim stavu s lejstrem od nemeckyho veterinare kterej potvrdil domnenku italskyho veterinare ze ma tuhle nemoc.. v nemecku i lecili bohuzel jen tyden.. pote co se zlepsila odjeli do cech... lecba vsak ma trvat alespon tri tydny lek je opravdu lidskej s antimonem a jmenuje se Glukantime nebo tak nejak dava se to kapackou primo di zily kazdy den... n ten lek neni vubec snadny sehnat a mopsice na tom byla bohuzel tak spatne ze to asi nedala.. info o smrti nemam ale nedorazili na ctvrtou davku, je mozny ze ji sebrali i s lekama a zas odfrxeli pryc ale spis si myslim ze to nezvladla...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam