• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    TARGI
    TARGI --- ---
    BARUNKA: zkusila bych to studeným odvarem z repiku a tou gazou jak pise Tapina jakoby rozmokvat, imho repik je protizanetlivý a nezavira ranu napr oproti hermanku. Tak jsme to delali my, kdyz jsme museli vyplachovat pistel po vnitrnim stehu....
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BARUNKA: Měla by ses snažit tam dostat. Třeba kouskem gázy to slepené rozmočit, aby to vypláchnout šlo, taková velikost rány se tak minimálně 3 dny vyplachovat musí, než to bude vyhojené dost na to, aby srostl i otvor.
    BARUNKA
    BARUNKA --- ---
    TAPINA: Mam na tebe prosim jeste jeden dotaz. Byli jsme vcera s tou kousnutou ranou na veterine, veterinar tam strcil sondu a mel to z jedne strany 3 cm a z dalsich trech cca 1 cm, takze doporucil 3x denne proplachovat Betadinkou, ze ji zredenou naberu do injekcni strikacky a striknu do rany pod tu kuzi. To se mi povedlo vecer a rano, ale ted uz je ta ranka slepena takovou tou kozni tekutinou a nevim jestli teda mam oplachovat jen tu ranu shora, protoze se dovnitr nedostanu a nechci to tam rvat nasilim. Nehlede na to,ze pejsanek je milionovej a drzi, ale je na to samozrejme citlivej. Dostali jsme dve injekce - jednu na bolest a druhou antibiotika a mame prijit ve stredu rano na kontrolu. Nechci ale aby se to uzavrelo a udelal se absces. Poradis prosim co ted s tim?
    ACKO
    ACKO --- ---
    Chtěla jsem se zeptat. Náš kocouří ado!escent se porval, má opuchlou packu, má v ní zánět, bere antibiotika. Můžu pro něj udělat ještě něco víc, než mu dávat prášky a tahat na kontroly k veterináři? Ta packa vypadá dost hrozně, mám o nej strach, aby se to nezhoršilo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STARE_CASY: Zjišťuju, jak moc je odtržené podkoží od podkladu. Protože kousné rány jsou tržné, psí zub nemá ostří, aby porušil kůži a vše pod ní nechal v pořádku. Když už se protrhne kůže, znamená to, že se mnohem snadněji odtrhlo i podkoží, a to může být i v nečekaně velkém rozsahu. Strčí se tam sterilní kovová tyčinka, kterou prošťourám do všech stran, kam až vede podkožní kapsa, a pak na základě toho dám majiteli instrukci, jak ránu vyplachovat a ošetřovat. Když se tohle zanedbá a uzavře se to s tím, že ranka je malá, nic se nemusí řešit, tak může taky celý ten podminovaný kus kůže odpadnout, nebo se tam udělá absces, který se ještě dál zvětšuje a odlučuje další podkoží.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    TAPINA: čistě technická. sám psa nemám, tohle moc neznám a jen to tady zvědavě čtu... co si jako laik mám představit pod tím "strčit sondu do rány"? Jak a co tam při tom zjišťuješ?
    BARUNKA
    BARUNKA --- ---
    TAPINA: Dekuju, jsem akorat na ceste do Prahy tak do hodiny jsme na veterine. Volala jsem nejaky mistni veterinarce a rekla mi koupit hypermangan a tim desinfikovat, ale radsi si zajdu do ordinace k nam. At to nepodcenime. Diky moc
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BARUNKA: Plav s tím na veterinu, buď ještě dnes nebo co nejdřív zítra. Až strčení sondy do rány ukáže, jestli to má 0,5 cm, nebo 15 cm, většinou to bohužel bývá ta druhá varianta. S kousnýma ránama na veterinu vždycky, i když to vypadá, že to nic nebude.
    BARUNKA
    BARUNKA --- ---
    Tady jeste fotka jak ta rana vypada.

BARUNKA
    BARUNKA --- ---
    Ahoj, tak mame po dnesni prochazce kousanec na zadech od nejakyho vorecha. Ranka asi 1cm dlouha a cca 0,5cm siroka. Je to jen roztrhla kuze, netece z toho krev uprostred zad. Vydensifikovala jsem to kyslicnikem, co jsem mela po ruce, ale ted nevim co s tim dal. Na siti to nevypada, ale nechci to zanedbat. Jak a cim desinfikovat, zatahne se to samo? Pejsek je 11 mesicni stene Bedlingtona. Budu vdecna za radu/poradu.
    Diky moc
    GIO
    GIO --- ---
    ZLOKOCKA: Jazeera od Violky..?

no drzim palec at se zdrcha.. u nas se to bohuzel nepovedlo:-( jinak mi jedna (jina) siamka nezrala pekne dlouho, kapacky moc nezabiraly, pak zezloutlam ale zadny zavaznejsi problem nebyl odhalen, tka dostala jicnovou sondu a rozjedla se sama az po ctrnacti dnech krmeni hadickou, aniz by o tom vedela.. proste spala, a ja ji tam nalila konzervu.. holt kocky... magori..
    ZLOKOCKA
    ZLOKOCKA --- ---
    GIO: Tohle je Jinx (ségra Jazeera se těší dobrému zdraví, asi už víš :). Stříkačkou ho trápím, co se dá dělat, zkusila jsem trochu zředěného kuřecího vývaru, stejně ale žije poslední tři dny ze vzduchu, vlastně to vůbec nechápu...
    GIO
    GIO --- ---
    no mela jsem kocku s velice podobnym (i kdyz presne nepojmenovavnym) onemocnenim, zemrela v peti letech, na infuzni terapii byla behem roku trikrat, dvakrat to pomohlo, potreti uz ne.. transfuzi jsme nezkusili, protoze bylo jasne, ze sama krvinky netvori, tudiz by ji to na dlouho take nepomohlo.. nerada to rikam, ale u nas to, ze potreti uz jist a pit odmitla, bylo znamenim, ze je po vsem:-( budiz ji zeme lehka Kordulce moji milovane.

...zkus mu podat nejake tekutiny strikackou primo do tlamky. ale uprimne rikam, ze u kocky je to dost problem, .. kor jestli uz ma zkusenost, ze vsechno vyzvrati,tezko se je premlouva, aby se snazili...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    CAMELLA: Ale každopádně doma mu asi nemáš jak pomoci. Maximálně mu zkoušet dávat strikackou vodu po kapkach, aby mu to nedrazdilo žaludek
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZLOKOCKA: Není pravda, ze nemůže dostat. Jen dostane ultrapidimini množství a hodně hodně pomalu. A je pod dohledem veta, který jeho stav neustále zhodnocuje.
    ZLOKOCKA
    ZLOKOCKA --- ---
    CAMELLA: Chtěla bych slyšet kupříkladu, co se dá dělat, když kocour nechce pít a nemůže dostat kapačky. Protože pokud se nedá dělat nic, nemá smysl, aby ležel v boxu v nemocnici. To ať radši leží doma.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZLOKOCKA: Hele a co vlastně tedy chceš slyšet? Kočka nevydrží bez pití o nic víc než člověk, tj.bajvoko tři dny. Myslím, ze aspoň dohled veta by to chtělo, aby zkonstatoval jak je na tom s hydrataci, to telefonicky fakt nejde
    ZLOKOCKA
    ZLOKOCKA --- ---
    CAMELLA: Byli jsme u doktorky Adlerové a té já dost věřím. Tvrdí, že s podanou medikací v tuto chvíli můžeme jen čekat, jestli se s tím popere. Jak říkáš, kapačky už nejsou možnost. Jestli přestane odbourávat krvinky, v pondělí zusíme transfúzi, ale do té doby je to na něm.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ZLOKOCKA: Myslím, ze by měl byt v tomhle stavu hospitalizovany. Tím, ze ma málo krvinek, tak se nemůže dat moc kapacky, ale aspoň něco se udělat musí
    ZLOKOCKA
    ZLOKOCKA --- ---
    Kocourovi ve čtvrtek večer diagnostikovali autoimunitní hemolytickou anémii. Byl na tom už hodně blbě, ale po kortikoidech se hodnoty přestaly zhoršovat, dostal malou kapačku a ráno jsme si ho vzali domů. Problém je, že pořád odmítá cokoli pít a jíst. Protože zvracel tabletky, dostal včera další injekce – antibiotika, kortikoidy a něco proti blití. Jenže pořád nepije, a kdykoli se pokusí, zvrací.
    Doktorku mám na telefonu, přesto bych se chtěla zeptat, jestli máte nějakou zkušenost s tím, jak dlouho taková kočka vydrží bez vody. Mně už přijde, že musí umřít žízní... Díky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam