• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..

koukněte sem...

rozbalit záhlaví
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    TARGI: Já psincák (naposledy to byly ze dne na den koláče hlenů) léčím jen jitrocelákem a bylinkovým čajem (Alpský průduškový čaj z bylinkárny v Balbínově ulici na Vinohradech, psům chutná, je sladký), který přileju do vody.
    TARGI
    TARGI --- ---
    ahoj, chci se zeptat, mlada má nejspíš psincak, začínající, lékárnu vemu útokem zítra pro jitrocelak s vit C četla jsem něco i o lichořeřišnici..?
    Ale nechci nic zanedbat a zároveň nechci zbytečně prudit, mám zítra letět k Vet? Nebo to zkusit doma poresit? zatím chrchla když se jakoby rozrusi a nebo nějak namůže třeba běží... jinak víceméně jen občas frkne a sem tam jakoby dýchá jak kdyby přes rýmu...
    Má to od teď co jsem přišla z práce... Ráno byla úplně v pohodě.
    díky
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAMBELINA: Tak 2 měsíce po operaci jsou ještě hodně krátká doba na to, aby bylo vše úplně v pořádku, to se ještě kulhání očekávat dá (jestli teda kulhá na tu operovanou nohu). Trvá až tři měsíce, než se všechno definitivně zhojí, a klidně i půl roku, než přestanou nově zvazivovatělé tkáně při pohybu nepřirozeně "táhnout".
    MAMBELINA
    MAMBELINA --- ---
    TAPINA: Mám 7 fenu křížence NO. Před dvěma měsíci jsme byli na operaci kvůli vazu, tak se teď všeho víc bojím. Každopádně při rentgenu ji až na ten vaz veterinář chválil, takže artróza to snad nebude. Dnes se mi zdá taky už docela dobrá. Nevím, co to včera bylo a hlavně, jak a zda se to ještě nějak vyvrbí. Snad to bude v pořádku. Pohybově je teď po operaci taky relativně v klidu, nepodnikáme ani žádné velké tůry. PS: Moc dík za odpověď.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAMBELINA: Starší pes nebo mladej? Bez příčiny kulhání nebývá, kulhání po přechodu z klidu bývá způsobeno artrózou, namožením, nebo něčím takovým. Moje fenka od mládí kulhá po probuzení, když to den předtím přehnala s pohybem (delší výlet). U staršího bych to viděla spíš na artrózu, ale ta je vidět na rtg.
    MAMBELINA
    MAMBELINA --- ---
    Ahoj. Stalo se někdy někomu, že pes začal bez příčiny kulhat na zadní? Ráno jsme byli venku. Pak jsem přišli domů, lehla si a vše bylo dobrý. Až pak když se chtěla zvednout, zjistila jsem, že kulhá. Divné na tom je, že venku je úplně v pohodě, ale doma sotva leze. Byla jsem i u veterináře, ale na nic nepřišel. Pokud by měl někdo podobnou zkušenost budu ráda za radu co dělat. Dík
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TARGI: Na jihu hrozí leishmanioza a dirofilarioza, obojí se přenáší přes stipnuti komarem. Existuji tablety a pipety jako prevence, každy vet ti poradí, když reknes, ze jedes na jih
    TARGI
    TARGI --- ---
    Ahoj, chci se zeptat, chystáme se s Baz na dovcu Itálie nebo Francie, slyšela jsem něco o nějakých podkožních cervech/parazitech, nejen v těchto zemích, nemohu o tom ale najít nic konkrétního např popis, jak se to vlastně jmenuje, příznaky, ale hlavně jestli na to je nějaká prevence?
    Moc děkuji za odpovědi
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    LAETATIO: kamarádčin problém vyřešen :)
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    Mám dva trochu podobné dotazy - pro mnohé asi trochu k zasmání (hlavně ten můj tedy)
    - kamarádka si dneska přivezla od veta psa po operaci páteře - ochrnutý na zadní nohy. Pes má venku většinu penisu - nemůže se mu s ním něco stát, nebo jde nějak přesvědčit, aby ho zasunul?
    - můj pes (kastrát) je strašnej onanista, v poslední době se mu párkrát stalo, že mu pak zůstala venku špička penisu a to na cca 1-3 dny. Může to mít nějakej zdravotní důvod? Můžu to nechat plavat, nebo mám začít panikařit?
    BARUNKA
    BARUNKA --- ---
    TARGI: Dekuju za tip, uvarila jsem vcera odvar z repiku a zkousela mu to gazovyma ctvereckama namocit a rozmokvat, ale bezuspesne. Ma to uz zatahly. Jdeme dneska na kontrolu tak uvidime co na to pan veterinar. Ma to citlivy, ale otok splaskl a vypada to o dost lip tak snad se to hoji dobre.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A když jsme u toho heřmánku. Přestaňte ho používat na zvířata, děti a případně i lidi, má spoustu nežádoucích účinků. Od toho, že odvar obvykle obsahuje drobné kousky, které dráždí zejména oči, přes to, že stahuje rány - i když to není žádoucí, zhoršuje ekzémy, zvedá žaludek (při pití) a dost často jsou na něj lidi (asi i zvířata ) alergičtí.
    ADITU
    ADITU --- ---
    PEPSSI: k vetovi - může to být zánět, breberky typu chlamydie, může mít "jen" neprůchodné slzné kanálky (a bude jako čuně napořád), může to být průvodní jev alergie, ale bez odborníka, co kočku uvidí a vyšetří naživo, to nepoznáš.
    PEPSSI
    PEPSSI --- ---
    chtěla bych se zeptat, číče pořád teče hnědej humus z očí. Vytírám to odvarem z heřmánku a vykapávám opthalmoseptonexem, bohužel to ale nějak viditelně nezabírá, teče jí to pořád. Mám zkusit něco jiného nebo s tím mám dojít k vetovi, aby mi předepsal něco účinějšího?
    TARGI
    TARGI --- ---
    BARUNKA: zkusila bych to studeným odvarem z repiku a tou gazou jak pise Tapina jakoby rozmokvat, imho repik je protizanetlivý a nezavira ranu napr oproti hermanku. Tak jsme to delali my, kdyz jsme museli vyplachovat pistel po vnitrnim stehu....
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BARUNKA: Měla by ses snažit tam dostat. Třeba kouskem gázy to slepené rozmočit, aby to vypláchnout šlo, taková velikost rány se tak minimálně 3 dny vyplachovat musí, než to bude vyhojené dost na to, aby srostl i otvor.
    BARUNKA
    BARUNKA --- ---
    TAPINA: Mam na tebe prosim jeste jeden dotaz. Byli jsme vcera s tou kousnutou ranou na veterine, veterinar tam strcil sondu a mel to z jedne strany 3 cm a z dalsich trech cca 1 cm, takze doporucil 3x denne proplachovat Betadinkou, ze ji zredenou naberu do injekcni strikacky a striknu do rany pod tu kuzi. To se mi povedlo vecer a rano, ale ted uz je ta ranka slepena takovou tou kozni tekutinou a nevim jestli teda mam oplachovat jen tu ranu shora, protoze se dovnitr nedostanu a nechci to tam rvat nasilim. Nehlede na to,ze pejsanek je milionovej a drzi, ale je na to samozrejme citlivej. Dostali jsme dve injekce - jednu na bolest a druhou antibiotika a mame prijit ve stredu rano na kontrolu. Nechci ale aby se to uzavrelo a udelal se absces. Poradis prosim co ted s tim?
    ACKO
    ACKO --- ---
    Chtěla jsem se zeptat. Náš kocouří ado!escent se porval, má opuchlou packu, má v ní zánět, bere antibiotika. Můžu pro něj udělat ještě něco víc, než mu dávat prášky a tahat na kontroly k veterináři? Ta packa vypadá dost hrozně, mám o nej strach, aby se to nezhoršilo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    STARE_CASY: Zjišťuju, jak moc je odtržené podkoží od podkladu. Protože kousné rány jsou tržné, psí zub nemá ostří, aby porušil kůži a vše pod ní nechal v pořádku. Když už se protrhne kůže, znamená to, že se mnohem snadněji odtrhlo i podkoží, a to může být i v nečekaně velkém rozsahu. Strčí se tam sterilní kovová tyčinka, kterou prošťourám do všech stran, kam až vede podkožní kapsa, a pak na základě toho dám majiteli instrukci, jak ránu vyplachovat a ošetřovat. Když se tohle zanedbá a uzavře se to s tím, že ranka je malá, nic se nemusí řešit, tak může taky celý ten podminovaný kus kůže odpadnout, nebo se tam udělá absces, který se ještě dál zvětšuje a odlučuje další podkoží.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    TAPINA: čistě technická. sám psa nemám, tohle moc neznám a jen to tady zvědavě čtu... co si jako laik mám představit pod tím "strčit sondu do rány"? Jak a co tam při tom zjišťuješ?
    BARUNKA
    BARUNKA --- ---
    TAPINA: Dekuju, jsem akorat na ceste do Prahy tak do hodiny jsme na veterine. Volala jsem nejaky mistni veterinarce a rekla mi koupit hypermangan a tim desinfikovat, ale radsi si zajdu do ordinace k nam. At to nepodcenime. Diky moc
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam