• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TEEAK: A co jí teda nakonec bylo?
    TEEAK
    TEEAK --- ---
    proč se tohle děje?.. před pár dny mi v noci volal kamarád v hrůze, že jeho fence něco je (průjem, zvracení, krev, nežere) a on neví kam zajet .. osobně zkušenost nemám, tak jsem mu nedokázala dát referenci a jen mu poslala anonymní seznam názvů/adres/telefonních čísel .. nakonec vyrazil do AAvet (který byl nejblíž) a kromě horentního účtu, injekce cerenie a rady aby jeho pes týden nic nejedl mu neřekli nic a poslali ho domů .. včera ráno byl tak v háji, že jsem ho vpodstatě musela umlátit argumentama, aby mi dal šanci a vyrazil do Galee (kam chodíme s B.) a kde tu jeho chlupatku konečně vyšetřili a pravděpodobně i zachránili .. díky za tuhle ordinaci!
    .. nicméně mě docela vyděsilo, že dovezete zvíře na pohotovost a tam nejen že neudělají žádný vyšetření, neřeknou vám co se děje, zalepí to jednou injekcí a s očividným problémem vás pošlou domů s tím, že má mít zvíře týden dietu a kdyby se to zhoršilo (podle mě teda už nebylo moc kam, když jedu na pohotovost) tak máte přijet znova?!?
    .. máte vyzkoušenou důvěryhodnou veterinární pohotovost? nerada bych, aby se mi tohle někdy stalo :(
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    FIFAJZ: přidávám se. včetně dotazů velmi pitomých
    FIFAJZ
    FIFAJZ --- ---
    Ja mam vnitrni potrebu podekovat Tapine, ze ma vzdy cas a trpelivost mi v poste odpovedet na jakykoliv veterinarni dotaz (a ze jich letos bylo dost), vzdycky poradi. Jako treba pred chvili. Takze, mila Tapino, moc dekuju! :)
    GIO
    GIO --- ---
    PHUSHI: umrel mi na to pes.. delsi dobu se choval jako "starnouci" pes, nerozklicoval to ani vet jako priznaky nejakeho zavaznejsiho problemu, pak najendou bum, zachvat, pak jeden za druhym a do 24 hod. byl mrtvy...tedy s lekarskou pomoci:-(ale byl to strasny fofr, imho jsi nic nezanedbala..akorat se s tim blbe smiruje, kdyz je to takhle rychle.. ja to nevstrebala doted, a tyhle vycitky mam taky furt, treba, ze jsem ho mela nechat poradne vysetrit driv, ale to uz jsou jen ale.. asi by mu to zivot stejne moc neprodlouzilo...
    MAGDALENA
    MAGDALENA --- ---
    CAMELLA: Ja si myslela, ze jeste AAVet, ale pisou tam, ze posilaji na jine pracoviste a pak s vysledky k nim. Ja bych spis preferovala AA nez Jaggy na pripadne dalsi osetreni.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    ANDR3_I: MR ma v Praze jen jaggy ne? Celkove jsou jen asi 3 pracoviště. Cena si pamatuji, ze byla cca 15 -20 tis, nicméně i včetně narkozy na psa, takže v tomhle by to mělo byt levnější možná
    ANDR3_I
    ANDR3_I --- ---
    Prosím o radu/pomoc - kam na MR s králíkem? Nejlépe Praha. A kolik takové vyšetření cca stojí?
    JAKUBMOKRIS
    JAKUBMOKRIS --- ---
    Ahojte, doufám, že mi někdo bude schopen poradit - máme fenku křížence jorkšíra a čivavy. 3 roky stará a dneska začala ráno zvracet, krev v tom nebyla, to jsem se koukal. Pak byl klid a před hodinkou zvracela zase a to samý, co ráno. Je lehce apatická, nechce si hrát a připadá mi, že se jakoby bojí, má staženej ocas mezi nohama. Celej den by jenom ležela, tak bych rád věděl, jestli mám panikařit a jít na vet pohotovost nebo počkat do zítra. Google mi v tomhle moc neporadil.
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    Ja jsem si pak rikala, jestli treba nemohla mit fiv/felv, ale to bychom si asi stejne nepomohli...
    Dik za odpovedi, koukam, ze to asi neni nic vzacneho.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    PHUSHI: je mi to moc líto, ale asi jste fakt nic nezanedbali. Tenhle stav by byl beznadějný i u člověka.
    VERCA_ZABA
    VERCA_ZABA --- ---
    Arnošt se odpoledne vrátil po procházce a začal padat na levou přední. Pajda furt, evidentně ho to trochu bolí. Má něco s kloubem, protože kňučí když mu chci zápěstí ohnout, neohne do takového úhlu jako to pravý.
    Na případný RTG můžeme až v pondělí, mám mu to zítra nějak zafixovat?
    SAGEMA
    SAGEMA --- ---
    PHUSHI: kvůli nádoru na slinivce jsem musela nechat uspat pejska. Bylo to strašně náhlé, bez příznaků, takže jsme vůbec nic netušili. Veterinář to poznal, až když ji otevřel. Už ji tedy neprobouzel. Bylo jí 14.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    PHUSHI: nechavala jsem před rokem utratit kocoura se stejnou diagnozou i věkem. Imho jste nic nezanedbali..
    PHUSHI
    PHUSHI --- ---
    Pred par dny jsem na doporuceni veta nechala uspat kocku. Bylo to tak nahly, ze ted mam porad "second-guesses", jestli jsme neco nezanedbali a jestli jsem se neunahlila.
    Kocka 13 let byla 11/10 na vytrhani nekolika zkazenych zubu v narkoze, pri te prilezitosti ji delali krevni testy, ktere byly uplne v poradku, jedine co rekli, ze je tlusta (je velika, drive mivala kolem 5 kg, tehdy na zubech tusim neco pres 5,5, mozna trochu vic, bohuzel nevim presne). Potom dostala antibiotika a vse vypadalo ok. Pak nekdy ze zacatku listopadu asi 2-3 dny moc nejedla. Uz jsme s ni chteli jet na veterinu, ale dalsi den zase zacala jist a potom vse normalni. Tento tyden mi mama volala, ze kocka uz treti den opet temer neji a nevylucuje, jen pije, a ma takove zvlastni bricho (zeshora bachrate u zeber). Jinak byla mirne (ale nijak kriticky) apaticka, nespala tam, kde obvykle, a brichem polehavala na dlazdickach ci chladne zemi, na jinych mistech, nez obvykle. Treti den jsem tedy jela k veterinari a tam uz to slo raz na raz. Doktorka ji prohledla, nechala udelat krevni testy, ze kterych vysla normalni hladina wbc, ale jinak vsechno (rbc, hgb, hct, plt) velmi nizke (anemie, hypochromie, thrombopenie). Rikala, ze je to urcite na transfuzi. Potom jsme sli jeste udelat rtg, na kterem toho nebylo moc videt, vse v dutine brisni bylo zastrene. Potom sono, u ktereho se pry potvrdilo lekarcino podezreni, ze ma praskly nador na slinivce, snad i s metastazemi do jater, a ta tekutina v dutine brisni je krev. Nabidla mi moznost lecby (transfuze, operace, chemoterapie), ale bylo jasne, ze to prilis nedoporucuje (velmi nizka nadeje na preziti, kratka a nizka kvalita zivota pri preziti). Alternativa tedy byla ji nechat uspat, navic asi ihned, protoze kocka patrne trpi. Coz jsme tedy nasledne udelali...
    Tak nevim, asi to bylo dobre, veterinarce verim, uz jednou nam tam kocku zachranili na smrtelne posteli po "peci" jineho veterinare. Ale...nemohli jsme to treba nejak poznat a zasahnout driv?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Oni ji právě vůbec nemají a proto nehodlají dopustit byť jen teoretické riziko, že by se tam dostala (protože jinak než cíleným importem zvířete se na ostrovy nedostane, takže mají velkou výhodu). Neaktuální adresa by byl menší problém, ta nikoho v podstatě nezajímá :o)
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    TAPINA: to me mrzi, toho jsme se chteli vyvarovat,papirovani jsme prave chteli mit v poradku. Menime adresu a doklady a vet doporucil ze nez za nim chodit 2x kvuli zmene adresy v pasu zvirete, je lepsi s pasem pockat a udelat na nove doklady. co je ted v britanii za situaci se vzteklinou? Ja myslela ze dlouho nic nemaji a jen to tak chteji udrzet tak jsou dusledni.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Pak by to mělo být v pořádku, ale pořád je tu riziko naražení na blbce. Já bych s pasem, ve kterém datum očkování předchází datu vystavení, do takové země nejela
    THICKLY
    THICKLY --- ---
    TAPINA: vedeli, s veterinarem jsme to konzultovali,nevidi v tom problem. Kocour byl kastrovanej,cipovanej a vakcinovanej v kratkym casovym rozmezi,myslim ze si je vet jistej ze je to stejne zvire. Proto se ptam jestli je na to zakon a bude to problem a tudiz jsem si to spatne nastudovala nebo je to ok,jen vet mel byt vice dusledny a prekontrolivat cip pri vakcinaci a ted lhat a psat ze cip prekontroloval i kdyz to neudelal.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THICKLY: Za předpokladu, že při očkování, které se ještě nepsalo do pasu, protože žádný nebyl, veterinář kontroloval čip (což nikdo nedělá, protože když se nepíš do pasu, tak k tomu v podstatě není důvod), a vezme si na vlastní zodpovědnost, že se zaručuje za to, že to bylo tohle konkrétní zvíře, které vakcinoval (což v souvislosti s průserovou zemí, jako je Británie, taky nikdo moc nechce), tak stačí, když je zvíře před vakcinací čipované. Ale vzhledem k tomu, že Britové vzteklinu hrotí velmi (a nelze se jim vzhledem k situaci divit), tak prostě prakticky je to tak, že vzteklina se očkuje po vystavení pasu a tečka. Minulý týden jste při očkování nevěděli, že tam pojedete?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam