• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..

koukněte sem...

rozbalit záhlaví
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MIHANA: To asi ty estrogeny. Musí se vyladit dávka tak, aby nebyla ani inkontinence, ani příznaky hárání. Injekce teda neznám, znám jen tablety. Jaký byl důvod k injekcím?
    MIHANA
    MIHANA --- ---
    ahoj, máte pls někdo zkušenost s krvácením po kastraci? Fena Velký švýcarský salašnický pes 2,5 roku, kastrovaná před půl rokem, před měsícem se objevila inkontinence, teď jí nasadili estrogenové injekce a od včerejška začíná krvácet, jako kdyby začínala hárat. Co může být příčina?
    GIO
    GIO --- ---
    duvodu muze byt vic, jako prvni mne napada "nedostatecna pece", rozumej krmeni. protoze kdyz je kocka pravidelne krmena, nema potrebu moc daleko courat, kastrovany kocour taktez.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    TAPINA: díky, předám info majitelce
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HUDOUS_ML: Ano. V sedmi letech bych už fenu spíš nechala být, s přihlédnutím k tomu, co má za sebou. Preventivní vliv kastrace na mléčnou žlázu už bude zanedbatelný.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    TAPINA: no podle všeho prý březí je (nejedná se o mého psa, ale kamarádku mámy). Takže se dá dát potratová injekce a vykastrovat do budoucna? Stejně asi spíš budou kastrovat psa, vzhledem ke kryptorchismu..
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    HUDOUS_ML: A je březí? Pokud ano, tak jako šlo by, ale je to už poněkud rizikovější záležitost. Já bych se klonila spíš k variantě potratové injekce (ta se po měsíci ještě použít dá).
    U páteřníků může být rizikovým faktorem při kastraci i dlouhá doba ležení na zádech, a během březosti bude kastrace trvat déle, než normálně.
    HUDOUS_ML
    HUDOUS_ML --- ---
    dotaz na veterináře: jak dlouhou dobu po nechtěném nakrytí je možné kastrovat fenu? Omylem sedmiletou fenu buldočka s chybějícím obratlem a historií ochrnutí pánevních končetin nakryl pes buldoček s kryptorchismem. Majitelé to zjistili po měsíci. Je možné ještě fenu vykastrovat?
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ahoj, chci se zeptat, zda se dělají nějaké protézy pro hospodářská zvířata, konkrétně ovci. Jsem teď u rodičů a jedné jejich ovci se do největších mrazů narodilo jehně, teď je mu asi měsíc. Sice jim topili v přístřešku, ale máma ovce je trochu mrcha a furt někam utíká, jehně za ní... no, výsledek je dost šílený, dvě zadní nožičky mu prostě upadly. Bohužel, když byla omrzlina na začátku, veterinář řekl, že to omrzlina není, že si poranilo nožičku o drát, pak se teda ukázalo, že to omrzlina je, když už to bylo na obou nožičkách.
    Dneska jsem to pomáhala převazovat a má pahýly pod kolenem, kost venku. Navzdory všem předpokladům je jehně úplně v pohodě. Cucá si mlíčko, pajdá za mámou a ani nemekne, není na něm znát, že by ho to bolelo. Prostě normální jehně. Je to neuvěřitelný, ale asi ho to fakt nebolí. Takže řešíme, že jestli se podaří, aby se to zahojilo, pořídili bychom mu nějaké protézky, ale jaké, z čeho, jak to přidělat, aby mu to nepadalo...?
    ADITU
    ADITU --- ---
    TAPINA: Díky za info. Na návštěvě za šest týdnů (nebo o něco dřív, podle toho, jak dojde ten sirup), se poptám tímhle směrem. Co by s tím (ne)šlo případně dělat a jak to vidí naše veterinářka.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADITU: Štítná žláza s tím nesouvisí. Příštítná tělíska sice na ni leží, ale je to jiný orgán. Když jde vápník do krve, aniž by ho tam bylo potřeba a přestože v kostech pak chybí, tak musí být něco s tou regulací špatně. Ale je to složitý systém.
    ADITU
    ADITU --- ---
    TAPINA: tak jsem tu. zpráva říká:

hematologie - leu 8.2, ery 8.58, hb 141, ht 40.6, mcv 47.3, mch 16.4, mchc 347, tromb 389, ly 5.3%, mo 1.5%, eos 14.7%, neu 78.5%
    biochemie - urea 6.7, glc 7.5, ALP pod 0.83, CB 71, ALT 0.48, kreat 96, bil 4, AST 0.19
    biochemie ionty - Na 143, K 4.2, Cl 124, Ca 2.93
    T4: 36.9

jinak pro širší obraz zpráva ke stavu kostí a chrupavek:hmostnost 3.4kg, deformace hrudních končetin v oblasti carpů a tarsů, [ ... část o zlepšení stavu plic], chronické artrotické změny v oblasti carpů (levý carpus ankylotický), tarsů, levého lokte, kolen (osifikace úponů patelárních vazů, osteofyty) a kyčlí, zkřivení dlouhých kostí
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    Jdu s takovou blbostí... Delší dobu měl pes na noze malý kožní výrustek, co nic nedělal, minulý víkend jsme ho asi podráždili delší dobu nazutou botičkou a můj blemcal pečovatel, si ho rozpečoval až za roh (včetně něčeho, co vypadá jako snaha si ho uhryznout). Tak řeším, jestli hrozí, že se mu tam vytvoří něco nehezkého a mám mazat k vetovi (úplně se mi teď návštěva veta potažmo narkóza nehodí z více důvodů), mám to máznout konopnou mastí a zavázat, ať se to zatáhne, nebo mu to nechat všanc, ať si s tím poradí sám.
    Pro slabší povahy foto jen odkazem http://i.nyx.cz/files/00/00/16/70/1670122_1507a948f4fd7960740e.jpg?name=IMG_7246.JPG
    ADITU
    ADITU --- ---
    TAPINA: nn, ledviny, játra i štítná žláza podle krve ok. vyšší byl jen vápník a eosinofily (ty prý kvůli astmatu). mám tu zprávu s hodnotami, jen zapnu PC - psát to na telefonu by byla vražda :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ADITU: Apto-flex obsahuje MSM, které funguje proti bolesti. Jinak řeší spíš stav chrupavek, než kostí. Chrupavka je to, co artrózou trpí a pak to bolí - artrotické kostní výrůstky ohoblovávají chrupavku na opačné straně kloubu a je třeba ji rychleji obnovovat. S distribucí vápníku je to poměrně složité, řídí ho hormony a řídí ho dost tvrdošíjně, takže odvápňování kostí spolu se zvýšenou hladinou Ca v krvi by spíš ukazovalo na problém s produkcí parathormonu v příštítných tělískách. Vitamin D by řešil jen stav způsobený jeho nedostatkem, což pravděpodobně nebude tenhle případ.
    S ledvinama se náhodou neléčí?
    ADITU
    ADITU --- ---
    K věci. Kočce (obyčejná směska z ulice, cca 9 let) se při minulé kontrole dělaly rentgeny - primárně hrudníku, abychom viděly, jak se změnil stav plic (astma, bere na ně kortikoidy a celkem hezky zabírají). Když už jsme svítily, tak se udělal rentgen končetin, protože se mi nelíbilo, jak poslední dobou chodí a že i míň skáče na gauč a radši leží na zemi než na topení atd. Long story short: artróza. Jedno přední zápěstí má prakticky srostlé dohromady a nepohyblivé, další klouby jsou na tom líp (některé výrazně, jiné jen o trochu - celkově jsou horší končetiny na levé straně těla). V krvi vše cajk, až na vyšší hodnoty vápníku - prý se odvápňují kosti (jedna je kvůli tomu zápěstí, úbytku Ca a následnému atypickému zatížení i pokroucená). Dostala zatím sirup Aptoflex a už se dostávám k dotazu: je šance na výrazné zpomalení artrózy? Obsahuje Aptoflex něco, co zastaví úbytku Ca z kostí, nebo pomůže jeho lepší resorbci (vitamín D, jestli to je podobné jako u lidí)? Příp. obsahuje něco proti bolesti? Přijde mi, že se po dvou týdnech trochu zlepšila, tak pátrám jak to...
    ADITU
    ADITU --- ---
    Sry že vám skáču do OT, ale potřebuju Ťapininu konzultaci ohledně kočky. Můžu, nebo mám počkat, až si to dopovídáte tady místo v poště?
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    LA_PIOVRA: Ta teď měla mít štěňátka s Tigerem, ale bohužel se to nepovedlo..
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    WESSNA: Bylo to pred dvema lety, tusim. A byla to tahle fenka:) A rikala ji Eliiiiiii:)

https://scontent.fprg1-1.fna.fbcdn.net/...5878_n.jpg?oh=4d3b8528222e5c3810ce29c454e87a55&oe=5939B6F7
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    LA_PIOVRA: Čekině je 8 nebo 9 let a Elí jsou teď 4... tak ti teda nevim... :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam