• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MEANDER: Vadit by to nemělo, ale zásypy jsou na zvířata aplikační forma na prd. Na co to má být?
    MEANDER
    MEANDER --- ---
    Prosím, lze použít zásyp "Bismuthi subgallas" na kočku? V lékárně mi to dali jako náhradu za Septonex.

(Předpokládám, že ne, ale za zeptání nic nedám.)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MONROE: Někdy je nejlepší nechat to zaschnout a vystříhat.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    CAMELLA: ještě bych to přeformulovala tak,, že ten čas nastává ve chvíli, kdy bolest převáží radost ze života.
    Když vezmu našeho cca 9 let starýho labradoida - už nikdy se nebude hýbat bez bolesti a bude to jen horší, ale takový nadšení do jakýkoliv aktivity a ze života vůbec nemá ani náš dvouletý teriér...
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    TAPINA: Jistě :) když vezmu svou zmíněnou Rinečku, měla špatná ramena bůhví jak dlouho, já na to přišla až když se její občasný pajdání změnilo na soustavný (subluxace, artroza, druhé rameno "jen" subluxace), dostávala doplňky, přestali jsme jí míčkovat asi od 9ti let, byla veselá, strašně ráda jedla, těšila se a radovala (hlavně z toho jídla :D ). ve 12,5 letech se začala hodně ztrácet před očima, atrofovaly všechny svaly (na rameni samozřejmě dřív), nosila jsem jí ze schodů/do schodů, místo BARFu začala dostávat kvalitní konzervy s čistě světlym masem (tmavé netrávila a projímalo jí).
    Téměř ve 13ti letech přestávala jíst, zapadly jí očíčka, šly jsme na veterinu, dostala dvě kapačky. Sežrala pár piškotů... a za dva dny, na kontrole už měla nález na srdíčku. I přesto, že byla zase zavodněná a teoreticky v tu chvíli vypadala líp. Ale byla smutná, nejedla... o chození nemluvě, motala se. Týden předtim jsem jí našla doma upadlou ve vlastních exkrementech, nemohla se zvednout..
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: hele já to možná formulována trochu zmatečně, ale samozřejmě tím byl myšlený obecně pohyb bez větších bolestí, neutrácela bych psa proto, že už jde pomaleji a neběhá, pokud bude jinak veselý, žravý a po většinu doby bez větších bolestí
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    WESSNA: V určitých fázích ano, ale nemyslím, že trpí každý, kdo se pohybuje už jen pomalým krokem (a přesto si sám dojde, kam potřebuje) a i těm psím seniorům bych klidně ponechala chůzi jako dostatečnou pohyblivost ke kvalitnímu životu.
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    TAPINA: Jen taková filozofická otázka - a neměli bysme kvalitnější život?
    A třeba můj děda prosil o smrt (rakovina hrtanu), nikdo mu ji nemohl dát, musel se k ní protrpět. A sama víš, že rozdíl je přesně v tom, že zvířata neumí mluvit...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: Ale tak úplně blbej nápad to není...
    Že by nás dvanáctiminutovka strašila i po opuštění škol. :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    WESSNA: No, kdyby se lidi taky utráceli kvůli tomu, že už neběhají a neskáčou, to bychom moc vysoký věk dožití neměli :o)
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    MUI: Přesně jak píše ID CAMELLA.
    Myslím, že proto neni v ČR povolená euthanasie u lidí... nechat uspat mojí Rinečku bylo jedno z nejtěžších rozhodnutí v životě.. "naštěstí" jí už selhávalo srdíčko (měla tam nález), takže jsem věděla, že jsem jí jen ušetřila několik protivných dnů umírání.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MUI: kočky i psi mají několik hlavních radostí v životě - dobře jíst, dobře vylučovat a dobře (bezbolestně) běhat a skákat. Jakmile i jen jedna z těch věcí není dlouhodobě a nevratně možná, je dobré zvažovat pomoc odejít.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    MYSKAZBRISKA: to záleží na proočkovanosti a imunitě každého ze zvířat. Je to hodně nakažlivé, ale jestli jsou to kočky z venku/útulku, už to můžou mít prodělané (a přežily) tak pak to s nima po druhé už moc nehne. Každopádně pokaždé, když jdeš na návštěvu k nemocnému zvířeti, je pak dobré vlézt si hned doma do sprchy a nechat vyprat oblečení, pro poctivce i vydezinfikovat minimálně podrážky bot.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MYSKAZBRISKA: naší kočce pomohla až prodávaná dieta s naštěpenýma bílkovinama. Po kuřecím blije, snese jen krůtí.
    Prostě granule na citlivý žaludek, případně konzervičky, prodává veterinář.
    MYSKAZBRISKA
    MYSKAZBRISKA --- ---
    TAPINA: za takový průběh bych byla ráda.
    MYSKAZBRISKA
    MYSKAZBRISKA --- ---
    MAR_TINA: vodu a rozvařená mrkev, rýže a kuřecí maso. Ale prý to moc nejí.
    LANTHAL: díky za odpověď. A pokud je to panleukemie, jaká je šance, že to dostanou ostatní dvě jejich kočky, a případně naše kočka(byli jsme tam teď na návštěvě, bez ní teda)?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    No, já mám v nedávné době zkušenost s kočkou, která taky takhle zvracela, krev dobrá, sono na referenční klinice bez nálezu, pasta na bezoáry bez efektu a pak ji to prostě přešlo. Příčina nezjištěna.
    LANTHAL
    LANTHAL --- ---
    MYSKAZBRISKA: prostě viróza to může být, ať už panleukopenie, na kterou není očkovaný nebo něco jiného, co si můžeš přinést z venku na botách ... myslím, že postup na veterině standardní, možná se dá vyzkoušet ještě kontrastní látka a rentgen, jinak prostě dieta, kapačky, antibiotika a v zásadě čekat, jestli se z tohoto dostane
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MYSKAZBRISKA: nesnášenlivost nějaké složky potravy. Jakou dietu má? A fakt jí dodržuje bez výjimky?
    MYSKAZBRISKA
    MYSKAZBRISKA --- ---
    Ráda bych se zeptala, kastrovaný, čistě bytový kocour rodičů zvrací vše, na co se podívá, už pátý den. Byl několikrát na sonu a na krvi a prý ledviny jsou v pořádku a v trávicím traktku nic není. Dostal injekce na zklidnění žaludku, pastu na bezoáry, dietu, antibiotika na možnou infekci a dvakrát byl na kapačce kvůli zavodnění a výživě. Byl kotětem nalezeným u silnice, ale od té doby se setkával jen se dvěma domácíma kočkama. Očkování dostal během prvního roku života, ale pak už to rodiče neobnovovali. Odčervený byl někdy teď na podzim. Napadá vás nějaká další možná příčina zvracení, kromě ledvin a překážky v trávicím traktu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam