• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..

koukněte sem...

rozbalit záhlaví
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: to bude ono
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Když dáváš preventivně, tak jo. Když se léčí až když nemoc propukne, tak se morče většinou zachránit nestihne, má to u nich děsně rychlý průběh.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA:
    CAMELLA: a tak proto ty pověsti :D

tak míchám sulfonamid do vody, tak naleju všem, ne. My ho dávali preventivně. Tak možná to dobré přežití. Plus čistota kotců, vyvápnění, časté výměny podestýlky, hnojiště daleko od králíkárem apod. U nás měli vždycky hotel.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MAR_TINA: mor morčata vůbec nemohou dostat, je to jen kralici nemoc. Kokcidie dostat mohou, davaj se jim stejný léky jako kralikum
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Mor chytit nemůžou, ale když přijde kokcidióza, tak králíci přestanou prospívat a morče chcípne. Takže chovatel ví, že má králíky přeléčit a morče vyměnit, dřív, než významně klesnou přírůstky :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: ono se říkala, že králíci jsou zdravější, protože morčata pochytají mor. Tak to byla hloupá pověra, že jo. Ale přežila pár útoků moru a kokcidiozy. Jenže roztok proti kokcidiím jsme dávali všem a možná nám je veterinář naočkoval s králíky, to si nepamatuju.

Pomůže k něčemu mít indikátor? Jakože chcípne morče, radši králíky zabiju a strčím na mrazák?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Ne nadarmo je morče v králíkárnách chováno jako indikátor průseru, odolné fakt není :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMELLA: a větvičky ovocných dřevin vlastně, na broušení zubů
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MONROE: no, to ale není správně. Musí zrát především seno, seno, seno. Jinak se život dost zkracuje
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMELLA: je to dávno a býval to vesnický prsk. Právě jsem myslela, že morče je takový odolný zviřátko.
    Krmeno tráva / seno, zbytky zeleniny, občas jablko nebo sušený rohlík.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MAR_TINA: Evidentně jste měli dobrý zdroj, já obvykle měla cca 6-8 let doziti, ale mnohdy i méně. Časem jsem zjistila, že čím méně se starám (a jednodušeji krmím), tím déle žijí :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMELLA: už vím, že je to špatně, měli jsme skupinku v králíkárně. Samotné v kotci, při prřeplnění s králíkem, a byla všechna strašně moc fit. Nejvyšší dožití snad 12 let.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MAR_TINA: třeba potkani na nádory trpí velmi a operují se často, ale to jsou úplně jiní pacienti, morčata jsou proste chcípáčci, zažila jsem jediného bojovníka a to mi jich doma prošlo dost (měla jsem chs morčat). Ona proste nemoc tají a navíc jak jsou býložravá, je průšvih každý průjem, i samotné nejedení u nich velmi rychle vede k rozvratu metabolismu a smrti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    je možné takto malá zvířata operovat a léčit v nějakém rozumném poměru utrpení z léčby / prodloužení a zlepšení života?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MONROE: Mohl vyrůst extrémně rychle, za týden asi ne, ale za měsíc klidně.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MONROE: morčata jsou obecně na houby pacienti, většinou jakmile začnou mít problém viditelne, už je pozde něco řešit. Jinak ten nádor obvykle roste déle, ale nemusel být vidět, mohl růst v břiše.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    BESTIEVSAMETE: No jo no. Ale s závěrem tvého veta lze taky dost polemizovat, ne, že ne (kdyžtak víc v poště :)
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    CAMELLA: nene, u Lukešový právě... :( Říkala, že má asi 4 SIA doma...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    BESTIEVSAMETE: a bylas konkrétně u Lukešky, nebo spis u Procházkový? Protože to zní spíš jako Procházková :).
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    Jinak já nedám dopustit na tohohle pána: https://www.facebook.com/...765278#utm_source=firmy.cz&utm_medium=ppd&utm_campaign=firmy.cz-12991127

Ale je z ruky, to zas ne že ne..
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    CAMELLA: týjo já nevím.. Na první dobrý den nás stála 4 500, pak znova... pak sem přešla k vetovi naší chovatelky a ten zjistil, že má kočka ucpanej slznej kanálek a není třeba ji opakovaně cpát atb a výtěry posílat do Německa, zvláště po té, co už kji týden kapeš atb do oka..
    Ale možná sem měla jen smůlu..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam