• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: to bude ono
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Když dáváš preventivně, tak jo. Když se léčí až když nemoc propukne, tak se morče většinou zachránit nestihne, má to u nich děsně rychlý průběh.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA:
    CAMELLA: a tak proto ty pověsti :D

tak míchám sulfonamid do vody, tak naleju všem, ne. My ho dávali preventivně. Tak možná to dobré přežití. Plus čistota kotců, vyvápnění, časté výměny podestýlky, hnojiště daleko od králíkárem apod. U nás měli vždycky hotel.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MAR_TINA: mor morčata vůbec nemohou dostat, je to jen kralici nemoc. Kokcidie dostat mohou, davaj se jim stejný léky jako kralikum
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Mor chytit nemůžou, ale když přijde kokcidióza, tak králíci přestanou prospívat a morče chcípne. Takže chovatel ví, že má králíky přeléčit a morče vyměnit, dřív, než významně klesnou přírůstky :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: ono se říkala, že králíci jsou zdravější, protože morčata pochytají mor. Tak to byla hloupá pověra, že jo. Ale přežila pár útoků moru a kokcidiozy. Jenže roztok proti kokcidiím jsme dávali všem a možná nám je veterinář naočkoval s králíky, to si nepamatuju.

Pomůže k něčemu mít indikátor? Jakože chcípne morče, radši králíky zabiju a strčím na mrazák?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Ne nadarmo je morče v králíkárnách chováno jako indikátor průseru, odolné fakt není :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMELLA: a větvičky ovocných dřevin vlastně, na broušení zubů
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MONROE: no, to ale není správně. Musí zrát především seno, seno, seno. Jinak se život dost zkracuje
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMELLA: je to dávno a býval to vesnický prsk. Právě jsem myslela, že morče je takový odolný zviřátko.
    Krmeno tráva / seno, zbytky zeleniny, občas jablko nebo sušený rohlík.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MAR_TINA: Evidentně jste měli dobrý zdroj, já obvykle měla cca 6-8 let doziti, ale mnohdy i méně. Časem jsem zjistila, že čím méně se starám (a jednodušeji krmím), tím déle žijí :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CAMELLA: už vím, že je to špatně, měli jsme skupinku v králíkárně. Samotné v kotci, při prřeplnění s králíkem, a byla všechna strašně moc fit. Nejvyšší dožití snad 12 let.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MAR_TINA: třeba potkani na nádory trpí velmi a operují se často, ale to jsou úplně jiní pacienti, morčata jsou proste chcípáčci, zažila jsem jediného bojovníka a to mi jich doma prošlo dost (měla jsem chs morčat). Ona proste nemoc tají a navíc jak jsou býložravá, je průšvih každý průjem, i samotné nejedení u nich velmi rychle vede k rozvratu metabolismu a smrti.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    je možné takto malá zvířata operovat a léčit v nějakém rozumném poměru utrpení z léčby / prodloužení a zlepšení života?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MONROE: Mohl vyrůst extrémně rychle, za týden asi ne, ale za měsíc klidně.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MONROE: morčata jsou obecně na houby pacienti, většinou jakmile začnou mít problém viditelne, už je pozde něco řešit. Jinak ten nádor obvykle roste déle, ale nemusel být vidět, mohl růst v břiše.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    BESTIEVSAMETE: No jo no. Ale s závěrem tvého veta lze taky dost polemizovat, ne, že ne (kdyžtak víc v poště :)
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    CAMELLA: nene, u Lukešový právě... :( Říkala, že má asi 4 SIA doma...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    BESTIEVSAMETE: a bylas konkrétně u Lukešky, nebo spis u Procházkový? Protože to zní spíš jako Procházková :).
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    Jinak já nedám dopustit na tohohle pána: https://www.facebook.com/...765278#utm_source=firmy.cz&utm_medium=ppd&utm_campaign=firmy.cz-12991127

Ale je z ruky, to zas ne že ne..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam