• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..

koukněte sem...

rozbalit záhlaví
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    LAETATIO: začínáme další kolo - tentýž pes, líná a začíná se drbat. Mě jebne. Loni to skončilo snad až v létě kdy kožní stěry ukázaly plíseň, která se úspěšně zaléčila... Češu jak najatá - včera hodinu a půl...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    LAETATIO: Jestli se nepletu, tak už loni na jaře jste byli v novém bydlišti? To by taky nahravalo nějaké alergii, možná vám tam kvete něco, co ho dráždí?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LAETATIO: V první řadě bych udělala komplet krev včetně štítné žlázy. Pokud to bude negativní, tak sezónní projevy naznačují možnou sezónní alergii, příští rok bych při prvních náznacích svědivosti nasadila protialergickou léčbu (pro začátek Apoquel) a vidělo by se. Hotspoty budou sekundární. Línání se dá urychlit jedině vyčesáváním, sjetí strojkem způsobí, že tam bude příští sezónu ještě hůř línající a ještě víc se pařící srst.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    užskoro měsíc řešíme našeho labradoida - drbe se. Drbe se hodně. Teď to pomalu ustupuje, ale já nad tím pořád dumám a snažím se dopátrat příčiny, aby se to neopakovalo.
    Průběh - starší pes v dobré kondici s překrásnou srstí a naprosto čistou kůží se začal drbat. Drbáním začal reagovat na prakticky jakýkoliv dotyk. U veterinářky před asi 3 týdny jsme nafasovali šampon (stále pravidelně koupeme), dostal Bravecto (už x-tý rok, nemá na něj žádnou negativní reakci), dostali jsme radu dávat rybí olej (psi dostávají pravidelně různé oleje, teď máme myslím konopný nebo ostropestřcový a prakticky denně dostanou alespoň jednu mraženou sardinku + sem tam mají k večeři lososa nebo jinou rybu), pak nám nabídla nějaký prášek na imunitu za cca 1300,- s tím, že by se mu to pak možná mohlo zlepšit. Ten jsme tedy nekoupili. Teď má srst extrémně mastnou (nic takového jsem nikdy neviděla) a na problémových partiích (pod bradou) vypadá jako s léčícím se hotspotem - velké zarudlé strupovité plochy. Pes líná, skoro denně češeme, análky má vymačkané. svědivost pomalu ustupuje.
    Loni nás postihlo prakticky to samé jen s horším průběhem - několik dní skoro vůbec nespal, jezdili jsme na veterinu, kde mu píchali bůhvíco včetně kortikoidů. Podezření na alargii na bleší kousnutí.

Já teď přemýšlím, jestli to nemůže být nějaký extrémní průvodní jev k línání. Před rokem a půl byl na kastraci, možná se mu pak línání ztížilo a způsobuje to tu svědivost a kožní problémy?
    Jde mi hlavně o to, jestli můžu udělat něco, co tomu příští jaro předejde úplně nebo línání urychlí nebo cokoliv, co nás toho ušetří.
    A dál zvažuju, jestli mu ta nejhorší místa nesjet strojkem. Vím, jak srst správně slouží, ale on celoživotně na hotspoty trpěl a to co má teď pod krkem má obrovské rozměry. Tak jestli ho neudržovat alespoň tam pod jara do podzimu nějakým střihem?
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    MAR_TINA: Jako když nějakej starej doktor řekl mý matce, že kočky nejsou vhodné pro mladé holky, protože toxoplazmoza? a moje máma doteď věří, že to, že mám dvě kočky, mi přinese neštěstí? :-D :-D :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: No, někteří... :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Přijde mi, že někteří humánní lékaři nejasné potíže řeší odstraněním zvířat a pak se uvidí. Podle vzoru: špína pes.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GENEVIEVE: Dá, ale zrovna na vzteklinu se neodebírá. Teda u zvířat, která vzteklinu mohou mít a tudíž se u nich dá nějak vyšetřit.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    TAPINA: dá se vůbec hadovi nějak rozumně odebírat krev? :)))
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: lol
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Hele, občas nějaký humánní doktor trvá na vyšetření plaza na vzteklinu kvůli kousnutí majitele :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    THERY: Ne, parvoviry má každý druh svůj. Co spíš salmonela? Těmi jsou plazi přirozeně osídleni.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Úvaha, že se dítě nakazí od hada, tj. savec, primát, od studenokrevného živočicha, mi přijde hodně odvážná.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    THERY: hele nejsem odborník, takže mě neber za bernou minci, nicméně přijde mi to dost odvážná úvaha. Navíc pokud ví, že má v krvi parvovirus, tak asi jsou udělané testy na nějaký konkrétní, nejspíš B19 (pátá nemoc)? Našla jsem nějaké info ohledně perzistující infekce tímhle konkrétním parvovirem a bývá to spojeno s nehezkými nemocemi, to bylo vyvráceno?
    THERY
    THERY --- ---
    CAMELLA: Děkuji. Synovi se stále vrací jakási viróza a v krvi má opakovaně parvovirus, takže se doktorka snaží vymyslet zdroj...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    THERY: parvoviry jsou celá skupina virů, není to jeden druh, v rámci skupiny pak existují různé druhy, které bývají více či méně druhově specifické - jeden typ třeba způsobí psí parvovirozu, jiný druh zas kočičí mor atd. U hada bude zas jiný druh parvoviru, našla jsem článek o parvoviru u krajty...ale přenos na člověka imho spis ne.
    THERY
    THERY --- ---
    Ahoj, uměl by prosím někdo poradit - Může být had, krajta královská, nakažen parvovirem a může být případně tento virus přenesen na člověka? Děkuji
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TAPINA: hlasim, ze vcera vecer probehl standartni trus:)
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TAPINA: :)) V tom ze se radsi zeptam, nez abych si vycital, ze jsem neco odzevloval:)
    Diky moc za uklidneni.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LA_PIOVRA: V čem že má být problém, že od včerejška nekadila? To leckdo. Řeší se zácpa trvající tři dny a víc.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    TAPINA: Tapino, jak velkou starost si mam delat s tim, ze Pupice (BOM) co jsem si vsiml kadila (vydatne) vcera v podvecer. Vecer a rano dostala jiny granule nez obvykle a nejaky maso jako obvykle.
    Tvari se nornalne, ale predstavuju si, jak je zauzlena, umre na sepsi atd...
    MOOONA
    MOOONA --- ---
    TAPINA: ahááá, tak to ale úplně mění situaci!:)) to ráda slyším. No napsala jsem tomu Ošmerovi, poslala mu všechny výsledky a rentgeny, v pondělí budu mluvit se Skalou, tak pak dám vědět, jak to dopadlo.

DÍKY, DÍKY, DÍKY!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam