• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MONROE: Tak ona půlka odčervovadel vůbec na tasemnice není. Z pastových jedině a pouze Vitaminthe. Ale sázka na jistotu je praziquantel a ten je jen v tabletách a Broadline.
    ILIBOR
    ILIBOR --- ---
    Patterdale teriér 10 let, před rokem začal být unavený, občas kulhal na zadní nohu. Jako příčina bylo odhadnuto zvětšené varle, takže bylo odoperováno, stav psa se trochu zlepšil, ale po čase začal kulhat zase. Na rentgenu byly docela velké srůsty na páteři, takže vet nasadil nějaké léky, jenže stav se nezlepsoval, tak jsem zkusil dornovku a tam mu objevili v zadním stehně tvrdý nádor velikosti malého žloutku, který utlačuje nervy a taky omezuje růst zadních svalů na stehně. Jaký byste zvolili postup? Operace by znamenala, že v lepším případě bude za sebou nohu jen vláčet, v horším amputace. Psa to zatím moc nebolí, ale určitě je mu nepříjemný tlak v té zadní noze. Ale v klidu na ní postoji při čůrani nebo kakani.
    Zatím zkoušíme annona muricata, prý tlumí růst některých nádorů.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BESTIEVSAMETE: PCR ke složitá diagnostika n základě přítomnosti DNA patogena, na rozdíl od prosté kultivace. Kultivace se dá udělat si tisícovky, PCR stojí takhle hodně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Tak ona u těch rým někdy smysl má, protože všelijaké ty chlamydie a mykoplazmy normálně nevykultivuješ.
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    MAR_TINA: Do AA vet uz v zivote nevlezu,tam nas kocour stal 16K bez vysledku.
    Jinak uz sme ale zkusili vsechno,takze proste tohle byl dalsi krok..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: myslíš drahá zbytečná a hojně vnucovaná v aa vět?
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    TAPINA: Ehm... nabrala jsem chlemt na specialni tycinku,tu dala do specialni trubicky a cele poslala pres veta do Nemecka s tim,ze tam vypestuji cokoli tam je..
    Ceho je zkratka PCR? :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BESTIEVSAMETE: To byla PCR diagnostika?
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    MONROE: Mno kdysi jsem stejnej postup zazila na klinice na Ipaku a chteli za to asi 4000.
    Muj vet mi ted posila atb a fakturu postou,tim jak jsem to nabirala ja a posilala jemu,tak sme se k tomuhle jeste nedostali. Dam vedet.
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    MONROE: Ja bydlim v Praze :-) jen testy sme poslali do GE :-)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Plynatost u naší desetileté Jackie pořád trvá.
    Má vyšetřené bříško na sonu, odběry krve (játra, ledviny, štítná žláza, ionty) v pořádku. Už jsme odevzdávali i vzorek bobků, aby se vyloučil nějaký neobvyklý parazit, ale vyšlo to negativní. A já už nějak nevím, co s ní. Pořád jde občas mimo záchod, ale ne pokaždé, průjem nemá..

Do toho začala Klaudie (6,5 roku) cca obden blít stylem, že žalostně zamňouká, rozeběhne se a v běhu vyhodí poměrně velké množství tekutiny, občas s trochou chlupů. Ale jinak se chová normálně, mazlí se, jí, chodí na záchod, hraje si.

A abychom se nenudili, začaly se po bytě sem tam objevovat kapičky krve (jako z natrženého konečníku nebo tak něco) a podle míst výskytu na to tipuju Míšu (5,5 roku). Ta se jinak chová taky normálně.

Odčervené jsou všechny asi před měsícem, bytové, očkované, žádné extra nové stresy nemají.

Co s tím? Vzít je všechny na veterinu a znovu vyšetřit všechno, co vyšetřené ještě nebylo?
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    MONROE: nene, dostala jsem domu špachtli a úkol, až z něj zas vyletí ten obří chrchel, tak nabrat a poslat. To se pak poslalo do Německa a po 3 týdnech tohle vylezlo..
    On vždycky tři dny chrchná a pak z něj vyleze úplně šílená věc, tak to bylo celkem snadný (už s mužem poznáme i ten správnej "kejch" jen po sluchu :-D )
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BESTIEVSAMETE: To jo. Ale není to žádný převratný původce, prostě klasická bakteriální rýma.
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    TAPINA: Nevím, co bych k tomu řekla, jsem riskař, ne veterinář :)
    Poslali jsme Kocourovo chlemty na rozbor, tohle z toho vylezlo a nic jiného.. Tak úplně nevím, co si z toho mám vzít :)
    Vet říkal, že antibiotika a mělo by to být dobrý.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    BESTIEVSAMETE: Já ti nevím, všude čtu, že je to normální obyvatel nosních sliznic všech možných druhů včetně člověka. Jako jo, většinu tady těch nemocí dělají běžní obyvatelé, když se přemnoží, ale že by to byl nález typu "hurá, konečně víme, co to celou dobu způsobuje", to mi úplně nepřijde.
    BESTIEVSAMETE
    BESTIEVSAMETE --- ---
    Záhada chronické rýmy našeho kocoura vyřešena - Má v sobě Moraxellu (taků sviňuchu jednu, slovy našeho veta).
    Uměl by mi někdo říct, jaká je pravděpodobnost přenosu na člověka? jestli se jako máme jít nechat taky otestovat, nebo na to péct?
    (Já na kašlíčky dost trpím, ale mám to od svého prvního business tripu do Indonésie, kde jsem si uhnala nějakýho super bacila... tak nevím, jestli to spojovat)...
    Díky :)
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    TAPINA: Ok, já jsem si říkala, jestli sedace nemůže zkreslit nějaké výsledky, ale asi je to blbost. Na druhou stranu mi ale přijde trochu blbost u divoké kočky takové věci vyšetřovat, protože pokud by hcm měla, tak stejně terapie moc nepůjde, ne? Osobně mám názor, že divoké kočky je dobré krmit a kastrovat a případně jim pomoci bezbolestně odejít, když jsou vážně nemocné, ale jinak jakékoliv pokusy je zachránit jsou spíš kontraproduktivní, protože to zvíře to prostě neocení a je to pro něj hromada stresu a “mučeníčka”
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CAMELLA: Tak sono v sedací by nemusel být problém. A souhlasím, že zeptat se na cenu je normální. Lidi, kteří na zvířata nemají, rovnou hlásí mezi dvěma, že nehodlají platit nic nad rámec zběžné prohlídky :D
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    MONROE: imho na tom není nic špatného, zeptat se, ale tedy zda je možné vyšetřovat srdce na HCM u divoké kočky, to tedy nevím. ale i to ti řeknou po telefonu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    jedině přímo u nicj
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam