• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GIOZOO & VET PORADNA - stůňou vaši mazlíčci? Přijďte se poradit...

Lámete si hlavu, co schází nebo přebývá vašemu zvířátku?

ŘEŠÍTE ZDRAVOTNÍ PROBLEMY VAŠICH MAZLÍČKŮ?

Pátráte po chovatelských tricích, nebo jen řešíte drobné poranění či zdravotní neduh?
    Ptejte se místních "zkušených" na co jen chcete, od výběru vhodného steliva pro suchozemskou želvu přes plusy a minusy psích oblečků až po rozměry voliery pro kakadua..
    ... pole působnosti sahá tam, kde končí bohaté zkušenosti všech ostatních zúčastněných, tedy, kdo chce dnes poradit, zítra třeba sám přijde s dobrou radou někomu dalšímu..a rozhodně nezůstane jen u obligátních mazlíčků typu kočka či pes..

koukněte sem...

rozbalit záhlaví
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    LAETATIO: nejsem vet a u zvířat netuším. ale z lidské zkušenosti může být člověku po chemo pěkně mizerně, i když zabrala.
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    tak ještě jeden dotaz - pokud by první dávka chemo zabrala, tak by pacient asi neměl po pár dnech zcela ztratit chuť k jídlu, co? Zvažuju, jestli ho zítra vůbec tahat na kontrolní sono a zbytečně ho stresovat...
    TABBY
    TABBY --- ---
    Koťata, která vyrostla bez matky, od cca 10 dnů věku na mléku Beaphar. Nyní cca 8 týdnů, drobná, nevychovaná, třikrát odčervená. Před měsícem dostali antibiotika (výtok z očí a z nosu), a nyní zase pčíkají, od pátku mají do očí FLoxal mast. Zlepšení je, ale pořád pčíkají.
    Můj dotaz je, jestli mám tomu mazání dát ještě šanci, nebo jestli je to spíš na další antibiotka. (Potřebuju je nechat očkovat a vypakovat do nových domovů - teda, ne že by je nekdo chtěl, že jo, obyč. mourci - ale co kdyby, že jo ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZLAJA: vyhlášený veterinář byl ve veltrusech. jméno mi vypadlo, ale asi bude jediný
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    ZLAJA: Asi trochu zruky, ale za sebe doporučuju ivet.cz mají skvělý přístup, snaží se a mají většinu vybavení na místě - Praha 4 Kamýk
    ZLAJA
    ZLAJA --- ---
    Ahoj. Rada bych vas poprosila o tip, kam se starym pejskem na dobrou veterinu, kde se treba na stare nemocne psy specializuji. Bydlime v Odolene Vode, takze klidne Praha, Kralupy, Melnik, Neratovice..
    Od letosniho brzkeho jara zacal mit pes (cca 12 let, nevime presne) obcasne zachvaty, kdy se chvili mota, vypada, jak kdyz se probouzi z narkozy. Ale behem chvilky je ok. Do toho na veterine, kam chodime aktuálne, dostal leky na srdce. Dr. si mysli, ze my to mohlo mit souvislost. Take, mozna kvuli tem lekum?, ma casto prujmy a prijde mi, ze proste chradne pred ocima. Slepne, hluchne, asi ho i boli zuby, i kdyz cistime co nejcasteji. Bohuzel veterina v sirokem okoli je to temer jedina a vyhlasena a prijde mi, ze nezvladaji napor pacientu a kvuli tomu se jim nevenuji tolik, kolik by zaslouzili. Proto bych uvitala nazor jeste jineho lekare, zda se jedna opravdu jen o srdce, ci toho je vic.
    Rozumim, ze uz ma svuj vek, jen nechci, aby ho treba neco zbytecne bolelo.
    Diky moc za tipy.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Díky moc, prý boule po injekci. divila jsem se že to vyleze po takový době a prý jo, že to mohla "vytáhnout" i ta fyzioterapie. mám tomu dát měsíc a když to bude furt stejný, začneme něco vymyslet.
    WESSNA
    WESSNA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Podle mého to spíš bude tuková bulka, ale jestli seš nervózní, radila bych veterinu, plašit je to nejhorší, co můžeš dělat :)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Koukám že píšu jak Tatar, to jsou ty úpravy z mobilu :( Jinak jsem zapomněla dodat že je to samozřejmě pravá lopatka..
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Prosím.. musím trochu od Adama, ale abyste pochopili mou husinu z bouli
    Vanish (9 let, BSO) má za sebou na začátku srpna operaci (CT, sono, atd..) kvůli velké bouli na prave straně hlavy - na tváři pod uchem. Nádor žádný, velmi zbytnělá a prosákla slinná žláza, kterou se rozhodli odebrat. V průběhu preparace že žlázy vykoukla osina, což byl zřejmě důvod problémů (už to měl na začátku června, po přeléčení ATB to zmizelo, podruhé už jsme to řešila podrobněji)..
    Po operaci z důvodu kňučení a klepání hlavy kontrola ucha, vytažena osina (pravé ucho). Kňučení nicméně pokračovalo i po přeléčení ATB a kapkami do ucha, kontrola u fyzio a velký blok u lopatky a na čele právě stane krku - logicky, jizva je obrovská, od ucha az pod čelist a táhne ho, pes byl dle slov fyzioterapeutky zkroucený.. (fyzio opravdu kvalitní, řešíme s nimi plotýnky, takže psa znají dobře). Občas i pokulhával na předek, obzvlášť ráno než se rozhýbal, přisuzovala jsem ztuhlosti viz výše.

V pátek večer jsem nahoře na lopatce našla další bouli - velikost zhruba švestky, měkká, jde podebrat, volná, psa to nebolí, spíš má tendenci si ji drbat. Na prohmatani apod nijak nereaguje.Prijde mi to jako třeba po píchnutí vosou, ale nijak se to nemenší, nemění. A já jsem logicky nervózní...

Počkat, sledovat, veterina? Jak dlouho čekat, jak rychle na vet?

Jinak CT se dělalo celotělové, pro kontrolu případných metastáz když nevěděli co se s tou slinnou žlázou deje, jediný problém "nadoroviteho" charakteru je drobná leze na slezině kterou jsme dostali za úkol pouze kontrolovat, tak DOUFAM že si za ty tři týdny nevypěstoval nějaký dalsi průser..
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    OPI: děkuju. Na odběr jsme objednaní na středu. Podle Petrových známých vetů z okolí by měl pan doktor být schopný rovnou i pod mikroskopem něco poznat (jestli jsem to dobře pochopila). Tak trnu, jak to dopadne...
    OPI
    OPI --- ---
    LAETATIO: :( ach (můj oblíbený z vaší smečky) tak držím moc palce
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    OPI: Adámek...
    OPI
    OPI --- ---
    LAETATIO: ne že by na tom nějak extra záleželo ale který ze psů? :(
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    TAPINA: díky!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LAETATIO: Nejde to, sono ukáže nějakou masu, ale co to je, to se dá jen odhadovat podle lokalizace a co se tam tak nejčastěji vyskytuje.
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    LAETATIO: Imho se jako první bere aspirační cytologie, takže se v podstatě jen jehlou nabere trochu tkáně a to se pošle - a to se fakt nedělá v narkoze
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    CAMELLA: ta se teprve brát bude. Jde o prvotní nález... Ale už jsem četla zprávu, tam je to psaný jako nejpravděpodobnější vysvětlení nálezu.
    Co mě teda překvapilo, že odběr vzorku pak budou prý brát bez narkózy, což si teda představit nedovedu vůbec...
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    LAETATIO: Já tedy myslím, že při diagnostice lymfomu se spíš bere cytologie z těch uzlin, že na sono se to nepozná, ale snad Tapina objasní
    LAETATIO
    LAETATIO --- ---
    Jak přesně jde na sonu poznat, že jde o břišní lymfom a zvětšení uzlin nemá jiný důvod? (Jsem nemocná, takže byl se psem u veta přítel a já nevím, nakolik máme šanci, že je to něco nezhoubného....)
    KARNAL
    KARNAL --- ---
    TAPINA: to vypadá dobře, a není od nás daleko - tedy pokud jsem našla správnou ordinaci :) Dík.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam