• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    Varování ministerstva memetiky: při neodborné manipulaci s Occamovou břitvou hrozí nebezpečí úrazu

    Jak definovat, co to je "Diskuze o nesmrtelnosti chrousta" ? Já bych zkusil např. tohle: Specifický způsob řešení otázek, které se svojí podstatou dotýkají např. metafyziky, filosofie, teologie, kosmologie, psychologie, sociologie, politiky, antropologie, teorie jazyka, teorie médií a metodologie přírodních věd - ale které jsou vedené bez použití sofistikované terminologie humanitních věd (tzn. tak, aby tomu rozuměly i malé děti).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Meme - http://en.wikipedia.org/wiki/Memetic_engineering
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Mem - http://cs.wikipedia.org/wiki/Memetika
    memetická porucha - porucha normálního fungování memů v naší mysli nebo ve společnosti
    mementální postižení - postižení člověka nebo společnosti způsobené větším než malým množstvím memetických poruch
    memóza - onemocnění způsobené škodlivým memem (ať už důsledkem memové infekce, nebo memetické mutace)
    memová infekce - nedobrovolné přijetí cizorodého memu člověkem nebo společností
    memová mutace - samovolný vznik nového memu samovolným pozměněním (mutací) nějakého stávajícího memu
    memová epidemie - divoké, nekontrolované šíření memů ve společnosti (např. v důsledku propagandy, reklamy, nebo šíření drbů)
    memofond - souhrn memů, kterými disponuje jednotlivec nebo společnost
    memoterapie - léčba poruchy způsobené škodlivými memy (zejména pomocí jiných memů, např. přímo k tomu určených a uměle vytvořených)
    memetické inženýrství - obor, zabývající se záměrnou a promyšlenou tvorbou nových umělých memů (nezaměňovat s propagandou či reklamou)
    memobanka - úložiště memů, místo, kam můžete uschovat svoje memy pro pozdější použití
    bludotropní memy - memy s nadprůměrným potenciálem přimět své nositele uvěřit různým bludům
    memonosič - po vzoru "bacilosnosič", nositel memu (sám může být vůči danému memu imunní, ale u jiných ten samý mem může způsobit memózu)
    antimemetika - prostředky používané při léčbě memóz - např. malé, kontrolovaně užívané dávky alkoholu či konopí (pozor, nezaměňovat s antiemetiky, což jsou prostředky proti zvracení)
    antimemy - alternativa k užívání antimemetik - speciální memy, navržené tak, aby bojovaly s jinými memy
    mememeticky modifikované organismy (MMO) - též hipsteři :-)
    buzzword - nadprůměrně životaschopný mem, šířící se prostřednictvím nových médií (např. Webu 2.0)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: hele, budeš se divit, ale já občas programově jedu mimo dálnici, i když někam jedu autem. fakt mi to nebaví - já si cestování užívám, nejde mi jen o to "být v cíli co nejdřív"...

    u toho D8 je to asi čirá zlomyslnost ty obstrukce... jenže on tam mohl být přímý tunel, a ukazuje se, že by asi vyšel nakonec možná i levněji, než dnešní trasa.

    já osobně se sice v obstrukcích proti dálnicím neangažuju, ale ani je nehodlám odsuzovat. dálnice jsou u nás předražené, o tocích těch peněz rozhodují vlivné mafie a lobby, a jsou to i moje peníze, které platím na daních. nemám důvod k tomu cítit s tím systémem jakoukoliv solidaritu... jen ať se zelení potrénují v tom, jak lze byrokracii obrátit proti ní samotné...

    (samozřejmě, větší podpora všemu zelenému se u nás dá čekat až v další generaci, až se zjistí, že dálnice sice vedou do každého prdelákova, ale lidé kvůli tomu štastnější nejsou... to je přirozený vývoj, no... vždy jsme byli pár desítek let za Evropou...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vsichni chteji dalnici - jen nikdo ji nechce pod okny. I ty ji chces, podvedome, neprimo, zprostredkovane vyuzivas jejich benefitu a ani si to neuvedomujes. To same se da rict o energiich, naprosto komicke je tohle u "zelenych" rakusaku, kteri nadavaji na Temelin, ale pritom se bez dovezenych energii (i te temelinske) neobejdou.

    Navic, imho je kvalitni komunikace na hranici lepsi alternativou nez prutahy centry mest, tak jak tu vznikly v 70-80 letech a bohuzel stale prezivaji.
    Staci se podivat na eko-terorismus u nas v souvislosti s vystavbou par kilometru D8. Jiste, trasa vede pres CHKO, ale kudy asi vede dnesni stavajici klikata komunikace, kde kamiony beztak jezdi i dnes, brzdi a znovu se rozjizdi v zatackach, za vesnicemi, supi do kopcu, aby nasledne brzdily atd. Nasi soudruzi "zeleni" asi v hodinach zemepisu spali, zda se a neumi se ani podivat do mapy... Co vic ublizi prirode? Kamion jedouci skoro konstantni rychlosti po dalnici, nebo kamion, ktery klickuje po stare silnici a neustale meni rychlost? Samozrejme, kamion by nemusel jet vubec, ale to je za dnesni situace utopie a soudni tahanice kolem D8 rozhodne naklad na zeleznici nenatlaci. Ty soudni tahanice vedou jen k tomu, ze lidem skutecne jezdi kamiony primo pod okny, obyvatele Velemina ci Borislavi na I/8 by jiste mohli sahodlouze vypravet...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ano, ale já ti říkám - nikdo normální si nehraje na spasitele všech ostatních... většina zeleně uvažujících lidí kromě pár cvoků ti normálně vysvětlí, že uvažují pragmaticky, a svým způsobem i lehce sobecky (sociálně citliví lidé asi dají přednost záchraně hladovějících dětí v Africe před záchranou ledních medvědů, já to tak jednoznačně hozené nedám... ať si ty hladovějící děti stěžují u papeže, že jejich rodičům rozmlouval používání kondomů...)
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: vadi mi predevsim oni, protoze ti kteri podporuji stavbu dalnic si nehraji na spasitele vsech ostatnich. ani mi tak nevadi obycejny vycurany zlodej jako zlodej, ktery se zastituje tim, ze krade pro dobro vsech ostatnich.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no, mě některé složitější myšlenkové koncepce anarchistů nebo levice začínají docházet až teď, po třicítce... prostě vlastnictví, nebo ještě spíše "používání rozkazovacího způsobu" vůči ostatním lidem není zcela samozřejmá věc... nejde z něj dělat axiom sociálních vztahů...

    lidé hlasitě křičí např. "my chceme dálnici" - no a kdo křičí nejhlasitěji, ten ji dostane (aby mu vedla tam kam ji potřebuje) - a kdo má smůlu, tomu vede pod okny. ve skutečnosti - většina lidí se účastní ekonomiky tak, že křičí "bez nás to nejde". nevím, proč tobě vadí zrovna ti "šiřitelné memů"...

    _BENNY: nevím, co máš furt s tou "důsledností". já jsem poměrně konzistentní osobnost, jestli ti jde o tohle...snažím se, aby moje činy byly aspoň zhruba v souladu s myšlenkami...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    a taky o duslednosti. te predevsim.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: mne vadi nutkani vsech lidi si ohybat "spolecnost" podle toho jak se jim to zrovna hodi. dokud jsem skolak, jsem anarchista nebo skinhead, jako student jsem socdemak, v zamestnani zacnu volit zeleny a jestli zacnu podnikat, zacnu taky volit ODS. a pokud skoncim na pracaku, budu volit komunisty. fakt super.

    lide hlasite nekrici, ze chteji konzumovat. oni si proste konzumujou bez ohledu na to, co si o tom XCHAOS mysli. a ja jim to neberu, pokud oni mi ten konzum nezacnou nutit (coz nenuti) nebo mi naopak moje veci upirat. to je o svobode a toleranci, ne o konzumu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no ano... ale tobě vadí jen šíření memů, které nejsou spojené s konzumem nebo tržní směnou.

    když lidé hlasitě křičí, že chtějí konzumovat, a trh tyhle jejich požadavky uspokojuje, tak je to pro tebe ok.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: a kde ty beres jistotu, ze je lepsi kdyz se pravidla neustale meni podle toho jak moc je kdo slyset?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ale pochop, cíle neexistují. asi každý chceme umřít s pocitem, že jsme ostatním cítícím živým bytostem jako jsme my život neznepříjemnili, ale naopak po sobě něco pozitivního zanechali. ale jaké bys chtěl mít cíle ?

    ve skutečnosti: moje cíle jsou značně egoistické. třeba propagace cyklostezek je u mě pragmatický egoismus, protože prostě rád jezdím na kole, ale na silnicích mezi auty mě to nebaví. dtto propagace open source, apod.

    hlavně nevím, kde bereš tu jistotu, že současný systém funguje: jistě, v řadě ohledů došlo ke změnám k lepšímu.. ale kde bereš jistotu, že lepší možnost neexistuje ?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: tzn. menit se to bude i kdyby to bylo nejlepe fungujici (nebo nejmene nefungujici), revoluce kazdou generaci atp. ja osobne mnohem radeji cil, ke kteremu by se melo smerovat a ne rozvrat za kazdou cenu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Galactic Neutrino Communication
    http://arxiv.org/abs/0805.2429
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    A 15-year-old in the UK is facing prosecution for using the word 'cult' to describe the Church of Scientology at an anti-Scientology demonstration in London earlier this month.
    http://yro.slashdot.org/yro/08/05/21/0037212.shtml
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no ok, ale proč myslíš, že jsem "sociální inženýr" ? já vidím společnost jako něco, co podléhá neustálé změně - "otevřená společnost". nehlásám nějaký pro všechny ideální stav, kterého je třeba dosáhnout... prostě mám nápady, co by se mi líbilo.. to je všechno...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: vsak se nevyskytujes jen v teto diskuzi ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    no hlavně nevím jak z toho, co tady píšu vyplývá, že jsem "socialni inzenyr-teoretik"... doufám, že se to dozvím...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    _BENNY: kurna, si to zkazil... a takovy krasny monolog to byl :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam