• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    Varování ministerstva memetiky: při neodborné manipulaci s Occamovou břitvou hrozí nebezpečí úrazu

    Jak definovat, co to je "Diskuze o nesmrtelnosti chrousta" ? Já bych zkusil např. tohle: Specifický způsob řešení otázek, které se svojí podstatou dotýkají např. metafyziky, filosofie, teologie, kosmologie, psychologie, sociologie, politiky, antropologie, teorie jazyka, teorie médií a metodologie přírodních věd - ale které jsou vedené bez použití sofistikované terminologie humanitních věd (tzn. tak, aby tomu rozuměly i malé děti).

    http://en.wikipedia.org/wiki/Meme - http://en.wikipedia.org/wiki/Memetic_engineering
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Mem - http://cs.wikipedia.org/wiki/Memetika
    memetická porucha - porucha normálního fungování memů v naší mysli nebo ve společnosti
    mementální postižení - postižení člověka nebo společnosti způsobené větším než malým množstvím memetických poruch
    memóza - onemocnění způsobené škodlivým memem (ať už důsledkem memové infekce, nebo memetické mutace)
    memová infekce - nedobrovolné přijetí cizorodého memu člověkem nebo společností
    memová mutace - samovolný vznik nového memu samovolným pozměněním (mutací) nějakého stávajícího memu
    memová epidemie - divoké, nekontrolované šíření memů ve společnosti (např. v důsledku propagandy, reklamy, nebo šíření drbů)
    memofond - souhrn memů, kterými disponuje jednotlivec nebo společnost
    memoterapie - léčba poruchy způsobené škodlivými memy (zejména pomocí jiných memů, např. přímo k tomu určených a uměle vytvořených)
    memetické inženýrství - obor, zabývající se záměrnou a promyšlenou tvorbou nových umělých memů (nezaměňovat s propagandou či reklamou)
    memobanka - úložiště memů, místo, kam můžete uschovat svoje memy pro pozdější použití
    bludotropní memy - memy s nadprůměrným potenciálem přimět své nositele uvěřit různým bludům
    memonosič - po vzoru "bacilosnosič", nositel memu (sám může být vůči danému memu imunní, ale u jiných ten samý mem může způsobit memózu)
    antimemetika - prostředky používané při léčbě memóz - např. malé, kontrolovaně užívané dávky alkoholu či konopí (pozor, nezaměňovat s antiemetiky, což jsou prostředky proti zvracení)
    antimemy - alternativa k užívání antimemetik - speciální memy, navržené tak, aby bojovaly s jinými memy
    mememeticky modifikované organismy (MMO) - též hipsteři :-)
    buzzword - nadprůměrně životaschopný mem, šířící se prostřednictvím nových médií (např. Webu 2.0)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: o atmosféru tady nejde - WIPER je shodou okolností můj znáný a spolupirát, a to co vytáhl je z renomovaného arxiv.org, kde by asi "nearxivovali" vyslovenou volovinu - s ním bych se o interpretaci toho na co odkazuje určitě nějak dohodl - ale fakt mě vždycky znova naštvou dvě věci:

    1) když do diskuze vtrhnou "lidoví popírači", kteří jsou schopni začít vykřikovat "nikdo nikdy nedokázal vliv CO2 na teplotu atmosféry" - chápej, tak to pak vypěním, to je jako bych byl nějaký studovaný středověký tajný stoupenec pohanství a zašel si do hospody při sklence vína přít se s Tomášem Akvinským o naše rozdíly v interpretaci Aristotela - a vyrušil by nás dav na náměstí, který by skandoval "našli jsme čarodějnici, potřebujeme od církve souhlas abychom ji mohli upálit".

    2) když naoko inteligentní a umírnění popírači, se kterými se dá relativně rozumně diskutovat o řadě věcí, a navrhovat zábavné experimenty, které by tu nebo jinou hypotézu mohly případně vyvrátit, a hledat, jestli už je někdo neprovedl - najednou v tento moment MLČÍ. do diskuze sice vtrhnul blbec - ale protože ten blbec náhodou fandí "té správné straně", tak je v ten moment vhodné zdvořile mlčet. případně to nenápadně zamluvit tím, že jsem "nepochopil, o čem chtěli diskutovat" a ponechat prostor - blbci.

    Tábor "popíračů" je vnitřně naprosto nekonzistentní - skládá se z hrstky lidí, kteří tuší, který bije, a dokáží najít drobné nesrovnalosti v jinak obecně přijímané teorii (byť diskutabilně určitými kruhy politicky zneužívané - ale ta teorie tu byla daleko DŘÍVE, než její politické zneužití, to je to! já to sleduji už od 80tých let...), dále s určitého okruhu diskutérů se sice různými motivy, ale obratných především v Pí-Ár - a potom z obrovského množství zcela explicitních blbců, kteří se radují, když mají možnost jednou se taky strefovat do těch, jejichž dovedností a znalostí se instinktivně bojí.

    Tábor "alarmistů" naproti tomu nevznikl díky pí-ár vlivu několika silných osobností nad "neinformovanými masami" - samotné teorie (ať už ta obecná teorie skleníkového efektu a jeho vlivu na klima, tak ta rozšířená o civilizačním vlivu na GO) existovala desítky let bez většího zájmu kohokoliv mimo vědecké kruhy: zkrátka po světě existovaly desítky tisíc lidí, kteří se navzájem neznali, a neměli na tom žádný osobní zájem ani nevzhlíželi k žádné "uctívané osobnosti" - ale kterých když by ses na to zeptal, tak ji vysvětlí "no jasně - to je středoškolská fyzika - to funguje takhle a takhle". A teď najednou přijde nesourodá masa diváků TV Nova a čtenářů Blesku apod. - a začnou nám, kteří jsme si přeci jen kdysi o té fyzice něco přečetli - vykřikovat "ale vždyť je to celé podvod, já to četl támhle na tom blogu". Dovedeš pochopit, jak je to nesmírně frustrující ?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    nebo jinymi slovy - na me to dejepravectvi jako prostredek k navozeni nejake atmosfery proste nefunguje.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: tak, a ted to cele zkus rict jednoduse, v jednom kratkem prehlednem odstavci. jeden muj ucitel kdysi davno pravil, ze kdyz nemuzes nejakou vec vysvetlit jednoduse, jedna se o hovadinu. verim mu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ty se mnou nesouhlasíš samozřejmě zcela z principu za všech okolností, takže je vlastně zbytečné ti to psát: ale uvědom si, jak myšlenkově nesourodá masa ti popírači jsou ! ale hlavně ti inteligentnější z nich si ani neuvědomují, do jaké společnosti tím vlastně vstupují !

    já napíšu, že třeba jsem i ochoten diskutovat o míře vlivu lidské činnosti na hladinu CO2 (jsem přesvědčený, že je velký - ale samozřejmě, ty důkazy jsou vždycky nepřímé... přesnější data budeme samozřejmě schopni získat v tomto století, kdy existují daleko přesnější informační toky o tom, kolik fosilních paliv se těží a spotřebuje, a můžeme to porovnávat s pohybem hladiny CO2, apod.) a také diskutovat, zda má smysl proti tomu něco dělat (já si více než kdo jiný uvědomuju, že taková snaha představuje spíše symbolické gesto - reálný dopad politických názorů vyspělých zemí na životní styl rozvojových zemí je zanedbatelný - v těchto zemích chce pologramotná populace maso 2x denně a dvě auta do rodiny, jako to je na západě - a pokud to náhodou nechtějí, tak jim už reklama vysvětlí, že to chtít mají..). sebedrastičtější regulace by pravděpodobně měly jen minimální dopad - to je docela dobře možné. proto sázím spíše na lifestylovou změnu: lidem v rozvojových zemích není možné vnutit shora nějaké regulace a přitom pokračovat v zajetých kolejích - jediná naděje by byla lifestylová změna, která by ukázala těm v chudých zemích, že "cool a trendy" je něco jiného, než si myslí. a takovou změnu nejde samozřejmě nařídit - politici jsou v tomto případě součástí problému, ne součástí řešení.

    ale člověk se třeba i ulítne na podobných sofistikovaných úvahách, a pak přijde s prominutím BLBEC, který prohlásí "ale vždyť ten vliv CO2 na teplotu atmosféry je nějaký nesmysl, to si vymyslelo pár podvodníků"... a já fakt mám chuť si najít jejich IP adresu a jít jim tyhle kecy vysvětlit ručně, protože tohle je fakt hrubá demagogie.

    chápej, lidé nemají problém v každodenním životě používat spotřební technologie, které stojí na téhle základní fyzice, kterou vymysleli před více než 100 lety lidé, po kterých jsou pojmenovány nejen univerzity, ale i přírodní konstanty - a jejichž intelektuální vliv si troufám bude ještě i za 2000 let podobný, jaký je dnes vliv starověkých řeckých filosofů. ti lidé nemají vůbec žádný problém s fyzikou, kterou si koupí zatavenou do lesklého plastového obalu v supermarketu, dají do ní baterie - a ona funguje. v téhle fázi je ani nenapadne zpochybňovat objevy, na kterých to všechno stojí.

    ale potom se začne mluvit o tom, že z úplně stejných fyzikálních zákonů lze vydedukovat také různé možné negativní externality a potenciálně nepříjemné věci - a hned je oheň nastřeše ! ten samý přírodní zákon, který je zcela ok, pokud dejme tomu umožňuje vyrobit přístroj pro noční vidění pro americkou armádu (nebo policii) a střílet po zlých komunistech a islamistech (a případně i sampěstitelích marihuany) - je najednou zavženíhodným levičáckým vynálezem - podobně jako kybernetika i genetika byly ve východním bloku v padesátých letech považované za "buržoazní pavědy" a bylo povinně nutné uctívat lysenkismus (a ještě koncem 60. let když už bylo jasné kde se stala chyba, se muselo kybernetice říkat "teorie automatizace") - tak za chvílku bude u klausomilného odstínu lidově-konzervativní pravice na indexu elementární fyzika !!

    samozřejmě, že jevy, které vyplývají ze základů fyziky, dříve či později nastanou: ale "klimatologie" už zůstane vynálezem ďáblovým a levicově-socialistickým fenoménem - samozřejmě, až začne doslova téct do bot i těm, kdo dnes vehementně popírají, tak se celá záležitost přejmenuje na "vědu o řízení klimatu za účelem udržení hospodářského růstu" - a náhle bude ok do toho nalejvat miliardy i pro ty, kterým se to dnes nehodí do krámu...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    :-)) a co takhle se zamyslet? ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pitch drop experiment - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Pitch_drop_experiment
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    přemýšlím o nějakém mixu maoismu a ufologie. podle mě by to mohlo být úžasné. napsat román o fiktivní hipícko-maoistické sektě z konce 60. let, která se pod vlivem psychedelických drog propracuje k sektání s mimozemšťany :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Exposing the Clandestine/ET Agenda to Control Human Consciousness
    http://www.exopolitics.org/Study-Paper-4-PF.htm
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    co se na anglické wiki píše o čínské "kulturní revoluci"... jeden z největších úletů 60. let, podle mě:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_Revolution
    http://en.wikipedia.org/wiki/Second-round_simplified_Chinese_character
    http://en.wikipedia.org/wiki/Lin_Biao
    ... a ostatně viz...
    http://en.wikipedia.org/wiki/Luding_Bridge

    prostě dokonalý úlet, Mao zveřejní manifest "bombardujte základnu" a o pár později se jeho pravá ruka (zcela fake revoluční vůdce, který prostě jen dokázal zadávat svým podřízeným nelidské rozkazy) skutečně snaží bombardovat mosty na trati, po které vlakem jede Mao :-) má plán založený na převzetí moci pomocí bombardování měst a nakonec sám letecky (sic!) prchá do znepřáteleného Sovětského svazu (sic! co asi čekal od gerontobyrokrata Brežněva ? politický azyl ??), přičemž letadlo se po cestě zřítí za záhadných okolností.

    když si to čtete, tak vám dojde, že Maova "kulturní revoluce" byla největším hipisáckým hnutím 60. let... a absolutní moc zdaleka nejtvrdší drogou, se kterou můžete experimentovat (a uškodit si).

    současně ABSOLUTNĚ nechápu kohokoliv příčetného na Západě, kdo se teda k Maosimu mohl hlásit.. i když třeba to dvojí zjednodušování čínského písma bylo docela "punkové", tedy :-) viz např. Egon Bondy, který se svými sympatiemi k Maoismu skutečně našel jediný způsob, jak zůstat skutečným surrealistou :-)

    každopádně celá story čínské komunismu je naprosto úchvatná epopej.. počínaje tím, že Čankajšek v podstatě nechal Maa utéct na Dlouhý pochod, aby oslabil odbojné místní vojevůdce, ti ovšem nebyli příliš ochotni ani schopni klást účinný odpor pomocí svých mušket místní výroby z dostřelem 100m (zatímco elitní jednotky Rudé armády údajně používaly importované německé zbraně), apod.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TečkaCZ - Letadlem na solární pohon kolem světa
    http://teckacz.cz/index.php?clanekid=965
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ... aneb žido-zednářsko-feministické spiknutí !!! hledejte Ilumináty za vším !
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (ovšem fakt nevím, jestli mám věřit tomu, že ji fakt necítí...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Chov zvířat, která necítí bolest | Science World.cz
    http://scienceworld.cz/biologie/chov-zvirat-ktera-neciti-bolest-5117
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://www.multiweb.cz/hawkmoon/privato_z_blogosfery.htm
    Bělohradský: krácený úvod k druhému, doplněnému vydání knihy Společnost nevolnosti

    V boji mezi komunismem a kapitalismem ne -šlo o řešení rozporů průmyslové modernosti, ale o to, kdo v ní bude pánem. Vítězství jednoho z nich proto není řešením, ale propastným prohloubením rozporů modernosti.

    A o tom to je - musíme prostě vzít Bělohradského, Dawkinse, demilitarizované libertariánství, a vůbec všechno, co je po ruce - a poslepovat z toho nějakou rozumnou třetí cestu.
    OMI
    OMI --- ---
    http://lipsansky.blog.idnes.cz/c/104822/Marne-snahy-protipiratskych-unii.html
    K tomu jenom dodám, že to je právě ten důvod, rpoč pirátím i věci, který bych si schutí koupil: nechce se mi proklikávat se reklamama k menu, chci toprostě vrazit do stroje, odentrovat a jít si pro čaj.

    Takže už jsem několik věcí koupil na stánku, prohnal softem, zmenšil (nemám metrový LCD) aby se toho na placku vešlo víc, vyházel "reklamy na upoutávky" a originály kamsi založil.

    Ale když to nedošlo kameníkům v dobách CD, že by se dalo na jednu placku nacpat v MP3 celá diskografie... už jim to asi dojít nestihne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMI
    OMI --- ---
    jak jsem se tu vyznal ze své alergii na Blekotu Bakaláře, tohle to je parádní canc:
    http://scienceworld.cz/medicina/uloha-pro-tento-den-ach-ta-psychoanalyza-3784
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam