_BENNY: skutečně, jestli jsem něčeho "otrokem", tak to není otroctví vůči chimérické "společenské smlouvě" - ale otroctví dané mojí výchovou, vzděláním, jazykem ve kterém přemýšlím, pohodlím majetku, který mám k dispozici, apod.
ano, ani tohle není "otroctví" ve smyslu
[ XCHAOS @ diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení) ] - ale vzhledem k tomu, že moje racionalita přesně diktuje, že na podnět X budu reagovat s pravděpodobností 95% způsobem Y a s pravděpodobností 5% způsobem Z, tak se dá říct, že nejvíc mě omezuje můj vlastní nedostatek svobodné vůle. Mohl bych se chovat 1000 jinými způsoby, než dnes - a pořád bych ještě nemusel narazit na hypotetická omezení daná "společenskou smlouvou", která tě tak drtí... svazují mě konvence, které jsem si sám nevybral...
nahradit svobodnou vůli prostou náhodou - losováním, apod. - je podle mě blbost. tedy, spíše to vnímám, že svoboda je jakási dovednost, kterou je potřeba rozvíjet a kultivovat - není to pasivní podřízení se hlasu svého pohodlí a lennosti, a není to ani náhodný výběr z dostupných možností...