• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSDiskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení, trollologie, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Should Dolphins Be Treated As Non-Human Persons? - Slashdot
    http://science.slashdot.org/story/11/01/07/2138225/Should-Dolphins-Be-Treated-As-Non-Human-Persons
    Richard Dawkins zase kope za šimpanzy...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: jinak sem tim to zmoderoval +1, ale současně namítám, že dnes je skutečně těžké zjistit, ke vznikají hodnoty.

    teď ty výpovědi lékařů asi jasně odhalí, že i ve státním sektoru vznikají hodnoty, které lidé potřebují. co z toho vzejde, to netuším: jestli nový soukromý zdravotní sektor jen za tvrdou cash na dřevo.. nevím.
    ale faktem je, že část z toho, co dělá stát, je vytváření hodnot.

    a naopak - část z toho, co dělá soukromý sektor, do reálné ekonomiky moc nespadá. můj oblíbený příklad je reklama: tam např. krásně zatajíš své skutečné náklady před akcionáři - a ještě zvýšíš cenu těch akcií, protože mají všichni pocit, jak je to velká firma - takže neber to ! (a paradoxně - ten, kdo by mohl vědět, jak se věci uvnitř firmy mají doopravdy, má třeba v USA přísně zakázaný "insider trading" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: to je dost jednoduché: pokud si nekoupíš Cvrčovický chléb, tak máš v Praze slušnou šanci, že chleba vzniká z mletého ztvrdlého chleba, který se předtím neprodal...

    pochopitelně si toho lidi začali všímat, až když procento "recyklovaného" chleba (v podstatě chleba ze "strouhánky" - ne z čerstvé mouky) začalo přerůstat únosnou míru. takže místo toho se teď pečivo mrazí a skladuje...
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: on ale hovoril o realne ekonomice jako o tom co vytvari realnou obzivu. rikal, ze pred dvousty lety vsichni vedeli kde se jejich zradlo bere, dneska poradne nikdo nechape jak se z bankovky stane chleba. a lidi to nechapou protoze chleba nikdy nepekli a cely zivot se zivi jen akademickymi diskuzemi nad tim co realna ekonomika vytvorila. to je duvod proc lidi nechapou priciny krize - nepracuji tam, kde se vytvareji skutecne hodnoty. jinak by jim priciny krize byly jasne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: k tomu bych dodal: [ XCHAOS @ Trvale udržitelný rozvoj - Sustainable Development, Trvale udržitelný ekosystém ]

    "reálná" ekonomika může mít naprosto nečekané podoby: může se ukázat, že v globalizovaném světě je životní styl "vánoce na sněhu" prostě neudržitelný - že je strašně těžké všechny ty domácnosti vytopit a rozsvítit a dovést k nim po náledí laciné čínské cetky jako dárky, a zaplatit dětem lyžařské kurzy, apod.

    může se ukázat, že daleko levnější než vymýšlet absurdní pseudo-zaměstnaní bude domluvit těmhle lidem půlroční dovolenou někde na indickém venkově - kde budou mít negramotné či pologramotné "služebnictvo", které díky zlomku těch peněz, co stojí život v Evropě, nebude hladově - a ještě se doučí anglicky nebo nové informační technologie.

    když se zamyslíš nad tím, co dělali Britové v 19. století - tak až na vyjímky, kdy fakt tvrdě drancovali nějaké suroviny (taky v Barmě je místní většinové etnikum nemělo moc rádo - protože je vytlačili z jejich role místních tradičních kolonialistů - vykořisťovatelů :-), šlo přesně o tohle: poslat přebytečné Brity dělat kariéru "v koloniích" bylo prostě _levnější_ (energeticky,surovinově), než v podmínkách průmyslové revoluce donekonečna reorganizovat sociální smír doma v Anglii: protože potraviny se už často dovážely, tak bylo prostě levnější živit jednoho Brita v Indii, než živit dovozenými potravinami další pochybnou existenci v Anglii, živící se vývozem průmyslového zboží.

    takže "reálná ekonomika" může často zahrnovat úplně něco jiného, než si myslíme (a nebo dokonce než si myslí lidé, kteří ekonomice troch rozumějí). můj oblíbený bonmot "kapitalismus je spor o to, kdo bude vytírat na záchodě" nemusí být tak docela platný - ve skutečnosti, lidi mohou předvést opravdu hodně věcí v "nereálné" ekonomice, než aby nakonec vyměkli k tomu vytírání se na záchodě. a kromě toho - vytírání na záchodě je reálná činnost, která lidem dává pocit poctivě vydělaných peněz - a tudíž je to ještě složitější !

    co je pro ekonomiku levnější - špatně placená "uklízečka", která nemá deprese - a nebo státní úředník či zaměstnanec reklamní agentury na antidepresivech ? co je vlastně "dražší" - reálná ekonomika, nebo ta virtuální - u které efektivita na jednotku energie mimochodem neustále roste ?

    virtuální ekonomika z domova (nebo pozor - z ostrova v Thajsku ! i tam začne být internet časem použitelný...) přes Internet - prostě homeworking - se může ukázat jako "levnější" uspořádání společnosti, než vymýšlet lidem "reálnější" joby na severu...

    (a to se ještě nebere v úvahu, že spousta více či méně luxusních resortů v Thajsku je v podstatě prázdných, protože do nich někdo vrazil prachy v rámci praní špinavých peněz - a peníze které předstírá, že v tom resortu vydělává, je pro něj ve skutečnosti levnější vydělat co já vím - pašováním drog...)

    ve skutečnosti - reálná ekonomika je tak trochu o tom, že místo prodeje heroinu evropské socce může být "levnější" (ve smyslu nákladů na suroviny) tuhle socku "vyexportovat" na půlroční dovolenou do tropického ráje - jenže právě tomu brání to, že lidé se nechovají racionálně a že jejich skutečné motivace jsou mimo rámec potřeb, který trh dokáže uspokojit.

    "Bohatí" lidé na západě i ve světě ve skutečnosti stojí hlavně o utvrzení svého sociálního postavení. Stojí o to moct rozhodovat, kdo na tu dovolenou bude mít a kdo ne. Reálná spotřeba je jenom zlomek toho, kvůli čemu se lidé snaží zbohatnout: to, na co vynaloží nejvíce úsilí, je zuřivý boj utvrdit se v tom, že zrovna oni neskončí sociálně vyloučení.

    Takže Evropu čekají jaderné elektrárny za polárním kruhem a pašování alkoholu těm, kdo tam celou zimu žijí v depresích - místo "dvou let prázdnin"...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: no dobře, volání po progresivních daních musíš chápat jako svého druhu fandění určitému fotbalovému klubu. já vím, že je to vcelku bezvýznamný detail... bohatí lidé stejně nad určitý level ty peníze přímo "nespotřebovávají", když z nich nezaplatí daně, takže je to spor o to, kdo co bude jak organizovat ve společnosti, kdo bude koho poslouchat - ty peníze sebrané na progresivní dani když se "rozdají chudým", tak pak akorát stoupne tržní cena spotřebního zboží na volném trhu, když si ho víc lidí bude moci dovolit :-)

    ale Keller se svými úvahami o tom, že neoliberální státy nakonec reálně přerozdělují stejnou část DPH, to je jiná třída. a nebo hlavně: že v zadlužených evropských zemích obecně bylo přerozdělování v rámci sociálního státu menší, než v těch, které se do dluhů nedostaly ! (samozřejmě se u Řecka ještě dá argument přemírou státní zaměstnanosti, která tam zřejmě supluje sociální stát německého střihu - ale u Irska už stěží...)

    tomhle říkám aspoň argument: pokud všechno nefunguje podle zjednodušujících pouček, je třeba o tom mluvit, je potřeba se bavit o tom, které "memy", které si mezi sebou lidé papouškují, jsou očividný nesmysl.

    cílem "sobeckých memů" je dosáhnout své vlastní replikace mezi lidmi: ať už je to levicový mem typu "progresivní daně" nebo liberálně-tržní mem typu "nízké daně, málo státu" nebo konzervativní mem typu "kdo nepracuje, ať nejí" (myšleno ve smyslu nezaměstnaní - ne bohatí :-), tak ve skutečnosti - tyhle nápady se šíří mezi lidmi zcela bez ohledu na svoje reálné důsledky.

    ve skutečnosti - často se šíří dokonce jen díky tomu, že nedostaly šanci, aby někdo tenhle program "spustil" na skutečném "společenském hardwareu" ! tím se chci dobrat, že velice málo těhle myšlenek bylo kdy doopravdy "natvrdo" implementováno ve společnosti - a když bylo, tak to často byl tak či onak průšvih, dříve či později. a když to nefungovalo, tak se samozřejmě začal hledat nepřítel, který za to může.

    ale co když jsou to právě ty "myšlenky o sobě", které jsou zcela bezcitné, sobecké, a neetické ? jsou to informace, které se v rámci evoluce snaží samy sebe zreplikovat. v nějaké etické hodnoty možná věří jejich nositel - ale nemá to nutkání být nositelem etických hodnot právě třeba proto, že v reálném životě se až tak eticky (i třeba podle mírnějších zásad) chovat nedokáže ?
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    ten podnikatel roku 2007 byl super. "to je porad jestli tu krizi chapeme nebo nechapeme. az bude v realne ekonomice pracovat 80% lidi, tak to budou chapat" :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUDOLF: oni třeba i mluví chytře když je to video z přenášky pro lidi, od kterých očekávají, že nejsou úplně blbí.

    ale když se snaží "přiblížit masám" tak je to děs.. ono se skutečně snad masám jde přiblížit neobratným bonmotem, ze kterého já lezu po zdi, no.

    možná je to ale stejné s těmi Klausovými pseudo-liberálně-konzervativními poradci: když mluví Jakl pro publikum ČT24, které si sám pro sebe klasifikuje jako nadprůměrně chytré, tak se vzmůže na inteligentní liberální argumentaci - ale když se Hájek snaží oslovit masy, tak sahá ke směsi víceméně nesourodých hospodských blábolů, protože tak nějak čeká, že mluví pro prosté lidi z venkova.

    jako já taky zažil, lidi, co prostě označení "komunismus" použijou jednoduše pro označení třeba totální kontroly všech aktivit osob v nějaké soukromé firmě. jenže tohle je přímo antiteze původní významu tohohle slova: když levicoví liberálové mluví o "kapitalismu", tak mají strach přesně z toho samého jevu: z totální kontroly každé jednotlivé aktivity každého člověka, z toho, že žádné dveře nepůjdou otevřít bez magnetické karty (a archivace záznamu o tom kdo kdy ty dveře otevřel, apod.), apod.

    žijeme v době naprostého zmatení pojmů.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    priserna byla ta radobyekonomka, co argumentovala tim ze jsme malo vyspeli, protoze mame moc nizke dane. Keller podprumer, ale zadny propadak. neprekvapil.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: ale on právě mluvil o Bilderbergu velice rozumě, tentokrát... prohlásil, že podobné zájmové skupiny jsou samozřejmě legitimní.. ale že samozřejmě jdou proti zájmům státům a tedy státní úředníci a zaměstnanci se mohou dostat do střetu zájmů, čím narážel na našeho Spícího knížete.

    popravdě - střet zájmů je něco, co může nastat snadno a co snad uznáváš i ty.

    jinak já samozřejmě vím, že Jakl je propagandista, ale argumenty o "decentralizovaných" rozhodnutích vs. centralizovaných jsou fakt ta chytřejší část argumentace liberalismu,a já jí z oblibou používám taky. a argument o tom, že diktaturu odmítáme ne snad proto, že dosavadní diktátoři byli zlí a hloupí, a osvícený hodný diktátor by to řešil - ale právě proto, že centralizované rozhodnutí nemá nikdy všechny informace - ten snad opsal ode mě.

    a jako ano - z průměrně argumentace Hájka s Jochem se asi fakt poseru. ale ve skutečnosti jim tou kritikou poskytuju cennou zpětnou vazbu a ještě jim pomáhám...
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    XCHAOS: no, stejně dopadá i Bělohradský:-) A nemluvě o jedné hrůzné Hauserově přednášce.

    Oni mediují knižně, či přednáškově ale televize je jiná liga.
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    XCHAOS: aby ses z toho Hajka s Jochem neposral ;) Jakl nikdy nemluvi jako idiot, ale temer vzdy jako extremista (dovoluje si napriklad mluvit o vlivu medii nebo existenci skupiny Bilderberg). ostatne, tim se od Hajka a Jocha vubec nelisi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    včerejší celovečerní show Václava Moravce na ČT24 docela mazec :) skoro jsem si chvílema připada jako na NYXu... docela se snažej přizpůsobovat internetové generaci, celkem i zoufale :-)

    zaujalo mě kupodivu to, že třeba Klausův Jakl se snažil nemluvit jako idiot... což je v éře nezadržitelného postupu Hájkismu-Jochismu už celkem překvapivé. naopak Keller (na kterého občas odkazuju) není do médií zvyklý mluvit vůbec, jeho texty nebo přednášky jsou občas zajímavé... ale když se snaží "mluvit k národu", tak je to fakt děs, ten jeho styl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tvář mladého střelce z Arizony odhalily sociální sítě – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/221794-tvar-mladeho-strelce-z-arizony-odhalily-socialni-site.html
    peníze jsou dluhy, hurá.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    _BENNY: jeden čas jsem se se "z legrace" snažil takhle vymezovat lidi podle toho, že hulej trávu - šlo to totiž napříč příjmovýma skupinama, národnostma, sexuálního a politickou orientací... nemluvě o subkulturní příslušnosti.

    zahulil jsem v životě konopí určitě s min. jedním homosexuálem, s technaři, rockery, punkáči, skoro-celebritami, naprostými losery, s muži, s ženami, s Pražáky, s venkovany, s katolíkem, s ateisty, s programátory (ale ještě více se síťovými administrátory :-), s právníky... hra na to, že jsme sice různí, ale tohle nás spojuje, byla docela zábavná. faktem je, že to prostě byla fikce: nespojovalo nás to dostatečně. hulení není nutně ani symbolem svobody: řada lidí co ho kouří, si myslí, že by mělo zůstat zakázané (ostatně viz nedávné referendum v Kalifornii...)

    takže je to složité: (dospělí) lidé si hlídají, zda jim nějaký atribut, kterým se hlásí do určité skupiny, přináší nějaký prospěch.

    u té homosexuality je třeba říct, že se proti tradičnímu "zrovnoprávnění" (registrovaná partnerství) vyjádřuje tzv. "queer theory", která bojuje obecně za osvobozující, nekodifikovanou "divnost" v sexu - ne nutně jen za "konvenční" homosexualitu.

    zejména jim vadí glorifikace dlouhodobých partnerských svazků gayů pokud to má být podmínka toho, aby společnost vnímala homosexualitu jako "normální": víceméně, ve společnosti existuje spousta více či méně krátkodobých svazků mezi heterosexuály i homosexuály, existuje i prostituce - a všechny tyhle jevy by měly být stejně "normální", jako dlouhodobé svazky mezi kýmkoliv (stejně jako ani dlouhodobé svazky nejsou nic špatného - pokud jsou dobrovolné, a ne vynucené společností). takže zde máme např. fenomén bisexuality, který víceméně oficiálně neexistuje (existuje jakési stigma "jednou gay - vždycky gay: patříš mezi nás, už tě nepustíme") - přičemž se úplně ignoruje, že třeba homosexualita v jiných kulturách má úplně jiný kontext (např. jako iniciační rituál pro dospívající chlapce, po kterém následuje normální heterosexuální život - toto zřejmě "tajně" provádí všichni ti pederasti mezi katolickými kněžími..). i v tom Řecku byla normou vlastně bisexualita, když se to tak vezme.

    tedy víceméně, kritka, na které by se konzervativní paranoici dejme-tomu mohli shodnout s radikálními postmoderními teoretiky sexuality, by se mohla týkat toho, že problematika diskriminace těch "opravdových" gayů co si přejí žít v trvalém vztahu je prostě jen špička ledovce toho, co vlastně lidi provádí a proč to provádí - a že sexuální identita je složitější, může být nějakým způsobem naprogramovaná společností, apod.

    ovšem dobrali bychom se nejspíš k tomu, že ve společnosti, ve které je homosexualita vnímána jako stigma, má nejspíš daleko větší "směnnou hodnotu", než ve společnosti, kde je každému víceméně jedno, kdo co s kým (pokud to nedělá veřejně na trávníku před mateřskou školkou).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Interesting Times: It Doesn’t Matter Why He Did It : The New Yorker
    http://www.newyorker.com/online/blogs/georgepacker/2011/01/judging-from-his-internet-postings.html
    něco k dnešnímu šílenému střelci v USA... (retweet od Coryho Doctorowa)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    _BENNY: Nevím, říkal jsem svou konkrétní zkušenost. Je to běžná věc. Stejně tak fungují solidární sítě vymezující se třeba na příslušnosti k dobré společnosti a tak. Pokud prostě nějaká skupina někde dosáhne výrazně nadpolovičního zastoupení (popřípadě vlivu), tak se vymezí - to je sociologický fakt.

    Viděl jsem to u židů, homosexuálů, "dobré společnosti", věřících... ani jednou to mě osobně nezasáhlo, ale kdybych to zažil na svém pracovišti či tak asi by mě to dost štvalo.

    Vlastně třeba gangy v LA se také víceméně vymezují na chudobě a sociální odříznutosti od zbytku společnosti (řadoví rekrutové).

    Vždy je nebezpečné pro společnost dávat skupinám záminku se sjednodtit. Ona to ta skupina udělá. To je nevýhoda anarchistů a pravých liberálů - nejsou schopni se organizovat (z jasných důvodů - jsou proti organizaci) a tím pádem se prosadí mnohem více skupiny, které se zorganizují.
    Ideální stav je, když se podaří vybudovat tak tolerantní společnost, že nikdo necití potřebu utíkat k nějakým svým, ale všichni se cítí občany (do jisté míry si tak představuji Řím), popřípadě jsou dané skupiny tak rozdrobeny, že nemají vliv (většina liberálních států ve svých lepších letech).
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    KEDRIGERN: moment. chces mi tedy rict, ze mel Dusek s tema buznama pravdu? ze oni vytvareji jakesi skryte kartely na zaklade sve sexuality?

    upozornuju na to ze muj prispevek byl reakci na:

    já třeba tíhnu k spíš k tomu individualismu - ale to se mám paktovat se všemi těmi nácky, nacionalisty, křesťanskými fundamendalisty, proroky zlatého standardu, Hájkisty-Jochisty a co já vím s kým vším ještě ?

    ...a tak radeji budu pro rok 2011 levicak. to je proste uplne vykundenej argument, nezlob se na me ;) jak z materske skolky.

    XCHAOS: proc myslis ze nefer? proste se lidem tvuj prispevek nelibil. a nemaji potrebu ti to mesic v kuse vyvracet jako ja tady :)
    KEDRIGERN
    KEDRIGERN --- ---
    _BENNY: Ne tys to nepochopil. Já říkám, že něco jiného je dělat omezující skutky (třeba začít brát lidi jako otroky) a něco jiného je o tom mluvit.

    A mám právě zkušenost, že některé kruhy sjednocené pod společnou - obvykle dosti pošahanou myšlenkou, jsou právě aktivní i v reálu (konají to o čem mluví). Zrovna u těch homosexuálů mám právě zkušenost, že jsou v některých institucích organizováni a tvrdě vymáhají pozice pro své lidi (což nemá nic společného s tím s kým spěj, ale s tím, že jsou organizováni).

    No a to druhé může už být pro liberála nepřijatelné a může to být nezákoné. To první neodsuzuji a nemyslím si, že by to mělo být omezováno.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    vysloveně nefér palce dolů, za tenhle příspěvek:
    [ XCHAOS @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE ]

    ve skutečnosti je to jeden z mých nejucelenějších a nejpodnětnějších příspěvků za celou dobu - a vysvětluje, v čem je skutečný kořen propojení enviromentalismu se středovým liberalismem (spíše než s tradicionalistickou autoritativní "masově-konzumní" levicí), a proč jsou militantní konzervativci tak zamilovaní do jaderné energie...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam