jako s libertariány je to složitější... mě se některé ty myšlenky v podstatě svého času i docela líbily, ale dílem vždy zahrnou absurdní důraz i na věci, které rozhodně nemusím, dílem vždy upozadí ty dílčí body svého programu, které by byly v rozporu s tradičními populistickými konzervativními ideologiemi, a dílem se k tomu hlásí někteří idioti. srovnání s Jehovisty je vtipné, jakkoliv nepřesné.
tak třeba v USA existuje už léta poměrně konvenční, nepříliš úspěšní Libertariánská strana, která právě - na rozdíl od Tea Party - nikdy nesklouzávala k extrémnímu populismu a proto jí také nikdy nikdo nevolil. některé prvky mě u nich zaujaly - např. systém vícekolových primárních voleb, který trochu připomínal takové ty hloupé reality show, kdy byl v každém kole vyřazován vždy jeden nejslabší článek, apod. - ovšem současně, nešlo o ponižující hlasování "kdo bude vyřazen", ale o normální hlasování pro jednoho kandidáta - až na to, že v každém kole byl vyřazován jen jeden, apod. - tedy, není možné si všechny libertariány představovat jako nějaké anti-demokratické fašisty, kteří se na politických srazech postřílí a kdo vydrží nejdéle, je fuhrer. jde o svérázný klon demokracie, u kterého ovšem v poslední době byl objeven potenciál k populistickému zneužití (protože v podstatě nízké daně se líbí skoro každému, že...)
každopádně Macháček je reprezentantem právě toho "klasického liberalismu", který je podle mě v české společnosti opravdu "tradiční" a který s těmi extrémními formami nemá až tak moc společného.