REDGUY: jak říkám - sám nevím, co si o tom mám myslet. nekontroloval jsem, kde jeho články vychází, ale to nepokládám za tolik důležité, jaok to, jakým způsobem jeho "předpovědi" těch naměřených hodnot probíhají. Rétorika Motla mi silně připomíná tebe (hlavně všem nadávat do idiotů, to je základ.. on přihodí ještě islamisty, aspoň že to ze mě zatím neděláš...)
líbí se mi na tom tohle (cituji z jednoho odkazu níže):
Putting my "realistic" hat on there's plenty of pitfalls - it relies on an unproven effect and it's still at the "orders of magnitude" scale of development, the cosmology equivalent of a sketch. But it's a recognisable sketch and it's a sketch doesn't rely on disproving the existence of metaphorical paper and pencils. It doesn't prove Einstein wrong, it simply provides a slightly bigger picture which includes Einstein's work, but with subtle changes to make the limiting cases behave in a realistic manner - precisely what Einstein did with Newton's work in fact.
je to přesně, že pozorovaný jev je rotace galaxií: tady jsme na tom dnes podobně, jako astronomové pozorující dráhy planet někdy v pozdním středověku. zdůvodnit rotaci galaxií "temnou hmotou" je podezřele podobné tehdejším "epicyklům" u planet, případně pozdějšímu "éteru" (u vlnové teorie světla). jestliže ta teorie v minulosti dokázala správně předpovědět rotaci galaxií - a teprve potom jen tak mimochodem ještě zdůvodnit EmDrive - tak bude rozhodně zajímavé jí dál sledovat. neříkám nic víc, ani nic mín
zatím jen hledám, jak to vůbec přeložit do češtiny. ani BTW nemám ověřené, jestli fakt pracuje na GPS navigaci - je to jen někdo vygooglený, texty které zveřejňuje, působí překvapivě střízlivě, a na to jaký by měly dopad, i relativně vědecky - BTW je to jediný teoretik v celé EmDrive debatě, ostatní se v podstatě opájí tím, že žádná teorie k tomu není (i já si to donedávna myslel), postupují strikně empiricky a snaží se replikovat první prototypy (ne, že by počátky např. letectví nebo i historie parních strojů, která dospěla k turbínám až po sto letech, vypadaly nějak výrazně jinak..)
tzn. obvyklé tvrzení, že "EmDrive pushes about virtual quantum vacuum plasma" není přesné - ve hře nejsou ani tak virtuální částice, ale horizonty událostí - přeci jen, když do toho pouštíme mikrovlny a je to makroskopická krabice, tak je asi logičtější operovat s vlnovými délkami, než vlnovými částicemi (i když samozřejmě: ty vlny mají duální povahu, stejně jako částice)
jinak není to všechno růžové - např. to zrychlení EmDrive bude nepřímo úměrné dosažené rychlosti, takže to není tak snadno škálovatelné, jak doufali optimisté, apod. (ani nepředstírám, že je mi to tak jasné, jako třeba ekonomika solárních letadel :-)