REDGUY: hele, já neříkám, že mu beze zbytku věřím. já říkám "hele, nějaká teorie, zajímavé, to budu dál sledovat"
ve skutečnosti, při posuzování, jak moc je nějaká teorie "crackpot" a nebo naopak při zemi, je možné použít různá kritéria. chápu, že se s McCulochem lišíš v tom bodě, že on nepokládá Pioneer Anomaly za uzavřenou (jsou ale i jiné flyby anomálie..). já nebudu mluvit za něj, nechám mluvit jeho, max. bych jeho články mohl přeložit do češtiny
Physics from the edge: Debate on the facts.
http://physicsfromtheedge.blogspot.cz/2015/02/debate-on-facts.html
here is a summary of all the real problems MiHsC solves without needing any extra dimensions, huge amounts of invisible (dark) stuff, or any adjustable parameters either.
jednoduše jde o to, že vesmír by mohl být vlastně daleko jednodušší, než se nám to dosud jeví a _současně_ otevírat lidstvu daleko zajímavější perspektivy, co se týče možnosti jeho poznání "zblízka". to zní docela nadějně, samozřejmě se může ukázat, že jsme doufali marně.
...ale máš tady jeden jediný vzoreček, popisující, jak se hmotnost tělesa pociťujícího zrychlení mění: je to něco blízkého relativitě (z mého naivního úhlu pohled, aspoň... připomíná mi to relativistické skládání rychlostí), ale je to něco jiného. ten vzoreček je rozhodně falzifikovatelný, pouze potřebná měření jsou zatím tak trochu na hranici našich možností (ale nikoliv nemožná: je to podobné relativitě na přelomu 19. a 20. století, a tomu, jaké byly možnosti tehdy - Einstein rozhodně nemohl vypustit žádnou Gravity Probe, apod. - na druhou stranu, kdyby Einstein viděl třeba FV elektrárny na polích, tak by asi pochopil, o co fyzikálně jde - což není málo....)