• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLIPDemokracie
    HANZSS
    HANZSS --- ---
    VOID: By me zajimalo jak trh bude financovat treba opravu dalnic, nebo udrzbu parku ci jinych verejnych mist :))
    VOID
    VOID --- ---
    osviceny panovnik nikdy nebude schopny hajit zajmy ani 10 % obcanu statu, protoze:

    1) je stejne omylny jako kterykoliv jiny clovek
    2) ikdyby byl neomylny, nema dostupne informace
    3) vzdy vladne na zaklade minulosti, nikoliv toho, co se deje ted nebo co se bude dit (co se deje ted se jeste k panovnikovi nedostalo, co se bude dit se ani dostat nemuze)
    4) neexistuje algoritmus, ktery by maximalizoval uzitek
    5) ikdyby existoval, neexistuje moznost, jak ve svete omylnych bytosti tento algoritmus aplikovat
    6) lide se zbavi moci ve prospech sice osviceneho panovnika, ktereho ale muze vystridat mene osviceny totalitni

    ja si myslim, ze nejlepsim vladcem by bylo ciste trzni prostredi

    1) trh je prirodni jev (podobne jako gravitace), proto je neomylny - proste do trhu nasypes vstupy a dostanes vystupy
    2) trh ma k dispozici vsechny informace o ucastnicich trhu (vcetne i jen psychickych pohnutek, jako ze si clovek koupi neco o den dva pozdeji - na trhu se to projevi, kdezto osviceny panovnik nema sanci v hlave nosit kdy jaky poddany si koupil nove ponozky)
    3) trh je tvoren tim, co je ted (je to stavajici status quo vsech svych ucastniku)
    4) kazdy ucastnik na trhu sam pro sebe a sve nejblizsi maximalizuje uzitek. mnoho ekonomu ukazalo, ze kdyz v trznim prostredi vsichni maximalizuji svuj uzitek, je to prospesne pro vsechny.
    5) trh netrpi lidskymi chybami, neni zkorupovatelny, nema totalitni sklony, vzdy verne a poctive reflektuje vstupy a dava odpovidajici vystupy.
    6) trh nejde nicim nahradit (zadnou totalitou) a navic je vzdy tvoren svymi ucastniky - tedy vsemi lidmi
    CATCHER
    CATCHER --- ---
    Nabizi se otazka, zda je demokracie pripustna za cenu moralniho a hodnotoveho upadku, jaky momentalne probiha?

    Ja tvrdim ze nikoliv! Vlada osviceneho panovnika nebo strany je podle meho nazoru idealnim resenim!
    - neprodluzuje se prijimani potrebnych zakonu
    - neni prostor pro korupci
    - moc je v rukou lidu, avsak korigovana tak, aby lid nevymyslel hlouposti
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    na tom je vtipný, že spousta ex-ČSSD lidí, co po roce 1948 nesouhlasili se sloučením s KSČ, byla v 50. letech klidně perzekuována i víc, než ta "šedá vrstva" ze 70. a 80. let, což je okruh rodin, ze kterých se rekrutují dnešní ODS rodiny, ať už v první nebo v druhé generaci (a nebo museli emigrovat).

    nejvíce fascinující jsou lidé, kteří si dokáží svoje korýtko obhájit za _jakéhokoliv_ režimu, pod jakoukoliv vlajkou... a vždy zůstanou šedí a nenápadní.

    kde máme nějakou osobnost typu dánského krále, který když nacisté chtěli v Dánsku začít perzekuovat Židy, tak jim pohrozil, že tu nášivku ze žlutou hvězdou začne nosit jako první ? (nebo tak nějak to prý bylo ?). Klaus dokáže být akorát disidentem vůči Evropské Unii - což je jedno z nejtolerantnějších, nejdemokratičtějších a nejlidštějších politických zřízení v historii vůbec (námatkou třeba: trest smrti - USA a Čína: ano, EU: ne, SW patenty: v USA stále hrozí, v EU: neprošly, propagace nacismu: USA zaručena jako součást svobodu, v EU: potlačována, ale přijatelnými prostředky; nahota na obrazovce: v USA formálně zakázána, ale ve skutečnosti jsou největší vývozce pornografie - v EU: není s tím problém, atd., měkké drogy: v USA perzekuce, v EU: většinou jsou řešeny spíše na úrovni přestupku, i když existují lokální excesy, atd.)

    Pokud jsou nějaké pozitivní pravicové hodnoty (a já věřím že jsou ... tu něco z konzervativismu, tu něco z liberalismu... určité sympatické myšlenky tam jsou... ), tak je ODS spolehlivě zabije svým dementním euroskepticismem a fangličkářským nacionalismem. A co nestihne nedorazit ODS, to se vší pompou pohřbí (někde na jihomoravském venkovském hřbitově :-) xenofobní a sociálně-zaprděný Čunek.

    Na druhou stranu - i pokud by náhodou byly i nějaké zajímavé levicové hodnoty, tak je spolehlivě zazdí pan vrchní restauratér Paroubek a ten typ voličů na který se ČSSD převážně orientuje. Takže ono to vyjde fakt fifty:fifty ...

    Jediný způsob jak bych si mohl obnovit důvěru v demokracii by snad bylo, kdybych se začal identifikovat spíše s tou částí populace, která vůbec nechodí k volbám....
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    Koukal jsem na diskusi Bema a Paroubka v Otazkach Moravce a ta ODS je jak skryti volebni agenti komunistu :-))

    Jinak pokazde kdyz se mluvi o CSSD tak se musi doplnit ze privadi k moci komunisty - myslim ze je to PR zamer spojovat urcita slova a infiltrovat je do podvedomi posluchacu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://teckacz.cz/index.php?clanekid=768
    Lidovci chtějí uzákonit celoživotní manželství
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    reklama:
    cyklus projekcí dokumentárních filmů, reflektujících polistopadový vývoj. V praze, vstup volný.
    [ doba železná a kožená / kino / 9.11.2008 / CR - Praha - Pražské vysoké školy - VSTUP VOLNÝ ]
    ONEHEART
    ONEHEART --- ---
    XCHAOS: díky za link, zajímavé čtení
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: tak naši taky nemohli 20 let vycestovat kvůli strejdovi, co zdrhnul po roce 68 do Kanady, že jo... to bylo naprosto běžný.

    mě právě drásaj všichni ty dnešní komunistobijci, co sami tak nějak přežívali jako taková ta šedá neutrální vrstva, a když si mají vzpomenout, co vlastně byl v té době největší problém, tak se řeší nedostatek spotřebního zboží.

    demokracie je fakt o něčem jiném, než o tom, že supermarkety jsou z poloviny plné takového zboží které nepotřebuju a z druhé poloviny takového, které si nemůžu dovolit (no, to nejsou supermarkety, ale stejně).
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    LONESTAR: pravdu dis ... za komance moje rodina skutecne pocitila silnou diskriminaci a natlak kvuli emigraci v rodine. Mas pocit ze je to mala zkusenost ?

    To jsou ti dnesni mladi , nejdriv se mi smejou , kdyz se jich ptam , zda uz nekdy videli teroristu nebo alChajdu ... a oni se me pak ptaji esli jsem fakt zil v komunismu . ANO , a to je jeden z duvodu proc nebastim tu dnesni medialni masaz (propagandu) , protoze jsem zazil jeste tu minulou a vidim ze je to namlich to samy ... tenhle uhel pohledu dnesnim mladym dost chybi. NE , teroristy jsem nikdy nevidel ani o nikom z okoli kdo by diky teroru trpel , troufnu si tvrdit ze ani nkdo z vas.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: tu "válku proti komunismu" stejně vždycky nejvíc vyhlašují lidé, kteří mají nějaký osobní psychický problém s nějakou mírou kolaborace... min. všichni prošli vojnou, přísahali "věrnost socialistické vlasti".. teď jsou nutně ve schíze, nedokáží jednotlivé etapy svého života nějak konsolidovat a smířit se sebou navzájem, výsledkem je radikalizace.

    ve Španělsku BTW existuje cca stejná kontinuita (klero)fašistické strany, jako u nás komunistů.. je to prašť jak uhoď, umožnit těmhle formacím nějak "dožít" je součástí nenásilného odstavení těch režimů od moci.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: zatímco JOHNYTHEDEVIL má za sebou zajisté veskrze hrdinskou odbojovou minulost, ktrá jej opravňuje plivat na druhé a plácat bludy v internetových diskusích...
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    XCHAOS: jenze pan Neff je bohuzel pro nej clovek pokud priposrany. Ja osobne mam v pameti jeho novinarske bonbonky z let komunistickych kdy pěl ódy na sovetskou kosmickou techniku. Dneska je sice medialne znamy, ma dokonce svuj vlastni portal, vola zakazani komunisicke strany a vede valku proti komunismu .... bohuzel pro nej ponekud opozdene. Proc tento lidovy hrdina , ktery se citi byt zmocnen zastupovat sposty lid , nebyl tak neohrozeny a neustupny taky pred rokem 1989 ??? Tohohle přizdisráče bych v zadnem pripade svym zastupcem neustavil. Kdyz nedokazal vzdorovat komunistum, jak chce vzdorovat lobystum ? Srac je to ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: tuším Neff chtěl stranu, ve které by se místa na kandidátce zásadně losovala... po vzoru starého Řecka.

    a nepřijde mi to až tak nesmyslné, popravdě ! alternativou jsou průhledné primární volby... ale ty v ČR nemá ani jedna strana - hlasují v nich pouze stálí členové té strany. skutečně: moji důvěru v demokracii by možná posílila strana, která by zavedla veřejné primární volby (podmínkou toho, že jsi "registrovaný volič" nějaké strany by jednoduše bylo, že souhlasíš s tím, že tě jako "registrovaného voliče" zveřejní - a asi jiná strana se stejným systémem by kontrolovala, zda nejsi na jiném takovém seznamu, že... anii tak nelze vyloučit "diverzní akce", ale že jo... asi by kandidáty účastnící se primárních voleb stejně schvalovala ta strana).

    představuju si to tak, že by strana třeba vyhlásila včas před volbami kandidáty - a v primárních volbách by voliči mohli zamíchat pořadím na kandidátce této strany...
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    LYKANTROP: to by se mohlo stat ze by dostala bez problemu pres 20%
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    KAILASH: Staci jedna tretina. Viz Ustava.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam