• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KLIPDemokracie

    Zde se diskutuje demokracie a vše s ní spojené

    Co je demokracie? Které státy jsou nejdemokratičtější. Žijeme v demokracii?
    Je demokracie zatím ta nejlepší forma vlády, kterou známe? To zatím nám napovídá, že demokracie má i stinné stránky. Jaké?

    Můžeme začít třeba heslem na wikipedii: Demokracie. Neutralita článku je zpochybněna. Co takhle ten článek opravit? Co je v článku pochybné?

    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: tak naši taky nemohli 20 let vycestovat kvůli strejdovi, co zdrhnul po roce 68 do Kanady, že jo... to bylo naprosto běžný.

    mě právě drásaj všichni ty dnešní komunistobijci, co sami tak nějak přežívali jako taková ta šedá neutrální vrstva, a když si mají vzpomenout, co vlastně byl v té době největší problém, tak se řeší nedostatek spotřebního zboží.

    demokracie je fakt o něčem jiném, než o tom, že supermarkety jsou z poloviny plné takového zboží které nepotřebuju a z druhé poloviny takového, které si nemůžu dovolit (no, to nejsou supermarkety, ale stejně).
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    LONESTAR: pravdu dis ... za komance moje rodina skutecne pocitila silnou diskriminaci a natlak kvuli emigraci v rodine. Mas pocit ze je to mala zkusenost ?

    To jsou ti dnesni mladi , nejdriv se mi smejou , kdyz se jich ptam , zda uz nekdy videli teroristu nebo alChajdu ... a oni se me pak ptaji esli jsem fakt zil v komunismu . ANO , a to je jeden z duvodu proc nebastim tu dnesni medialni masaz (propagandu) , protoze jsem zazil jeste tu minulou a vidim ze je to namlich to samy ... tenhle uhel pohledu dnesnim mladym dost chybi. NE , teroristy jsem nikdy nevidel ani o nikom z okoli kdo by diky teroru trpel , troufnu si tvrdit ze ani nkdo z vas.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: tu "válku proti komunismu" stejně vždycky nejvíc vyhlašují lidé, kteří mají nějaký osobní psychický problém s nějakou mírou kolaborace... min. všichni prošli vojnou, přísahali "věrnost socialistické vlasti".. teď jsou nutně ve schíze, nedokáží jednotlivé etapy svého života nějak konsolidovat a smířit se sebou navzájem, výsledkem je radikalizace.

    ve Španělsku BTW existuje cca stejná kontinuita (klero)fašistické strany, jako u nás komunistů.. je to prašť jak uhoď, umožnit těmhle formacím nějak "dožít" je součástí nenásilného odstavení těch režimů od moci.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: zatímco JOHNYTHEDEVIL má za sebou zajisté veskrze hrdinskou odbojovou minulost, ktrá jej opravňuje plivat na druhé a plácat bludy v internetových diskusích...
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    XCHAOS: jenze pan Neff je bohuzel pro nej clovek pokud priposrany. Ja osobne mam v pameti jeho novinarske bonbonky z let komunistickych kdy pěl ódy na sovetskou kosmickou techniku. Dneska je sice medialne znamy, ma dokonce svuj vlastni portal, vola zakazani komunisicke strany a vede valku proti komunismu .... bohuzel pro nej ponekud opozdene. Proc tento lidovy hrdina , ktery se citi byt zmocnen zastupovat sposty lid , nebyl tak neohrozeny a neustupny taky pred rokem 1989 ??? Tohohle přizdisráče bych v zadnem pripade svym zastupcem neustavil. Kdyz nedokazal vzdorovat komunistum, jak chce vzdorovat lobystum ? Srac je to ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAILASH: tuším Neff chtěl stranu, ve které by se místa na kandidátce zásadně losovala... po vzoru starého Řecka.

    a nepřijde mi to až tak nesmyslné, popravdě ! alternativou jsou průhledné primární volby... ale ty v ČR nemá ani jedna strana - hlasují v nich pouze stálí členové té strany. skutečně: moji důvěru v demokracii by možná posílila strana, která by zavedla veřejné primární volby (podmínkou toho, že jsi "registrovaný volič" nějaké strany by jednoduše bylo, že souhlasíš s tím, že tě jako "registrovaného voliče" zveřejní - a asi jiná strana se stejným systémem by kontrolovala, zda nejsi na jiném takovém seznamu, že... anii tak nelze vyloučit "diverzní akce", ale že jo... asi by kandidáty účastnící se primárních voleb stejně schvalovala ta strana).

    představuju si to tak, že by strana třeba vyhlásila včas před volbami kandidáty - a v primárních volbách by voliči mohli zamíchat pořadím na kandidátce této strany...
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    LYKANTROP: to by se mohlo stat ze by dostala bez problemu pres 20%
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    KAILASH: Staci jedna tretina. Viz Ustava.
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    KAILASH: Dobry kocourkov by nastal, kdyby takto blokovana kresla ziskala parlamentni vetsinu. Nebo dokonce blokacni vetsinu, kdy by snemovna byla dle ustavy permanentne usnaseni neschopna :D
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    LYKANTROP: kdyby se zalozila strana ktera by proklamovala tento jediny cil - poslanci by nemeli dochazku, zrekli by se vsech penez a strana by odmitla penize. Zucastnili by se jen hlasovani o zmene volebniho systemu.
    Otazka jak je to chodi s tim kdy musi byt snemovna usnasenischopna....jestli pri kazdem hlasovani nebo jen o urcitych vecech? To netusim
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    KAILASH: gratuluju. to ctu snad prispevek od tebe, kterej ma, hlavu, patu, a neni to totalni kokotina. akorat ze to asi neprojde. :(
    KAILASH
    KAILASH --- ---
    XCHAOS: no treba by to nebyl spatny napad udelat nesouhlasny listek - podle procentualniho poctu by pak ta snemovni kresla byla blokovana a vznikla by tim uspora . Rovnez pomerny prispevek za tyto hlasy by nebyl vyplacen stranam. ale zustal by v kase
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    XCHAOS: Jako chapu to, ale neni mi to blizky. Pro me to jsou jen dojmy a pocity; z 'pohledu' volebniho systemu je uplne jedno, jakym zpusobem se vzdas svyho prava zvolit. Volebni zakon pochopitelne upravuje jen situaci, kdy toho prava hodlas vyuzit.

    Vyspelejsi formy demokracie taky predpokladaji vyspelejsi volice, rekl bych, ze soucasny volebni system je naprosto adekvatni. Ale to uz je jen takova neadresna jedovatost na zaver.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LYKANTROP: nevolit lze i aktivně - viz Slačálkovci, jak v roce 2006 zkusili předat "urnu" s popelem ze spálených hlasovacích lístků na Pražském hradě :-) a jak to také dělat jinak - když neplatné lístky se nesčítají (za první republiky se sčítali, a tomu tedy říkám demokracie - hlasovat pro nesouhlas s volebním systémem je něco jiného, než nejít k volbám...)

    (osobně vidím nedávné vítězství ČSSD nedávno právě takhle: není to tak, že by lidi co dřív volili ODS šli volit ČSSD - ale prostě je to už celé znechutilo, a k volbám nešli. výrazné procento z nich...)

    (jinak existují vyspělejší formy hlasování, než je výběr nějakého jediného kandidáta, kandidátní listiny či možnosti v referendu: docela zajímavé je, když mají voliči možnost setřídit nějaké alternativy od té nejpřijatelnější k nejméně přijatelné... to se potom mohou dít věci...)
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    XCHAOS: To si musi zodpovedet kazdej sam za sebe. Pro me je 'nevolit' vyrazem rezignace i na moznost vybrat si, ktere parte mocichtivych grazlu toho uzitecneho idiota sehrajes ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LYKANTROP: to jsem si oddechl :-) ale abych se tak snadno nevzdal: sice jsem u voleb po roce 1989 převážně byl.. ale dnes (ve svých 35 letech) mám pocit, že jsem sehrál jen roli užitečného idiota. byla to spíš občanská nezodpovědnost, dá se říct...
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    XCHAOS: Dobre, rekneme tedy 'naplnovani obcanske zodpovednosti', to je fuk. Nikdo by samozrejme nemel nikoho nutit chodit k volbam a uz vubec ne nejakym zakonem. ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LYKANTROP: tak já jsem anarchista, a jediné díky čemu volby toleruju je právě to, že nejsou povinné, že ano...
    LYKANTROP
    LYKANTROP --- ---
    XCHAOS: Osobne se mi to vubec nelibi, asi proto, ze coby konzervativec chapu volby jako plneni obcanske povinnosti a akt obnovy spolecenske smlouvy se statem :) Tohle mi pripada jako dalsi dejstvi honu na levicove hlasy ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://literarky.cz/index.php?p=clanek&id=5844

    Thajsko: předseda vlády Samak Sundaravedž byl Ústavním soudem donucen odstoupit, jelikož zjara v rozporu s ústavou účinkoval v televizním pořadu o vaření.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam