• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HASHINDUSTRIAL IMG SRC - HQ industrial continues...
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    NECROMAN: krásná struktura, ale to příšerné HDR... proč to proboha v poslední době používá kde kdo, bez sebemenšího citu... správná HDR fotka má rozsah zvětšený jen nepatrně, světlo a stín jsou to, co modeluje tvar a když se to přepáleným rozsahem odstraní, tak je z toho plochá, přebarvená obludnost s glow okolo každé hrany.
    KAERO
    KAERO --- ---
    SMRGL: jo, to jsem si precet. me jeste zajimalo nejake okrajove jevy, coriolisova sila, nelinearni dynamika, jestli se to neprojevuje zvysenim/snizenim sily atd. Muze toho byt dost, muze tam byt pekna fyzika :)
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    KAERO:
    2i - image hosting zdarma

Mazací olejový film se vytváří v důsledku rotace zatíženého hřídelového čepu, protože
    mazivo má určitou přilnavost ke kluzným plochám čepu i ložiska. Mazivo je rotujícím čepem
    unášeno a proudí v mazací vrstvě ve směru rotace čepu, pokud není hřídelový čep zatížen je
    ložisková vůle po celém obvodě stejná. Jestliže čep zatížíme určitou silou, posune se ve
    směru působení této síly a v důsledku otáčení čepu i mírně do strany. Mazivo, které ulpívá na
    povrchu čepu je jím unášeno do zužující se mazací vrstvy, ve které se vytváří
    hydrodynamický tlak, působící proti zatěžující síle. Zatížený rotující hřídelový čep se ustaví
    v určité výstředné poloze, ve které jsou zatěžující síla a tlaková síla v rovnováze.
    Hydrodynamická síla, která vzniká v mazací vrstvě je tím větší, čím větší je kluzná rychlost.
    Hřídelové čepy menšího průměru se musí otáčet rychleji než velké.

Zdroj: http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=29088

konkrétní čísla ti bohužel neřeknu. Kluzná ložiska jsem naposledy počítal před deseti lety na střední. Teď už jsou mimo můj obor - teď se zajímám o hi-tech kompozity....
    KAERO
    KAERO --- ---
    SMRGL: jestli se teda muzu zeptat: mejme to lozisko, hridel je mimo stred, tojest vzniklo zuzeni, ve kterem ma byt vyssi hydrodynamicky tlak. ten je tvoren ciste jen tim, ze hridel strhava olej a tlaci ho do zmensiujiciho se prostoru? nebo tam je jeste nejaky jiny jev? a jak velke dostredne sily vznikle hydrodynamickym tlakem bezne v tech loziscich vznikaji?
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    SUN_VU_KUNG: v sobotu jsem na nich byl docela fajn vystava... a akorat dlouha...:)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    DREAMCASTER: jj, zrovna jo, je i na výstavě k vidění.
    DREAMCASTER
    DREAMCASTER --- ---
    SUN_VU_KUNG: becherovic?
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    CY_TR0N
    CY_TR0N --- ---
    v rudolfinu sem uz zazil i zajimave instalace (skala) je asi ale pravda ze majoritni jsou ty konzervativnejsi. par edukativnich displeju by bylo fajn ale znate to kdo by to prekladal a tak. ja sem mel tu cest se podivat do mosteckeho hlubinneho dolu centrala takze sem vetsinou vedel kde co je i na zminovanych fotkach :)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    JONEZ1: pokud ta instalace opravdu podléhala nějaké direktivě z venku, tak pak samozřejmě souhlasím, že za to Rudolfinum nemůže... jen mi to prostě přišlo škoda, když si třeba vezmu výstavy ve Vídni, které jsou také v konzervativních galeriích, ale jsou schopny přinést i něco navíc. Např. když jsem se tam byl podívat na obraz Vermeera, který museli vracet původním majitelům, tak kolem obrazu natahali spoustu souvisejících věcí, např. kameru obscuru, aby si lidé mohli navlastní oči vyzkoušet, k čemu to bylo... prostě i takové edukativní.

Tady bych třeba uvítal, kdyby tam bylo i nějaké vysvětlení těch objektů, aby lidi vůbec poznali, co je vysoká pec :) Já s chemickou technologií to poznám, ale pro laika by trochu popisu těch struktur určitě bylo zajímavých...
    JONEZ1
    JONEZ1 --- ---
    SUN_VU_KUNG:: ahoj, dovolil bych si trochu odporovat tvemu prvnimu bodu, kdy pises, ze "Rudolfinum na to dost sere".
    Uz na letacku k vystave je uvedeno, ze autorem koncepce je Heinz Liesbrock, ktery je rovnez editorem knihy, kterou sis koupil. Je to zrejme nejaky teoretik fotografie, ci cehosi, ktery se jim o to stara. Nepodarilo se mi o nem nic moc dohledat.
    Dovedu si tedy predstavit, ze koncepce vystavy neni v tomto pripade az tak uplne v rukou Rudolfina a podridit se vyse uvedenemu panovi jiste bylo nutne.

Zaroven mam pocit, ze Rudolfinum je od jakziva pomerne konzervativni galerie - ve smyslu rozmanitosti instalace vystav, takze jsem ani nepredpokladal nejaky odvaznejsi koncept.

Kazdopadne v jednom souhlasim, a sice ze by si fotografie zaslouzily vetsi format.

// omlouvam se za OT //
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    Tak k výstavě fotek Becherových - návštěva určitě stojí za to, ale:

- nečekejte žádnou zajímavou instalaci, Rudolfinum na to dost sere a to myslím vážně. Některé fotky se daly vytáhnout úplně z fleku do velkoformátu v řádech metrů, stěny polepit třeba snímatelnou tapetou, umístit doprostřed místností nějaké industriální prvky... nic z toho. Aranž je největší nuda - prostě po stěnách pověšené fotky formátu cca A2 v bílých paspartách. Nic víc.

Všechny fotky jsou vybrané jako exteriéry a celkové pohledy zaměřené na urbanismus industriálních staveb. Je to super, ale je to trochu monotematické, chybí pestrost, zvlášť vzhledem k tomu, kolik toho vytvořili... Např. různé průhledy, detaily, kompozice... Ale beru, že to monotematické být asi mělo.

Co je úžasné je detail těch fotek... i při velkých pohledech uvidíte doslova každé lanko, každé zábradlí, jdou v pohodě přečíst nápisy na značkách nebo domech... detail je parádní a v jedné fotce můžete strávit dlouhé minuty zkoumáním detailů. Proto nechápu, že některé nedali do velkoformátu - např. obří plachty z Industrie byly opravdu magické, a to rozhodně neměly takovou tvarovou bohatost, jako fotky ze současné výstavy. No... pěkný, ale škoda té instalace. Koupil jsem si tam i knihu Coal Mines and Steel Mills za cca 990 Kč. Takže kdo má rád industriální stavby, tak zajděte...

SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    CY_TR0N: jj, zítra jdu, jsem zvědav.
    CY_TR0N
    CY_TR0N --- ---
    tak utabu
    Bernd und Hilla Becher - Ein Portrait 1/6 - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=jB6iol1kBHE
    CY_TR0N
    CY_TR0N --- ---
    dneska sem byl na Becherovic a stalo to za to urcite bezte. na vystave je i doprovodny dokument ktery bych chtel videt cely kdyby nekdo mel tak ho sem urcite postnete pls. mezi fotkama byly i pure fallout landscapey fakt dobry :)
    SMRGL
    SMRGL --- ---
    SWITCHMAN: ložiska jsou kluzná hydrodynamická. princip např zde (str.9 obrázky): http://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace_soubor_verejne.php?file_id=29088 . tzn. otáčkách pod hřídelí vznikát tlakový klín, který tvoří mezi hřídelí a statorem vrstvu oleje. Největší problém je při rozběhu turbíny - proto se u velkých turbín vhání pod ložisko takový olej, který pomáhá vytvořit kluznou vrstvu.

jiný obrázek jsem nenašel

btw: pokud jsou další dotazy jsem k dispozici ;)
    VRTAK
    VRTAK --- ---
    SWITCHMAN: loziska nevim, nasel jsem jeste tenhle pohled...:)
    SUN_VU_KUNG
    SUN_VU_KUNG --- ---
    SWITCHMAN
    SWITCHMAN --- ---
    LA_PIOVRA: bych si klidne taky pohladil.. debil nedebil.
    a abych nebyl uplne ot.. tak:
    Industriální estetika: Výstava Doly. Hutě. - ČRo Radio Wave (Český rozhlas)
    http://www.rozhlas.cz/radiowave/waveculture/_zprava/industrialni-estetika-vystava-doly-hute--1036909
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    SWITCHMAN: jednou jsem se videl s panem, co vlastni elektrarnu/teplarnu a vypravel, ze rovna prijel ze Skody Plzen kouknout se na objednanou turbinu a zakoncil to vetou "byla krasna, pripadal jsem si jako blbec, ale chtelo se mi ji pohladit".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam