MUTOID: Hele dva tydny budes cekat stejne, to je minimum i s ultrasonickou cistickou a peclivym kazdodenim trepanim. Nebudes cekat dva mesice jako bez nich. I kdyz samozrejme je to prichut od prichute, obecne ovoce dozrava podstatne rychleji, sice se ta chut trochu zmeni, ale vetsinou je dobre pomerne brzy, maximalne pusobi trochu umele. Zalezi ale i na vyrobci, nektere prichute vyzrani primo vyzaduji a bez nej se proste nedaji, klasicky to jsou ruzne kolacovky a podobne zalezitosti a pak treba aroma od The Fuu a vysoko koncentrovana aromata ktera se pouzivaji nejcasteji na michani vlastnich kombinaci jako je treba TPA, mnou neoblibena ale casto pouzivana Capella a dalsi. U cehokoli s doporucenym davkovanim kolem 5-8% je ten mesic absolutni minimum. Naopak jiz hotove koncentraty komplexnich prichuti ktere jasou nejcasteji v koncentracich 15% a vys jsou s jistymi vyjimkami jako treba zminene FUU vapovatelne pomerne brzy. Kdyz nemam nic dozrale a potrebuji neco co bude za par dni dobre saham po aromatech Egoist a Los Aromatos - ovoce od obou vyrobcu staci umichat z nahrate baze, parkrat protrebat, prohnat sonickou a idealne nechat tak dva dny ulezet, obcas protrepat a jsou dobre. Naopak zase pomerne rychle degraduji a po mesici mi zdaleka nechutnaji tak jako ty dva dny po namichani. Nastesti ten mesic u me vetsinou nevydrzi.
Kazdopadne je postup kterym udelas pro rychlejsi zrani maximum.
1. Predmichat si za tepla bazi. Obyvkle to delam ve velkem hrnci normalne na plotynce zaple na nejnizssi stupen, idealni je nejakych 40-45 stupnu, vic urcite ne, jednak si pak pri rozlevani nechces deformovat lahvicky a jednak se prilis vysokou teplotou daji nektera aromata docela solidne degradovat. Navic tahle teplota uplne staci k tomu aby se VG stalo krasne tekutym. Pri tehle teplote pak promichas VG/PG/nikotin, ja to nechavam zahrate treba i tri hodiny protoze mam rad kdyz je ta baze krasne jemna a kdyz nikotin trochu vyteka a neskrabe. Ale kdo ma rad silny hit tak by to mohl povazovat za nezadouci tam bych zvolil variantu zahrat, umichat, slit do lahve a nechat jeste treba dva dny odlezet a obcas protrepat.
2. Kdyz mas pripravenou bazi je fajn michat z teple baze, ale ne horke jak uz jsem psal. S teplou bazi se lepe pracuje a mnohem snaz ji protrepas a aroma se s ni lepe spoji. Michanim z teple baze se tak cas zrani zkrati docela vyrazne. Po namichani dukladne protrepat a z toho duvodu je dobre nedolevat lahvicky doplna aby se vubec protrepat daly a pak kdyz domicham vse je vetsinou protrepu jeste jednou nez je ulozim. Nasledujici dva tydny je tak zhruba ob den vytahnu, zase protrepu, kdyz je cas nacpu do ultrazvuku a po tech dvou tydnech jedu prvni ochutnavky. Behem nich vetsinou vyberu tak 1/3 ktera je dobra a ten zbytek jde do krabice k dlouhodobejsimu zrani no a zatimco vapuji tu 1/3 tak jednou za cas vytahnu neco z krabice, ochutnam a co uz je a chutna mi presouvam z archivni krabice do krabice spotrebni no a co mi nechutna zustava v archivu, zbytky z archivu pak jednou za cas vytahnu a zkousim je ruzne dolatit, smichat, premichat a tak dale. Kdyz mi neco vyslovene nejede a skrabe tak to vetsinou proste nekomu dal, nikdy necekej, ze namichas 30 lahvicek a vsechny budou skvele a dokonale. Neco je dobre hned, neco doladis pozdeji a neco se proste nepovede. Ale jak ziskavas zkusenosti tak pomer tech co se povedou a co ne byva postupne lepsi a lepsi.